Risale koruma altında

Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı, artık üstadın mirasçılarından izinsiz basılamayacak. Küllliyatı şimdiye kadar isteyen bandrol alarak basabiliyordu.

Risale koruma altında

Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı, 'koruma dışı eser' kapsamında basılamayacak. Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü girişimleriyle başlatılan çalışmalar kapsamında, Risale-i Nurların, 'koruma dışı eser' kapsamında basıldığı ve yapılan işlemin hukuksuz olduğu ortaya kondu. Bediüzzaman'ın eserlerinin, koruma dışı eser kapsamında yayınlanabilmesi için, ölüm tarihi üzerinden 70 yıl geçmesi gerekirken, Risale-i nurlar daha önce 'koruma dışı eser' olarak bandrol alınarak basılıyordu.

ÖLÜM TARİHİNİ BOŞ BIRAKIYORLARDI

Bir eserin koruma dışı eser olarak basılabilmesi için, eser sahibinin vefatının üzerinden 70 yıl geçmesi gerekiyor. Üstad yaşamını yitireli 54 yıl oldu. Bu nedenle Risale-i Nurlar bu eser kapsamına alınmıyor. Risale-i Nurları koruma dışı eser kapsamında basan yayınevlerinin, eserleri basabilmek için, eser sahibinin ölüm tarihi kısmını boş bıraktığı ortaya çıktı. Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından daha önce dikkate alınmayan bu ayrıntı, 23 Mart 1960 yılında Şanlıurfa'da yaşamını yitiren Bediüzzaman'ın ölümünün 54. yılında, risalelerin basımına bir düzenleme getirilmesi noktasında önem taşıyor.

VARİSLERİ DERNEK KURUYOR

Yayınevlerinin bandrol başvurularına olumlu cevap verilmezken, Risale-i Nurların basımı için bir dernek kurulacağı, basım işlemlerinin üstadın talebeleri, varisleri ve risalede adı geçenler tarafından yürütüleceği öğrenildi. Risaleleri basmak isteyen yayınevleriyle irtibata geçip, telif oranı karşılığında anlaşmaya varacaklar ve eserler basıldıkça telif ücretleri belirlenen bir hesaba yatırılacak