Rampalı Çarşı'daki Mehmet Usta bağlamayı dile getiriyor

Konya Rampalı çarşıda müzik aletleri alım satımını yapan Mehmet Recep Pekcici, hem müziğe hem de sinemaya merak sardığını ve yıllardır müzik aletleriyle uğraştığını söyledi. Pekcici, Malazgirt 1071 filminde, Mevlana ve Gönül Dağı dizilerinde oynadığını ve sinema sektörüne de ilgisi olduğunu belirtti.

Rampalı Çarşı'daki Mehmet Usta bağlamayı dile getiriyor

Çocukluğundan beri müziği ve aletlerini çok sevdiğini söyleyen Pekcici, babasının arkadaşları sayesinde müziği daha çok sevdiğini söyledi. Konyalı olan ve 54 yıllık hayatında 15 yılını müziğe adayan Pekcici, “Saz dediğimiz zaman bütün enstrümanları kaplar, bütün enstrümanlar bir sazdır. Bağlama ise 11 çeşittir cura, kısa sap, uzun sap, meydan saz gibi çeşitleri vardır. Yedi telliden oluşur, elektro sazlar dört ve beş telden oluşur. Dut, ardıç, ceviz, kestane, maun ve kelebek ağacından yapılan sazlar genelde güzel ses verir. Enstrümanın kaliteli olması ağacına değil de yapan kişiye bağlıdır. Yapan kişi ne kadar özenir ve güzel yaparsa sesi de güzel olur. Kalitesiz bir ağaçtan mükemmel ses çıkabilir. Bağlamada böyleyken diğer enstrümanlarda böyle olmayabiliyor, mesela gitar ve keman genelde yurt dışında bulunan ağaçlardan yapılır. Türkiye’de hammaddesi bulunmuyor. Ud ve bağlamanın yapıldığı ağaçlar ülkemizde çok olduğu için Türkiye’de yapılır“ ifadelerini kullandı.

rampali-carsidaki-mehmet-usta-baglamayi-dile-getiriyor.jpg

Her şey sevmekle başlıyor

Pandemi döneminde müzik aletlerinin daha çok ön plana çıktığını söyleyen Pekcici, “Enstrümanların aslında öğrenme süresi yok, kişi ne kadar çok istekli olursa o kadar çabuk öğrenir. Müzik çok evrenseldir, içinde müzik sevgisi olmayan kesinlikle enstrüman çalamaz. Pandemi sürecinde evde sıkılan insanlar bir uğraş aradı ve aklına ilk gelen müzik aleti çalmak oldu. Normal zamanda yapmadığımızı işi pandemi döneminde yaptık, satışlarımız düzeldi. Teknoloji çok geliştiği için günümüzde çocukların ve gençlerin enstrüman öğrenmesi daha kolay. Çalışıyor, okuyor olsalar bile kurslara katılamasalar da boş zamanlarında internetten faydalanarak öğrenmeye başlayabilirler. Enstrümana ulaşmak artık çok kolay ve fiyatları da cazip. Herkese enstrüman öğrenmelerini öneririm “ifadelerini kullandı.

rampali-carsidaki-mehmet-usta-baglamayi-dile-getiriyor-001.jpg

Müzik Osmanlı’da terapi olarak kullanılırdı

Pekcici, “Müzik Osmanlı’da terapi olarak kullanılırdı şimdi onun gerçek olduğunu anlıyoruz. Genel olarak herkeste bir enstrüman sevgisi başladı. Kadınlar genelde keman, ukulele, gitar ve yan flüt çalmaya yöneldi. Erkekler içinse bağlama vazgeçilmezdir. Herkes en az bir müzik aleti çalmalı“ dedi.

rampali-carsidaki-mehmet-usta-baglamayi-dile-getiriyor-002.jpg

rampali-carsidaki-mehmet-usta-baglamayi-dile-getiriyor-003.jpg