Ramazan'da ne izlenir? 05.05.2020

Koronavirüsten dolayı evde vakit geçirenler için Yeni Haber Gazetesi tarafından günlük hazırlanan 'Ramazan'da ne izlenir?' köşemizde bugün...
Ramazan'da ne izlenir? 05.05.2020

Ay Işığı Altında

Hasan ilim havzasında (medrese) bir talebe olup eğitimini tamamlamak üzeredir. Arkadaşları cübbe giyime konusunda heyecanlanırken Hasan şüphe etmeye başlar. Sosyal yaralara parmak basılmış bu filmde. İnsan yüreğinin derinliklerine dokunan ve gözleri dolduran hüzünlü bir film… İlahi sistemin işleyişi, tesadüfler sebepler ve sonuçlar, kaderin çizgisi doğrultusunda ne de güzel yerini bulduğu anlatılıyor. Düşmüşlerin birbirlerine yardımları, Allah’a dilekçe yazıp şikayetlerini dile getirmeleri gözlerin yaşarmasına sebep oluyor. İnsanı kendine getiren izlenesi bir film…

ay-isigi-altinda.jpg

Yedinci Günün Sabahı

Bu İran filminde iflah olmaz bir hırsız olan Sinan'ın tahliyesinin ardından, yedi gün boyunca yaşadığı hüzün ve mizah dolu hikayesi anlatılıyor. 2008 yılında çekilmiş 90 dakikalık İran filmi. Film oldukça ilginç. Başlangıçta sıradan bir senaryo ile başlıyor ama sonrasında sıradışı tuhaf bir hal alıyor. En sonunda ise insanı ciddi ciddi düşündürüyor. filmin türü için tek bir şey söylemek zor. Filmin atıf yaptığı hadis: “İki günü anı olan zarardadır.” Ve ana fikri bence Allah doğru yolda olan, işinde ve ibadetinde olan insanı korur. Filmle ilgili çok farklı çıkarımlar da yapmak mümkün.

yedinci-gunun-sabahii.jpg

Koşucu

İran sinemasının büyük ismi Mohsen Makhmalbaf, ­Un Instant D'Innocence­ adlı filminde yıllar önce ünlü yönetmenden kendisini bir filminde oynatacağına dair söz alan bir polis memurunun hikayesini anlatıyor. Yönetmenin evine kadar gelen ve ona verdiği sözü hatırlatan polisin davranışı karşısında duygulanan Makhmalbaf filmi çekmeye karar verir. Filmin konusu da aslında filmin çekilme sebebinin kendisi yani onu bu sözü vermeye iten olaylar dizisi olacaktır.

kosucu.jpg

Satıcı

Yaşadıkları evin ciddi bir yıkılma tehlikesi arzetmesinin ardından tiyatrocu Emad ve Rana, yeni bir ev aramaya başlar. O sıralarda Arthur Miller’ın Satıcının Ölümü oyununda başrol oynayan çift, sonunda tiyatrodaki bir başka oyuncunun önerdiği eve kiracı olarak yerleşmeyi kabul eder. Ev son derece güzeldir, ancak evin bir önceki kiracısının özel hayatıyla ilgili birçok dedikodu bulunmaktadır. Yerleşmelerinden kısa bir sonra, bir gece Rana yalnızken kimliği belirsiz bir kişi tarafından saldırıya uğrar. Rana olayı polise götürmek istemez, bunun üzerine Emad suçluyu kendi yöntemleriyle bulmaya karar verir. Bütün bu olaylar, aralarındaki ilişkiyi kötüleştirecektir.

satici.jpg