"Reklamlarda hedef kitle artık çocuklar"

"Reklamlarda çocukların kullanımı yüzde 90 arttı. Bunun sebebi ise 2000'li yıllarda doğan çocukların teknolojiyle iç içe yetişmesidir. Şu an reklamlarla etkilenen ve paraları alınan kitle, çocuklardır"

"Reklamlarda hedef kitle artık çocuklar"

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Reklam Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Altunbaş, reklamlarda çocukların kullanımının yüzde 90 arttığını, bunun sebebinin 2000'li yıllarda doğan çocukların teknolojiyle iç içe yetişmesi olduğunu belirterek, "Şu an reklamlarla etkilenen ve paraları alınan kitle çocuklardır" dedi.

Altunbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmaların; pazarlama, iletişim, reklam, halkla ilişkiler, medya ve marka stratejilerinin değiştiğini söyledi.

Her ürünün yüzlerce benzer rakibi ve muadili ortaya çıktığını ifade eden Altunbaş, reklamda pazardan pay alma ve bunu yönetmenin her geçen gün daha da zorlaştığını bildirdi.

Altunbaş, firmaların yoğun reklam, halkla ilişkiler, promosyon, sponsorluk ve satış kampanyaları yaptığını, bu kampanyaların temel amacının firmanın veya ürünün marka değerini oluşturmak ve sürdürülebilir hale getirmek olduğunu vurguladı.

Her markanın daha sadık ve daha bağımlı bireyler yaratmaya çalıştığını, reklamcılığın birden fazla kişiyi etkileme sanatı olduğunu anlatan Altunbaş, şunları kaydetti:

"Her reklamın bir amacı olması lazım. Reklamda hedef kitle herkes değildir çünkü insanların özellikleri farklıdır. Özellikle kitle iletişim araçlarında önceden ailede kadınlar etkilenmeye çalışılırdı. Şimdilerde bu durum farklılaştı. Reklamlarda çocukların kullanımı yüzde 90 arttı. Bunun sebebi ise 2000'li yıllarda doğan çocukların teknolojiyle iç içe yetişmesidir. Şu an reklamlarla etkilenen ve paraları alınan kitle çocuklardır. Reklamlar, artık sadece çocukları etkilemek için kullanılır hale geldi."

- Ailede satın alma kararını da çocuklar veriyor

Altunbaş, reklamlarda, çocukların, hem kendilerine hem de ebeveynlere yönelik ürün ve hizmetlerde kullanıldığını aktardı.

Yapılan araştırmalara göre çocukların yüzde 66,4'ünün alışveriş sürecinin farkında olduğuna dikkati çeken Altunbaş, şöyle devam etti:

"Çocuklar, karar alma sürecinde daha etkin oldukları için alışverişe dahil ediliyor. Birlikte yapılan alışverişlerde çocuklar, ailenin genel satın alma kararlarına güçlü şekilde etki ediyor. Artık nerede alışveriş yapılacağını, ne yemek yenileceğine, hangi marka kullanılacağına ailede çocuk karar veriyor. Bunda,  çocukların teknolojiyle iç içe olması ve artık reklamların sadece çocukları etkilemeye yönelik çalışmasının büyük katkısı var."