Sanayide hedef ihracatı artırmak

Konya, pandemi döneminde atak yaparak üretim ekonomisine katkı sağladı ve hem ihracat rakamlarında hem de ihracat yapan firma sayısında büyük mesafe kaydetti.

Sanayide hedef ihracatı artırmak

Konya, pandemi döneminde atak yaparak üretim ekonomisine katkı sağladı ve hem ihracat rakamlarında hem de ihracat yapan firma sayısında büyük mesafe kaydetti. Konya sanayisinin teknoloji ve ürün yelpazesi bakımından sürekli geliştiğini söyleyen GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, “Sanayi, süratle gelişmeye devam ediyor. Mevcut ihracat rakamlarımız iyi olsa da yeterli değil. Çünkü Konya’nın potansiyeli çok daha yüksek. Kısa zamanda ihracat rakamlarımızı katlayacağız” dedi.

Konya üreterek ihracattaki payını arttırmaya devam ediyor. Konya’da girdi maliyetlerinin yükseldiği gibi satış rakamlarının da yükseldiğini belirten Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, “Türkiye’de ve Konya’da ihracat rakamları yükseldiği gibi ihracat yapan firma sayısı da arttı. Sadece Konya’da değil Türkiye’nin tamamında ihracata yönelik üretim yapan firma sayısında artış gözlemlendi. İnanıyorum ki bu hızla gidersek çok daha iyi yerlere geleceğiz. İhracat çok daha büyük sıçrama yapabilir” ifadelerini kullandı.

ihracat-2.jpg

‘İHRACATIN ARTMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’

GİV olarak ihracatın artmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını duyuran Ceylan, “Girişimcilerin desteklenmesine ve ihracatın arttırılmasına çok önem veriyoruz. İç piyasaya çalışıyoruz ancak bu yeterli değil. Dış kaynaklardan ülke ekonomisini canlandıracak daha fazla paranın gelmesi lazım ki ekonomi daha hızlı büyüsün, üretim iç piyasaya bağlı kısır bir döngünün içinde olmasın. Dünyaya açılmak deryaya açılmaktır. Özelde Konya ihracatı, genelde ise ülkenin ihracatını arttırabilmek için beş yıldır yoğun bir şekilde çalışıyoruz. MEVKA ve KOP destekli projeler geliştirdik ve bu projelerden edindiğimiz kazanımlarla elimizdeki eğitmen hocalarımızı araziye gönderdik. Farklı bir eğitim sistemiyle çalıştık. MEVKA’ya bir proje yazdık ve proje dahilinde alınan bedelle hocamız sanayiciye gitti kendi iş yerinde, kendi personeline tek tek eğitim verdi. Üretimde verimliliğin arttırılması, yüksek kaliteli ürünün üretilmesi ve dış pazara hitap edecek düzeyde ürün kalitesi ve ambalajın sağlanması için eğitimler verdi” diye konuştu.

fatih-ceylan.jpg

‘KONYA ARTIK SANAYİ VE İHRACAT ŞEHRİ’

Konya’nın artık sanayi ve ihracat şehri olduğuna vurgu yapan Ceylan, şu ifadelere yer verdi:  “Konya, Türkiye’nin üretim bandındaki ürün çeşitliliği bakımından ülkenin en önde gelen illerinden bir tanesidir. Ne arıyorsanız Konya’da bulabilirsiniz. Yüksek teknolojik ürünlerde yeterli değiliz. İnşallah onu da tamamlarız. Konya, bundan 40 yıl öncesine kadar Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen tarıma dayalı bir ekonomiye sahipti.  Hepimiz çiftçi çocuğuyuz. İkinci kuşağa geçtiğimizde sanayici, üçüncü kuşağa geçtiğimizde mühendis-sanayici, dördüncü kuşakta ise ihracatçı- sanayici olduk. Bu süreç içerisinde nereden nereye geldik. Konya tam bir girişimci şehridir. Bugünlere kadar tırnaklarıyla kazıyarak gelmiş, babasının, dedesinin sanayide yaptığı işi bugün organize sanayi bölgesinde seri üretime dökmüş; Volkswagen’e, Renault’a, Citroen’e parça gönderen bir şehir olmuştur. Borçlarını ödemede kredi kullanmayan, kendi öz sermayesiyle çeviren bir şehir Konya. Bu şartlarda Konya sanayisi gelişti ve ürün yelpazesini geliştirdi. Süratle gelişiyor.”

ihracat-3.jpg

‘KONYA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İLK BEŞTEDİR’

Ceylan, Konya Organize Sanayi Bölgesinin birçok konuda hep ilk beşte yer aldığını kaydetti. Ceylan sözlerine şöyle devam etti: “Konya, en büyük, en verimli, en çeşitli, en güçlü organize sanayi bölgelerinde ilk beşte yer alır. Ama ihracat bakımından yedinci sıradayız. Konya’nın daha çok ihracat yapmaya ihtiyacı var. Bunu fazlasıyla hak ediyor. Konya, özellikle son 10 yılda ürettiği ürün, ürünün Avrupa standardında üretilmesi, Avrupa standardında ambalajlanması, Avrupa’ya nakli ve kurulum kolaylığı çalışmalarında çok büyük bir yol kat etti. Girişimci İş Adamları Vakfı olarak Konya’da olduğumuz son 3 buçuk yıllık süre içerisinde düzenli olarak verdiğimiz aylık eğitim seminerleri, okullarda verdiğimiz eğitimler, üniversitelerle birlikte yaptığımız çalışmalarla ihracatın gelişmesine katkı sağladık. Konya Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesiyle birlikte doğrudan protokollerimiz var.  İhracatla birlikte çalışıyoruz ve projeler geliştiriyoruz.”

‘TURKISHEXPORTER DÜNYAYA AÇILIYOR’
İhracatla uğraşanlar için Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) diye bir komisyonun olduğundan bahseden Ceylan, “DEİK’in işi ihracata yönelik alanlarda çalışmaktır. Bu komisyonun başında TurkishExporter’ın Konya’daki kurucularından Harun Dikici Bey var. Harun bey ihracat alanında uzman bir isimdir. 25 yıllık tecrübeleri ile kurdukları bu platformda yıllık 15-20 milyar dolar iş hacmi yaratarak Türkiye’nin ihracatını artırmak için özveriyle çalışıyorlar. Türkiye’de alanında ilk ihracat platformu olma özelliğini gösteriyor. TurkishExporter yeni yatırımı Forie ile dünyaya açılıyor. Dünyanın her yerinden ortak satın alma platformu oluşturuyor. Yani sizin neye ihtiyacının varsa, dünyanın neresinde uygun bir şey varsa buluyor ve size gönderiyor” diye konuştu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ