Şairin dünya imtihanı
Yakup Altıyaprak, Dünyaya Karşı Şiir'de sade ve akıcı bir dille teknik şiir eleştiri metinlerinin dışına çıkarak, şiir okuyan ama şiir üzerine metin okumayı tercih etmeyen okurlara da şiirin iklimini açıyor.
TYB'nin eleştiri ödülünü alan eser yakından tanıdığımız birçok şairin şiirlerine yaklaşıyor.
Yakup Altıyaprak'ı ilk olarak İkinci Yeni ve Türk Şiirinde Modernizm adlı kitabıyla tanımıştık. Dergâh, Kırklar, Derkenar ve Hece dergilerinde yayımlanan yazılarından oluşan bu kitap, 2008 yılında Ebabil Yayınları'ndan çıkmıştı. 2013 yılı ağustosunda ikinci kitabı Dünyaya Karşı Şiir, yine Ebabil Yayınları'ndan çıktı. Yakup Altıyaprak, ikinci kitabı Dünyaya Karşı Şiir ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2013 yılı edebi tenkit dalında ödüle layık görüldü.
İkinci Yeni ve Türk Şiirinde Modernizm kitabının ilk yazısının girişinde yazar, ikinci yeni şiiri üzerine yapılan çalışmaların teknik özellikler ve akademik sınırların ötesine geçemediğini söyleyerek ikinci yeni şiirinin hammaddesinin insan olduğunu dolayısıyla insan unsuru üzerinde yoğunlaşarak inceleme yapmanın gerekliliği üzerinde duruyordu. Kendisi de yazılarını bu bağlamda oluşturmuş, insan ve insanın modern hayattaki var olma mücadelesi üzerinden yazılarını şekillendirmişti.
ŞİİRİN DÜNYAYLA İMTİHANI
Yakup Altıyaprak ikinci kitabında da incelemelerini seçtiği şairlerin seçilen şiirleri üzerinden sürdürüyor. Dünyaya Karşı Şiir, bir anlamda şairin dünyayla olan imtihanını, dünyaya karşı nasıl bir duruş sergilediğini irdeliyor. Kitapta sırasıyla Sezai Karakoç, Hüsrev Hatemi, Cahit Koytak, Hüseyin Atlansoy, Haydar Ergülen, Tuğrul Tanyol, Osman Konuk, Arif Ay, Cevdet Karal, Mevlana İdris, İbrahim Tenekeci, Selçuk Küpçük, Orhan Tepebaş ve İlhami Çiçek'in birer şiirleri ele alınarak incelenmiş. Fakat Yakup Altıyaprak teknik bir inceleme değil daha çok sosyolojik bir incelemeye yer vermiş ki -ilk kitabındaki eleştiri yazıları da aynı çizgideydi.
KENDİNE YAKIN İSİMLER
Yazar, Selçuk Küpçük tarafından yapılan ve 'dünyabizim.com'da yer alan söyleşisinde şairleri seçerken kendine yakın isimleri tercih ettiğini belirtiyor. Bu ruh yakınlığı-her ne kadar Yakup Altıyaprak şair olmasa da- içerik incelemesinde şairlerin hassasiyetlerini başarıyla yakalamasını sağlıyor. İnsanın en saf halinden, çocukluğundan yola çıkılıp diri tutulması gereken anılarla birlikte modernizmin insanda yarattığı bıkkınlık, belki de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek olan kaçma isteği, modernizmin talan ettiği İslami duyarlılıkları ön plana alan isimlere yer veriliyor. Seçilen şairler bu anlamda ortak bir sancıyı taşıyor şiirlerine.
Modern hayatla birlikte yaşadığımız talan ve şaşkınlık, yeni duruma uyum sağlama çabaları, kaybedilen değerler, yozlaşan ilişkiler ve toplum dışına itilmemek için ödenen bedeller. Modernizm çarkının sürekli törpüleye törpüleye bitirdiği geçmiş, inanç ve aşk. Öyle ki bazen umut bazen de umutsuzluk şeklinde ortaya çıkan gerçek özgürlüğün bu dünyada olmadığı düşüncesi. Kimi zaman kesin bir redle kimi zaman dervişane bir ruhla kimi zaman da derin ürpertilerle yazılan şiirler. Yazar bu şiirlerin ruhuna sızmaya çalışmış. Ve ortaya başarılı bir eleştiri kitabı çıkmış.
Kitabın Künyesi:
Dünyaya Karşı Şiir
Yakup Altıyaprak
Ebabil Yay
2013
80 Sayfa