SEKAM çok konuşulacak bir gençlik araştırmasına imza attı
Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Prof. Dr. Burhanettin CAN, Prof. Dr. İ. Mete DOĞRUER ve Doç. Dr. Hasan GÜLLÜPUNAR’ın yoğun çalışmaları ve değerlendirmeleriyle,"15 Temmuz askeri darbe girişiminin öncesi ve sonrasında gençliğin durumu" başlığı altında yeni bir gençlik araştırmasını başlattılar.
Taksim Kadife Darbe süreci ve onun devamı mahiyetinde olan sosyolojik savaş amaçlı 15 Temmuz 2016 Askeri Darbe girişiminin olduğu bir dönemde bir saha çalışması olarak gerçekleştiren SEKAM,darbe öncesi 81 ilde yaklaşık 4000, darbe girişiminden üç ay sonra TUİK’in 12 bölge ölçeği bağlamında 12 farklı ilde yaklaşık 2000 anket olmak üzere toplam 6000 civarında genç üzerinde çalışma gerçekleştirdiklerini açıkladı.
“GENÇLİK, YAPISAL OLARAK SORUNLARDAN VE BUNALIMLARDAN EN ÇOK ETKİLENEN KESİMDİR”
SEKAM yetkilileri,araştırma kapsamında gençlerin yapısal bunalım ve sorunları baz alınarak gençliğin tarihimizin 200 yıllık döneminde kişilik ve kimlik arayışlarının devam ettiği Taksim Kadife Darbe süreci ve onun devamı mahiyetinde olan sosyolojik savaş amaçlı 15 Temmuz 2016 Askeri Darbe girişiminin olduğu bir dönemde, bu araştırma bir saha çalışması olarak yaptıklarını vurguladı.
12 FARKLI İLDE YAKLAŞIK 2000 ANKET YAPILDI
Darbe öncesi 81 ilde yaklaşık 4000, darbe girişiminden üç ay sonra TUİK’in 12 bölge ölçeği bağlamında 12 farklı ilde yaklaşık 2000 anket yaptıklarını açıklayan SEKAM,bu açıdan gençlik üzerinde yapılan son ve kapsamlı bir çalışma olmasından dolayı önemli olduğunu belirtti.
SEKAM olarak tüm Türkiye sathını kapsayacak şekilde yaptıkları çalışmayı Türkiye’de gençlik (Gençliğin Özellikleri, sorunları,Kimlikleri ve Beklentileri) adlı gençlik araştırmalarının bir devamı olup süreç içerisinde gençlikte meydana gelen değişimlerin fotoğrafını çekmeye katkıda bulunması açısından çok önemli olduğunun altını çizdiler.
SEKAM’IN ARAŞTIRMA KONU BAŞLIKLARI NELER?
SEKAM’ın araştırma konularının başlıkları arasında;Sigara, alkol, kumar, madde kullanma eğiliminde artış, fuhuş ve cinsel çarpıklıklar şiddete eğilim ,teknoloji bağımlılığında artış,cep telefonu, bilgisayar, internet, sosyal medya kullanımı,bireyselleşme-yalnızlaşma, sanallaşma kavramsal kargaşa, zihinsel kirlenme: din, laiklik-sekülerlik, ateizm, ahlak, iffet, hayâ, vefa, aile, mahremiyet, nikâh, nikâhsız birliktelik, zina, eşcinsellik, aşk… gibi konu başlıkları yer alıyor.
Oldukça ses getirecek olan araştırmanın geniş ayrıntılarını yeni yılın ilk günlerinde kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklayan SEKAM belli etkinlikler çerçevesinde tanıtımı yapılacak ve kitap olarak ilgili kurum ve kuruluşlara göndereceklerini belirttiler.