Sebzelerin yeni yıldızı! Görüntüsüyle de dikkat çekiyor
Tadı ve görüntüsüyle dikkatleri üzerine çeken dikenli kabak sebzelerin yeni yıldızı oldu. Pek çok hastalığa da iyi geldiği bilinen bu kabağı yetiştirmekte oldukça kolay.
Dikenli Kabak; sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulunması sebebi ile bu adı almıştır. Bu sebze birçok hastalığa faydalı olduğu gibi organik olarak yetiştirilebilir. İlaç kullanılmadan sadece hayvan gübresi ile yetiştirilebilir. Üründe bulunan tohumlar gelecek seneye yetiştirilmek üzere kullanılabilir. Asma gibi uzayabilen bu bitkinin yetişmesi de kabağın yetişmesine benzer. Tohumlarından elde edildiği için bol ürün elde edilmektedir.
SAĞLIKLI BESİNLER ARASINDA YER ALIYOR
Dikenli kabak üretiminde dikkat edilmesi gereken noktalar ise şöyledir; bol sulanması, doğal hayvan gübreleri kullanılması ve don olaylarından korunulmasıdır. Son zamanlarda en sık aranılan sebzeler arasında bulunan bu bitki başta kolesterol, ülser, alerji ve şeker hastalığına iyi gelmektedir. Yapısında bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı besinler arasında yerini almıştır. Dikenli Kabak; dolma, mücver, etli ve etsiz sulu yemek şeklinde hatta çiğ olarak kabukları soyularak tüketilebilir. Ayrıca turşusu ve reçeli de yapılır. Ana vatanı, Orta Amerika kıtası olan bu bitki çok yıllık ve de boyu yaklaşık olarak 40 metreye kadar yaklaşmaktadır. İçerisinde bulunan amino asit ve A, B6, C ve K vitaminleri de hücreleri yenilemekte oldukça faydalıdır. Genç sürgünleri, meyvesi ve gövdesi tüketilmektedir.
Zeytin yağlı Dikenli Kabak Tarifi
Malzemeler
2 adet dikenli kabak
4-5 diş kadar sarımsak
1 kahve kadar fincanı su
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2-3 adet orta boy soğan.
Zeytin yağlı Dikenli Kabak Yapılışı
Kabakları soymak için öncelikle eldiven kullanmak gerekmektedir. Kabakların kabuğunu soyup elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Soğanlar ise ince ay şeklinde doğruyoruz, kabakları sarımsağı ve zeytinyağını da tencereye alıp bir güzel kavuruyoruz. İyice kavurduktan sonra suyumuzu ilave ediyoruz. Suyumuz çekip soğanlar karamel tadına ulaşınca ocağın altını kapatıp soğuk olarak servis ediyoruz.