Ramazan'da ne okunur? 20.04.2021

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...

Ramazan'da ne okunur? 20.04.2021

İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı-Seyyid Hüseyin Nasr

İranlı akademisyen Seyyid Hüseyin Nasr, eserinde İslam ve Batı hakkında çok önemli tespitlerde bulunuyor.Hem Doğu’da hem de Batı’da yaşamış olan İranlı alim Seyyid Hüseyin Nasr, diğer eserlerinde olduğu gibi İnsan Yayınları'ndan çıkan “İslam ve Modern İnsanın Çıkmazı” adlı eserinde de İslam ve Batı hakkında pek çok çarpıcı değerlendirmede bulunuyor. İslam geleneği ve modern insanın içinde bulunduğu çatışmalar, “modern Müslüman”, düşünce ve eylem birliği, özgürlük gibi pek çok kavram kitapta kapsamlı olarak ele alınıyor.Modernizmin Batı’daki olumsuz etkilerinin yalnızca Batı insanının birtakım kusurlarından kaynaklanmadığını ve Doğu’nun da bu etkilerden kaçınabileceğine inananmadığını belirten Seyyid Hüseyin Nasr, kitabın sunuş kısmında “Amacımız sırf İslam dünyasıyla batı arasındaki coğrafi hatta kültürel tezatları göstermek değil, her yerde ve her zamanda gerçek (Hakk) iledir” diyerek eserinin amacını en sade ve en etkili şekilde özetliyor.

islam-ve-modern-insanin-cikmazi-seyyid-huseyin-nasr.png

Umrandan Uygarlığa-Cemil Meriç

Cemil Meriç, 2000'li yılların eşiğinde hâlâ güncelliğini koruyan 'batılılaşma-çağdaşlaşma-uygarlık" tartışmalarına, '70'li yıllarda kaleme aldığı şu satırlarla katılıyor: "Kaynaklarından kopan bir intelijansiyanın kaderi, bir mefhum hercümerci içinde boğulmak. Umrandan habersizdik, medeniyete ısınamadık. İnsanlığın tekâmül vetiresini ifade için kendimize lâyık bir kelime bulduk: Uygarlık. Mâzisiz, musikisiz bir hilkat garibesi." "Umrandan Uygarlığa", çağdaş uygarlık düzeyinden medeniyetlerin ölümüne, Osmanlı devlet adamlarından büyük siyasî eserlere kanat açan geniş soluklu ve güncel bir yapıt: "Zirvelerle uçurumlar arasında bir diyalog, acıların ve ümitlerin kitabı, bir devrin, daha doğrusu bir medeniyetin muhakemesi...göz karartıcı bir düşüşün grafiği."

umrandan-uygarliga-cemil-meric.png

İbn Haldun: Hayatı ve Dönemi-Allen James Fromherz

"İbnHaldun - Hayatı ve Dönemi" adlı eser, Yusuf Selman İnanç'ın çevirisiyle yayımlandı.Fikirleri, analizleri, önerileri, bir metodoloji çerçevesinde yaşadığı döneme olan tanıklığı vs. gibi özellikleriyle İbn Haldun’un İslam medeniyet tarihi içerisinde sahip olduğu önem tartışılmaz olmakla birlikte; kendisinin ne kadar tanındığı konusunda aynı şeyi söylemek maalesef pek mümkün değildir. Özellikle günümüz İslam dünyasının fikrî anlamda kaos içinde yaşadığı bu dönemde kendisini tanımaya olan ihtiyacın daha da arttığında şüphe yoktur. Durum böyleyken mevcut örnekler maalesef İbn Haldun’u tanımamak ya da tanınmış olsa bile mevcut birikiminden istifade edilmemek adına yürütülen cedelleşmelerle dolu.

ibn-haldun.png

Diriliş Muştusu-Sezai Karakoç

Sezai Karakoç, öncelikli olarak gerçekleştirilmesi gereken bir diriliş eyleminden bahsediyor. Bu diriliş eylemini gerçekleştirecek olan kişileri de diriliş eri olarak tavsif ediyor. Üstada göre; diriliş eylemini gerçekleştirmesi gereken diriliş erleri tek başlarına kalsalar dahi asla yılmayacak, dünyayı kaplasalar dahi eylemlerinde en ufak bir gevşeme göstermeyeceklerdir. Diriliş erleri temkinli olarak, şamata ve patırtılara kulak asmadan, asla gerilemeden, yavaş fakat güvenilir adımlarla diriliş eylemini gerçekleştirmelidir. Üstat; seküler, kapitalist ve materyalist anlayışın tahakkümünde bulunan çağımız insanının kurtuluşunun, ancak kendini tutsak etmeye çalışan barikatları yıkacak ve zincirleri kıracak bir direniş eylemi göstermesiyle mümkün olacağını, bu direnişin de büyük çalışmalar istediğinin unutulmaması gerektiğini söylüyor Muhakkak ki büyük çalışmalar için ciddi ve büyük planlar gereklidir.

dirilis-mustusu.png