Salgın süreci okumayı artırdı
Kovid-19 salgını nedeniyle günlerin büyük bir bölümünü evlerinde geçirenlerin kitap okuma alışkanlığında artış gözlendi. Bu durum online satışların da önünü açtı. Normalleşme sürecinde az da olsa hareketlilik yaşanan Rampalı Çarşı’daki kitabevlerinde daha çok kehanet, psikoloji, kişisel gelişim ve test kitapları tercih ediliyor.
Koronavirüs sürecinde internet üzerinden kitap satışları yükseldi ancak kitabevleri için bu durum geçerli değil. Online olarak kitap satışları artarken kitabevlerindeki satışlarda geçmişe nazaran azalma olduğu gözlemlendi. Normalleşme sürecinde Rampalı Çarşı’da en çok satılan kitap türleri ise psikoloji ve kehanet türü kitaplar oldu.
‘KİTABEVİ OLGUSU DEĞİŞTİ’
Günümüzde kitabevlerine karşı duruşta bir değişiklik yaşandığını dile getiren Nüve Kültür Merkezi Sahibi İsmail Çalışkan, “Mart ayındaki süreçten bu yana medyadan okuduğumuz bildiğimiz kadarıyla internet satışlarında aslında kitabın ilk üçte olduğunu gördük. Bu tabi ki kitap sektörü ve özellikle online satış yapanlar için büyük bir kazanç oldu. Belki bir senede yapacakları kazançları 2-3 aylık süreçte elde ettiler. Biz işin mağazacılık tarafındayız. Günümüzde biraz daha kitap evi olgusu değişti. Kitapevi demek okurun her anlamda ulaşabileceği, yayınları elde edebileceği ortamlar demektir. Bizim o anlamda bir kimliğimiz olduğu için bu süreçte en çok etkilenen alanlardan birisiyiz. Geçmiş döneme baktığınız zaman salgınların yaşandığını göreceksiniz. Osmanlı döneminde de veya yakın dönemde dünyanın farklı bölgelerinde yaşanmış ama genelde dünyayı etkileyen bir sürece girmemiş. Buna sektör olarak bizim yapacak bir şeyimiz yok” dedi.
‘ÇEK VE SENETLERLE İLGİLİ İYİLEŞTİRME BEKLEDİK’
Korona virüs sürecinde zor duruma giren kitabevlerinin çek ve senetlerle ilgili bir iyileştirme beklediklerini ifade eden İsmail Çalışkan, “Normalde Mart Nisan ayın bizim üniversite sezonumuz. Üniversite sezonunda biz bu ayları sıfır geçirdik. Sıfır geçirdiğimiz için de burada mağduriyetler oldu. Bu sadece Konya’nın da değil Türkiye’nin kaderidir. Üniversiteler bir şehri her anlamda ayakta tutan kurumlardır. Ben kitapçı olarak zarar gördüm. Farklı alanlarda farklı sektörü icra eden arkadaşlar farklı şekilde zarar gördüler. Bizim devletten beklentimiz şu idi: Mart, Nisan ve Mayıs dönemlerinde piyasada dönen çek ve senetlerle ilgili bir iyileştirme bekledik. Biz mağazamıza bir sürü ürün koyuyoruz ve bunu belirli vadelerle yayınevlerinden veya firmalardan alıyoruz. Onun için de ticari hayat dediğimiz yerde çek ve senet kavramlarını kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
‘SALGINLARLA İLGİLİ KİTAPLAR TALEP GÖRDÜ’
Korona virüs sürecinde salgınlarla ilgili kitaplara bir yönelme olduğunun bilgisin veren Çalışkan, “Bize gelen bir okur düşüncesi ne olursa olsun, mutlaka okuyacağı bir kitap olur. Biz de herhangi bir zihinsel saplantı olmadığı için her okuyucuya hitap etmeye çalışıyoruz. Koronavirüs sürecinde hem tarihsel anlamda yapılan çalışmalar hem de özellikle dünyada çok bariz günümüze kadar gelmiş bazı salgınları anlatan kitaplar talep gördü. Ayrıca 2005 yılında çıkan ‘Kehanetler’ adlı bir çalışma vardı. O dönemde zaten bu yaşadığımız süreci yazdığı kitapta dile getirmiş. Bu süreçle birlikte o kitap gündeme geldi. İnsanların talebi oldu. Normalde 2005’te Türkiye’de yayınlandı. 10 yıldır baskısı yoktu ama hemen bu kitap bu konuyla gündeme gelince Mart ayının sonunda tekrar piyasaya sürdüler. Ve insanlar tarafından çok talep gördü” diye konuştu.
KİŞESEL GELİŞİM VE PSİKOLOJİ KİTAPLARINA YOĞUN İLGİ!
Bu süreçte insanların daha çok psikolojik roman ve kişisel gelişim kitaplarına yöneldiklerini kaydeden Süper Kitabevi İnternet Mağazası Sahibi Şakir Yaprakçı, ”Bu süreçte kitap satışları dijital ortamda biraz daha yoğunlaştı. Ama perakende ortamında düştü. İnsanlar dışarıya çıkmadıkları için biraz dijitale yöneldiler. Bu konuda bir ters orantı var. Normalleşme sürecinde kitap satışlarında perakende de ufak bir kımıldama oldu. Yine de insanlar dijitale biraz daha yöneliyorlar. Yavaş yavaş perakendede de özellikle bu yaz sezonu biraz hareketlilik bekliyoruz. Biraz siyasi kitapların ömrü düştü. Kişisel gelişim kitaplarında bir artış var” ifadelerine yer verdi.
‘YAYINCILIK OLUMSUZ ETKİLENDİ’
Pendemi sürecinin yayıncılığı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kardelen Kitabevi Çalışanı Cihan Küçükavcu, “İnsanlar evlerinden çıkamadıkları için bizim Whastapp hattı üzerinden kitap sipariş aldığımız için bu süreçte arayı soğutmadan biraz daha satış yapma imkânımız oldu. Biz bu süreçte ara vermedik. Sadece yarı zamanlı çalışmaya geçtik. Normalleşme adımları kapmasında kitap satışlarında da bir hareketlilik yaşandı ancak eskisi gibi bir hareketi yine de yakalayamıyoruz. Biz bu süreçte daha çok test kitapları sattık. Arada ders kitaplarıyla beraber kültür kitapları siparişleri verenler de oldu. Kitapların hiçbir zaman yerinin doldurulamayacağını düşünüyorum. Herkes bir şekilde kitap okumaya devam edecektir” diyerek sözlerini noktaladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ