Ramazan'da ne okunur? 15.05.2020
İnsani İlişkilerde İlahi Ölçü-Muhammed Emin Yıldırım
İnsanoğlu var edildiği günden beri Allah'ın birleştirilmesini emrettiği bağları korumak ile mükelleftir.Bu bağlar insanın diğer varlıklarla ve kendisi ile kurması gereken bağlardır ve dört ana başlık altında incelenmelidir. İnsan ilişkilerini düzenleyecek genel kaynaklar ya doğrudan ilahi olamalı, ya da ilahi otoriteden yetki alan peygamberler olmalıdır. İşte bu kitapta hem bu ilişkileri hem de bu ilişkilerinin temel referanslarını okuyacaksınız.Özellikle 'İnsani ilişkilerde on altın kural ' ile ' Kur'an'da Diyalog' bölümleri ile bu konuda size rehber olacak numuneleri bulacaksınız.
Sır- Mustafa Kutlu
Mustafa Kutlu'nun bu eseri "Şark hikâyesi"nin tasavvufî ve biçimsel özellikleri üzerine kurulmuş bir kitaptır. Kitapta yer alan hikâyeler tek başlarına müstakil bir hikâye olmaları yanında aynı zamanda bir bütünün parçalarıdır. Kitabın bütünü bir şeyhin dramını yansıtmaktadır. Şeyhin dergâhında ve etrafında toplumun hemen her kesiminden tipler yer alır. Bir gazeteci, bir ilim adamı, bir siyasetçi, vb. Bu tiplerin tekke ile olan bağlantıları aynı zamanda kendi şahsî dramlarını da ortaya koyar. Sır kitabı Kutlu'nun öteden beri işlemekte olduğu Türkiye'de toplumsal değişme serüveninin bilhassa seksen sonrasındaki görünümüne ışık tutmakta, eleştiriler getirmektedir.
Diriliş Muştusu-Sezai Karakoç
Sezai Karakoç, öncelikli olarak gerçekleştirilmesi gereken bir diriliş eyleminden bahsediyor. Bu diriliş eylemini gerçekleştirecek olan kişileri de diriliş eri olarak tavsif ediyor. Üstada göre; diriliş eylemini gerçekleştirmesi gereken diriliş erleri tek başlarına kalsalar dahi asla yılmayacak, dünyayı kaplasalar dahi eylemlerinde en ufak bir gevşeme göstermeyeceklerdir. Diriliş erleri temkinli olarak, şamata ve patırtılara kulak asmadan, asla gerilemeden, yavaş fakat güvenilir adımlarla diriliş eylemini gerçekleştirmelidir. Üstat; seküler, kapitalist ve materyalist anlayışın tahakkümünde bulunan çağımız insanının kurtuluşunun, ancak kendini tutsak etmeye çalışan barikatları yıkacak ve zincirleri kıracak bir direniş eylemi göstermesiyle mümkün olacağını, bu direnişin de büyük çalışmalar istediğinin unutulmaması gerektiğini söylüyor Muhakkak ki büyük çalışmalar için ciddi ve büyük planlar gereklidir.
Umrandan Uygarlığa-Cemil Meriç
Cemil Meriç, 2000'li yılların eşiğinde hâlâ güncelliğini koruyan 'batılılaşma-çağdaşlaşma-uygarlık" tartışmalarına, '70'li yıllarda kaleme aldığı şu satırlarla katılıyor: "Kaynaklarından kopan bir intelijansiyanın kaderi, bir mefhum hercümerci içinde boğulmak. Umrandan habersizdik, medeniyete ısınamadık. İnsanlığın tekâmül vetiresini ifade için kendimize lâyık bir kelime bulduk: Uygarlık. Mâzisiz, musikisiz bir hilkat garibesi." "Umrandan Uygarlığa", çağdaş uygarlık düzeyinden medeniyetlerin ölümüne, Osmanlı devlet adamlarından büyük siyasî eserlere kanat açan geniş soluklu ve güncel bir yapıt: "Zirvelerle uçurumlar arasında bir diyalog, acıların ve ümitlerin kitabı, bir devrin, daha doğrusu bir medeniyetin muhakemesi...göz karartıcı bir düşüşün grafiği."