Ramazan'da ne izlenir? 06.05.2020
Elma ve Selma
Elma Ve Selma İran sinemasının izlemeye değer filmlerinden biri. Genç bir medrese öğrencisin bir elma yemesi ve sonrasında sahibinin rızasını almak için onu aramasıyla başlıyor. 1957 Şiraz doğumlu Habib Bahmani'nin yönetmenliğini yaptığı film, "Bir elmayı yiyen ülkeyi de yer." Gerçeğinden hareketle izleyenlere Haram yememe ve kul hakkı konusunda hassas olmak gerektiğini anlatıyor. Haramın normalleştiği modern zamanlarda esasen bu cümle “Bir elmayı yiyen ülkeyi de yer.” şehrin kapısına anıt olarak dikilecek kadar değerli.
Yasin
İran İslam Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumu (IRIB) yapımı Yasin filmi, küçük yaşta olmasına rağmen Kur'an-ı Kerim'i ezberlemiş bir hafız çocuğu ve onun bu meziyetini kullanarak rüşvet, haram para ve şöhret ardınca giden babasını konu alıyor.
Allah’ın Adıyla (Khuda Kay Liye)
İngiltere, ABD ve büyük bir bölümü Pakistan’da geçen, bir kaç hikayenin iç içe yaşandığı güzel bir film. İnsanların inançlarını sorgulamasını göz önüne getiren ve kandırılışlarının anlatıldığı, toplum baskısı, terörizm, işkence, müzik ve İslam gibi değişik başlıkları bir araya getirmiş, farklı kültürlerden gelmiş insanların ilişkilerinin de mevcut bulunduğu izlenmeyi fazlası ile hak eden bir film. Ayrıca film içerisinde özellikle doğu müziğini sevenler için de güzel parçalar bulunmakta. Filmin finalindeki mollanın, İslam’daki yanlış algılamalara getirdiği tefsiri özellikle önemlidir.
Adem’in Oğlu Abu
Tek hayali Hacca gitmek olan çok iyi kalpli Abu ve karısının Hacca gitmek için çabaları, para toplamaları ve bu sırada yaşadıkları filmin konusunu oluşturmaktadır. Film durağan da olsa kendini izlettiren bir film. Oyunculuk performansları da iyi denilebilecek bir seviyede. Filmi izledikten sonra siz de kutsal topraklara doğru bir yolculuk için can atacaksınız.