Putin: Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz

Rusya Devlet Başkanı Putin: Rusya, kışın dahil Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz.

Putin: Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova Enerji Forumu'nun açılışında konuştu.

Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntıları "uluslararası terör eylemi" olarak nitelendiren Putin, eylemi, Rusya ile Avrupa arasındaki ilişkileri bozmak isteyenlerin yaptığını savundu.

Kuzey Akım arzını Karadeniz'e yönlendirebileceklerini söyleyen Rusya lideri, TürkAkım'dan Türkiye ve Avrupa'ya gaz sevkiyatının devam edeceğini belirtti. Putin, bunun için Türkiye'de büyük bir gaz merkezi oluşturabileceklerini açıkladı.

GAZPROM: TÜRKİYE, AB SINIRINA KURULABİLİR

Öte yandan Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Komitesi Başkanı Alexey Borisovich Miller, gaz ticaret merkezinin Türkiye ile AB sınırına kurulabileceğini ifade etti.

TÜRKİYE'DEN YANIT

Rusya'nın teklifine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'den cevap geldi.

BAKAN DÖNMEZ: DOĞAL GAZ MERKEZİ TEKNİK AÇIDAN MÜMKÜN

Bakan Dönmez, doğal gaz merkezinin teknik açıdan mümkün olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan gazeteci Siyamend Kaçmaz şu ifadeleri kullandı:

"Putin konuşmasını Rusya Enerji Haftası’nda dile getirdi. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de bu toplantıda yer aldı. Putin’in açıklamalarına baktığımızda özellikle dünyada son dönemde enerjiye olan istikrarsız fiyatlardan bahsetti. Kendilerine tavan fiyat uygulayan hiçbir ülkeye gaz satmayacaklarını ifade etti. Kuzey Akım boru hatlarına gerçekleştirilen sabotajdan sonra dünyadaki bütün enerji boru hatlarında oluşabileceğini söyledi. Türkiye’nin ekonomik bir geçiş güzergahında olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE'DEKİ GÜVENLİKTEN BAHSETTİ'

Eğer Avrupalı ortaklarımız kabul ederlerde Türkiye’yi transit merkez haline getirebiliriz dedi. Şu anda Türkiye’ye Mavi Akım ve Türk Akım üzerinden gaz akışı sağlanmakta. Türkiye’deki borulara sağlanan güvenlikten bahsetti. Özellikle şunun altını çizdi istikrarsız fiyatlara değindi ve bunun AB ile Rusya arasındaki bağlılığı zayıflatmaya yönelik dedi.

Rusya Devlet Başkanı bugünkü toplantıdan hemen sonra Astana’ya geçecek ve orada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirecek."

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Şenay Yalçın ise şu ifadeleri kullandı:

"AB bütün bağlantılara rağmen önümüzdeki kış yeterli miktarda enerji kaynağı sağlamış değil. Halihazırda kendisine kaynağı sağlayacak Rusya var ama özellikle ABD’nin önderlik ettiği yaptırımlar sonunda AB’nin katıldığı fiili durumlar var. Gerek Ukrayna gerekse Rusya barışmak istiyorlar ama fiili durum buna müsaade etmiyor. AB de bunu istiyor. Putin’in bu adımı yumuşatıcı bir adımdır. İki taraf için de ucu açıktır.

NEDEN TÜRKİYE?

Türkiye niye seçildi derseniz. Türkiye tüm ülkelerin ilişkiler açısından en dengeli politikaları güden ülkelerin başında geliyor. Rusya, Ukrayna, AB ile ilişkilerde güven verici bir duruşu var.

Hububat sektöründe olduğu gibi düzenleyici merkezin Türkiye seçilmesini önermiş bulundu. Türkiye ilerleyen zamanlarda iyi bir yönetici olduğunu gösterecektir. Bu sayede de Avrupa’ya ihtiyacı olan gazın sevkiyatı mümkün olacaktır. Putin yeni bir doğal gaz hattı kuralım demiyor. Türkiye üzerine gelen iki boru hattı var. Mavi Akım ve Türk Akımı buradaki gazların bir bölümü Avrupa’ya sevk ediliyor. Belki kapasite artırılarak Avrupa’nın ihtiyacı olan gazın bir bölümünü karşılamak mümkün olacak."