Ramazan'da ne okunur? 18.04.2021
Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Yayınlanma:
Filistin Barışı- Jimmy Carter
ABD’nin Demokrat başkanı Jimmy Carter 1973’te Filistin ziyaretiyle başlayan ve yaklaşık 30 yıl boyunca devam eden macerasını Filistin Barışı (Palestine: Peace Not Apartheid) adıyla kitaplaştırır ve eserde pek çok anı ve gözlemine yer verir. Carter’ın, şahsi kanaat ve anılarını Birleşmiş Milletler kararları ve taraflar arasındaki anlaşmaların tam metinlerine, nihayete varmayan zirvelerin tutanaklarına, zamana ve olaylara bağlı olarak değişen Filistin/İsrail haritalarına ve komşu Arap ülkelerinin konumuna yer verdiği bölümlerle desteklediği kitap, İsrail tarafından epeyce tepki görür; ancak bu durum, kitabın ABD’de “çok satanlar” listelerine girmesine engel olmaz. 2006 yılında kaleme alınan Filistin Barışı, ülkemizde ilk kez 2008 yılında, Elips Kitap tarafından basılır ve okuyucuyla buluşur.
Hayır Diyebilen Asya-Mahathir Muhammed-Shintaro Ishiara
İlk olarak 1994 yılında yayımlanan ve 1998 yılında Türkçeye kazandırılan ‘’Hayır Diyebilen Asya’’ şu an Malezya Başbakanı olan Mahathir Muhammed ve Japonya’da 1999’dan 2012 yılına kadar vali olarak hizmet veren Shintaro Ishiara tarafından ortaklaşa kaleme alınmıştır. İlk olarak ‘’Hayır Diyebilen Japonya’’ ismiyle, Ishiara ve Sony’in kurucu ortaklarından olan Japon işadamı Morita Akio ile ortaklaşa kaleme alınan eser gördüğü yoğun ilgi üzerine iki siyasetçinin yazışma ve görüşmelerinin derlemesi olarak yeniden ‘’Asya’nın sesi’’ olarak yayımlanır ve Türkçe’ye ‘’Hayır Diyebilen Asya’’ şeklinde tercüme edilir. Hayır diyebilen Asya kitabı, Batılı devletlere karşı ekonomik ve siyasi anlamda yükselecek bir Asya'nın imkanını ele alıyor.
Biz Osmanlı’ya neden isyan ettik?-Kral Abdullah
Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasıyla sonuçlanan Birinci Dünya Savaşı’nın en kritik aşaması, tarihe “Arap İsyanı” diye geçen, Şerif Hüseyin ve oğullarının ayaklanmasıydı. Bütün Arap coğrafyasında etkili olmasa da, isyanın Hicaz merkezli karakteri imparatorluğun gücünü ciddi oranda zayıflatmış, Ortadoğu’nun ana bünyeden kopmasının da yolu böylece açılmıştı. Ürdün’ün ilk kralı olan Abdullah bin Hüseyin’in hatıraları, Osmanlı’ya isyanda Şerif ailesinin temel motivasyonunu ve bu isyanı meşrulaştırma sebeplerini gözler önüne seriyor. Kitapta Osmanlı aleyhine bir üslup baskın görünmese de, Kral’ın, isyanı “Osmanlı’nın baskılarından ötürü” şeklinde izaha yeltenmesi, baktığı ve durduğu yeri de gösteriyor.
İnsan İlmihali-Nureddin Yıldız
Bugün Müslümanlar olarak ne yazık ki İslamlık iddiası ile yaptığımız işlerde insanlık alt yapısını aramayı gereksiz görebilecek bir noktaya sürüklenmiş durumdayız. Mesela yalan konuşmak haramdır diye biliyoruz ama bunun insanlığı eskittiği için yasak olmuş olabileceğini düşünmüyoruz. Faizden sadece din haram ediyor diye kaçınıyoruz ama insana ve insan emeğine karşı bir suç oluşturduğunu akıl etmiyoruz. Medine’de insan eksenli bir medeniyet tesis eden sevgili Peygamber Aleyhisselam Efendimiz’in, yanı başında namaz kılan kardeşini rahatsız edeceği için sarımsak ve benzeri şeyleri yiyenlerin mescitlere gelmelerini men ettiğini niçin tefekkür edemez ve bunu günlük hayatımızın pek çok bölümüne taşımayız? Sadece gıybet konusunu ele aldığımızda bile insanlıkta düşük puanlı kaldıkça Müslümanlıkta yüksek puanlı olamayacağımızı idrak edebiliriz.
İslam