Ripple Nedir? Nasıl Satın Alınır?

Ripple Nedir? Nasıl Satın Alınır?

Ripple Nedir? Nasıl Satın Alınır?

Ripple (XRP); uzman bir para transferi ağı, döviz bozdurma ve havale ağı olan gerçek zamanlı bir brüt ödeme sistemi olarak tanımlanabilir. XRP diğer pek çok para birimiyle takas edilebilir ve kullanıcıların bankalarla ilişkili bekleme sürelerinden uzak durmasına yardımcı olur. Bununla birlikte kripto para birimi yatırımları son derece değişken olduğundan, değerlerin sıklıkla dalgalanabileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Siz de kripto para piyasalarıyla yakından ilgileniyorsanız; Shiba haberleri ve Ripple haberleri gibi coin haberleri ve son dakika gelişmelerini güvenilir ve hızlı kaynaklardan takip etmelisiniz. Kriptopat; coin haberleri ve kripto paralarla ilgili son dakika gelişmelerini, teknik analizleri ve daha pek çok detayı takip etmeniz için başvurabileceğiniz güvenilir ve hızlı bir kaynaktır.

Ripple (XRP) Nedir?

XRP alım satımı yapılan bir kripto para birimidir. Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kripto para biçimlerinden farklı olarak Ripple, bir blok zincirinden değil “has ağacından” oluşur. Sınırlı sayıda madeni para bulunduğundan XRP madenciliği yapılamaz. Blockchain teknolojisi, kripto para biriminin temelini oluşturur. Bu kapsamda bilgileri gruplar ya da bloklar halinde bir arada toplayan bir veri tabanı türü olarak görev yapar. Yeni eklenen bir bloğu izleyen her yeni bilgi parçası, daha sonra zincire eklenen yeni oluşturulmuş bir blokta bir araya getirilmektedir. Blok zinciri ise verileri birbirine zincirlenmiş bloklar şeklinde yapılandırı.

Ripple blockchain gibi çalışmakta olup bir işlemi işlemek için birden çok düğüm kullanmaktadır. Ödeme süreci; birinin işlem göndermesini, bilgiye tek bir değer verilmesini, ortak bir genel veri tabanına gönderilmesini, bilgileri paylaşan sunucuların ya da düğümlerin doğrulanmasını, ayrı sunucular eşleşme bildirdiği durumlarda işlemin yetkilendirilmesini ve işlenmesini içermektedir.

Sistemin Bitcoin’e benzememesinin nedeni; Bitcoin blok zincirindeki bir madencinin, blok zincire kabul edilmeden önce işi göstermek için karmaşık bir denklemi tamamlaması gibi bir iş kanıtını içermemesidir. Ripple modeli fikir birliğine dayalıdır. Mutabakata varıldığında işlem temizlendiği için Ripple ağı saniyede 1500 işlem işleyebilmektedir. Bitcoin bu işlemlerin 3 ila 6’sını işlerken, aynı zaman diliminde Ethereum 15 tanesini işleyebilmektedir.

Blockchain sistemiyle aynı olmamasına karşın Ripple süreci nispeten verimli ve hızlı olmaktadır. Buna bağlı olarak bankalar ve ödeme işlemcileri Ripple kullanmanın nasıl bir şey olduğu hakkında düşünmesini ve keşfetmek istemesini sağlar. Diğer yandan Ripple, Ethereum gibi tam olarak merkeziyetsiz değildir. Geliştiriciler, sistemi kötü niyetli operatörlerden koruyan bir mekanizma üzerinde bir miktar kontrole sahiptir. Bu aynı zamanda Ripple'ın ağda hangi sunucuların kabul edildiğini teknik olarak kontrol edebileceği anlamına gelir.

Ripple Nasıl Satın Alınır?

XRP kripto para belirteci olup Ripple bir dizi borsada bulunmaktadır. Bir XRP alıcısı için ilk adım borsalardan birinde bir hesap oluşturmak ve doğrulamaktır. Daha sonra para yatırıp ticarete başlayabilir. Cüzdanlar kullanılarak XRP göndermek, almak ve saklamak mümkündür. Genel olarak kripto para cüzdanı; bakiye öğrenmeye, işlem göndermeye ve uygulamalara bağlamaya izin verir. Para göndermek ve kripto para birimlerini yönetmek için bir cüzdana ihtiyaç duyulur, yani cüzdan bu süreçte önemli bir araçtır. Sonuç olarak, cüzdan sağlayıcılar istenildiği zaman değiştirilebilir. Birçok cüzdan aynı anda birkaç hesabı tek bir uygulamadan yönetme izni verir. Çünkü fonların gözetimi cüzdanda değil yalnızca cüzdan sahibindedir.

Ripple ve XRP Arasındaki Fark Nedir?

İnsanlar genellikle Ripple ve XRP’nin aynı şey olmadığını öğrenince şaşırırlar. Aynı adı paylaştıkları ve benzer kökenlere sahip oldukları için kafa karışıklığı yaşanması olağan bir durumdur. Ripple özel bir kurumsal yazılım şirketidir. Ripple Consensus Ledger (RCL) ve bankalara, finansal olmayan kurumlar ile dijital para birimi borsalarına pazarlanan ödem çözümleri ürünleri paketi olan RippleNet’i içeren açık kaynaklı protokol olan Ripple Protokolün kurucusu ve yaratıcısıdır.

RCL, itibari para birimini, kripto para birimini veya başka herhangi bir değer birimini temsil eden belirteçlerin transferini desteklemek için dağıtılmış defter teknolojisini kullanır. Protokol tamamen açıktır, yani Ripple'ın önceden onayı olmadan herkes erişebilir. Banka ve banka dışı aktörlerin protokolü kendi sistemlerine dahil etmelerine izin verir, böylece şirketi Ripple'dan tamamen ayrı kılar. Ağ katılımcıları, işlemleri fikir birliği ile onaylar.

RCL genellikle Ripple dijital varlığı olan XRP ile karıştırılır. XRP, ağ genelinde farklı para birimleri arasında para transferini kolaylaştırmak için kullanılan RCL'nin yerel bir simgesidir. Başlangıçta, protokolüne göre artmayacak veya azalmayacak resmi bir sayı olan 100 milyar XRP birimi oluşturulmuştur. XRP, şirket Ripple Labs'ın kuruluşundan önce oluşturulmuş bulunmaktadır. XRP yaratıcıları, şirkete tüm XRP'nin %80'ini hediye etmiş ve 20 milyar birimi kendilerine ayırmıştır. XRP'nin bu yönü, bankaların ve işletmelerin dijital para birimine geçmesinin nedenlerinden biridir; merkezi olarak kontrol edildiği için madencilik yapılamaz.

Geleneksel ödeme sistemleri, parayı dönüştürürken ortak para birimi olarak USD'yi kullanır. XRP, bir gün finansal kurumlar için tercih edilen ödeme para birimi olarak USD'nin yerini almak amacıyla tasarlanmıştır. Önce bir fiat para biriminin değerini USD yerine dijital XRP'ye çevirerek, işlem süreleri hızlanırken döviz kuru ücretleri ve marjlar ortadan kaldırılması sağlanabilir. Uyarı: Kriptopat, yatırım tavsiyesi vermemektedir. tüm içerikler, okuyucuların bilgi alması ve sektör hakkında gelişmeleri takip etmesi amacıyla paylaşılmaktadır.