Rampalı Çarşı sinek avlıyor!
Kitapların bile dijitalleştiği dönemde internetsiz ticaret yapmanın mümkün olmadığını söyleyen Rampalı Çarşı esnafı Ali Bulgurcu, “Kitap alışverişinde internetin tercih edilme oranı yüzde 50’lere ulaştı” dedi.
Dijitalleşen dünyanın etkisiyle fiziki kitap satışları da azaldı. Okul yoğunluğu sonrasında Rampalı Çarşı’da sakinliğini yaşandığını ifade eden Rampalı Çarşı esnafı Ali Bulgurcu, satışların daha çok internet üzerinden yapıldığını söyledi.
‘DURGUNLUK OLUŞTU’
Rampalı Çarşı’da okul yoğunluğu sonrası durgunluğun oluştuğunu söyleyen Bulgurcu, “Okulların açılmasıyla birlikte çarşımızda bir hareketlilik başlamıştı. Son 10 gündür ise tekrar durgunluk oluştu. Türkiye’de az da olsa okuyucu bir kitle var.
Bunlar ne pahasına olursa olsun okumaya devam etmeye çalışıyor. Önceden ayda 5 kitap okuyan kişi belki artık 2 kitap okuyor ama neticede devam ediyor. Kitap okumak gelişmek demektir. Bir insanın gelişebilmesi için mutlaka okuması gerekiyor. Okumadan gelişmek imkansız bir durum.” şeklinde konuştu.
‘İNTERNET ALIŞVERİŞİ TERCİH EDİLİYOR’
İnternet alışverişinin yoğun bir şekilde tercih edildiğinin altını çizen Bulgurcu, “Pandemi sebebiyle insanlar internet üzerinden alışveriş yapmaya ciddi anlamda alıştırıldı. Özellikle genç nüfus daha çok internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.
Pandemi döneminin bu noktada çok büyük bir etkisi oldu. İnsanlar buna yönlendirildi. Çünkü her şey kısıtlandı. Günlerce sokağa çıkma yasağı getirildi. Dolayısıyla insanlar buna zorunlu bırakıldı ve bu şekilde devam ediyor. Artık internet alışverişi kolaylık olarak görünüyor. Ama bu şekilde devam etmeyeceğini biliyorum. Bunun bir bedeli illa ki olacak. Örneğin ilerde kargo bedelleri yüklü miktarda olacak. İnsanlar belki de ürünün fiyatı kadar kargo bedeli ödeyecek.” diye aktardı.
‘FİZİKİ SATIŞLAR AZALDI’
Fiziki kitap satışlarının azaldığını belirten Bulgurcu, “Bizler internet üzerinden de satış gerçekleştiriyoruz. İnternet satışı olmadan zaten şu anda ticaret yapmanın çok mümkün olduğunu düşünmüyorum. Geçmiş yıllara göre fiziki satışlar çok azaldı. İnternet satışına yönelindi. Dijitalleşen bu dünyada kaçınılmaz bir durum.
Kitaplar internetten okunabiliyor, testeler çözülebiliyor. Her şeye internet üzerinden ulaşılabiliyor. Doğruyla yanlışı ayırt edebilen insanlar için olumlu olsa da olumsuz yönleri de var. Bir şeye dokunmadan elde etmek risklidir. Görerek almak her zaman daha güvenilir. Ama özellikle genç nüfus bunu önemsemiyor. Kitapta internet satışına kayma oranı yüzde 50’lere ulaşmıştır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.