Ramazan'da ne okunur? 08.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne okunur?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne okunur? 08.05.2020

Hazreti Aişe-Reşit Haylamaz

Âişe Validemiz’in annelerimiz arasındaki konumu çok farklıdır; zira o, din adına hizmet etmeye ihtiyaç duyulan Medîne yıllarında, Resûlullah’ın yanında yer alan husûsî bir vezirdir ve bu yönüyle o, Medîne döneminde akla gelen ilk isimdir. Husûsî bir donanıma sahiptir ve Allah ona, misyonunu edâ adına müthiş bir zekâ lütfetmiştir. Duyduğunu olduğu gibi kabullenmeyen, onu Kur’ân ve Sünnet’in kıstaslarına göre sorgulayan bir fıtratı vardır. Kulağı vahiyde, gözü ise istikbâldedir. Ayaklarını sapasağlam bastığı yerde o, Saâdet Asrı ile istikbâli birbirine bağlayan muhteşem bir köprü gibi durmaktadır. Onun bulunduğu yerde ayrı bir canlılık vardır; atmosferine girenler, vahyin insibâğıyla mahmur olduklarını hisseder, Resûlullah’ı  ziyaret etmişçesine bir heyecan ve canlılıkla geri dönerlerdi.

hazreti-aise-resit-haylamaz.jpg

O'na Secde Yakışıyor-Ahmed Günbay Yıldız

İsyan etmek üzere olan bir genç. Kötücül davetlere karşı verilen bir mücadele. Çetin bir imtihan. Seven gönüllerin inanılmaz ayrılığı. Yüce gönüllü bir üstad. Ve bulunmaz bir sevda. Sevdiğini toprağa verdikten sonra İstanbul'a yerleşen Saltık Buğra'nın hayatında yepyeni bir sayfa açılacak; çektiği ızdırabın şifasını, kendine çok uzak bir dünyadan gelen sevda vesilesiyle Yaratıcı'ya secdede bulacaktır. Ahmed Günbay Yıldız'ın eskimeyen kaleminden sürükleyici ve ibretlik bir roman...

ona-secde-yakisiyor-ahmed-gunbay-yildiz.jpg

Var Olmak-Nurettin Topçu

Cemiyeti yoğuracak ruh, ne bir sihirbazın ruhudur; ne de Gordiyon´daki düğümün üzerine kılıcını indiren kahramanın ruhudur. O bir halaskarın zafer neşesiyle sarhoş ruhu olmadığı gibi kara kaplı, kaba cüsseli kitapların üzerine eğilen bilgiçlerin ruhu da değildir. Taklit mayası onu yuğuramayacağı gibi itham ve inkar mayası da onu yuğuramaz. O ruh bize kaybolan benliğimizi bulduracak. Bin nedametle nihayet anladık ki dünyada belki herşeyi bulmak kolay, kendini bulmak zormuş. Kendimizi nerede bulalım? Kendi dışımızda nereye koştuksa gurbette kaldık. Kendimize nasıl koşalım?

var-olmak-nurettin-topcu.jpg

Yaşamak - Cahit Zarifoğlu

Yeni Türkçe'deki hatıra türünün en yetkin örneklerinden biri olan Yaşamak, toplumsal olarak bir ışığa dönüştürmek istediğimiz acıya, bireysel bir dünyada aydınlık sağlamaktadır. Zarifoğlu, çevremizde gelişen olayların gözümüzü yorduğu ve bizim, hayatın bütünsel akışıyla olan bağlarımızı güçlükle koruduğumuz dönemde, o bağlara canlılık veren birkaç şairimizden biridir. Yaşamak, şiirindeki derinliğin yol açtığı açılım getiren ve şaire ait iç dünyanın zenginliğini gözler önüne seren bir eserdir. Şair, yaşamayı varlık ve oluşun özüne dokunan bir derinlik içinde algıladığı ve arka planındaki hikmetle anlaşarak yaşadığı için, aynı hikmetin onun anlatımında parıldaması pek tabiidir.

yasamak-cahit-zarifoglu.jpg