Prens Selman ne yapmaya çalışıyor! Şimdi de Ramazan kısıtlamaları getiriyor
Mübarek Ramazan ayı yaklaşırken Suudi Arabistan, ülkedeki camiler ve ibadet edenler için gerekli hazırlıkları özetleyen bir genelge yayınladı.
Mübarek Ramazan ayına iki haftadan az bir süre kalmışken, Suudi Arabistan Ramazan ayında uygulanmak üzere kutsal ayı ülkede geçirecek Müslümanlara birtakım kısıtlamalar getirdi. Kısıtlamalar arasında, camiye çocuk getirmenin de yasak olduğu belirtiliyor.
Suudi Arabistan İslami İşler Davet ve İrşad Bakanı Abdüllatif El Şeyh tarafından geçtiğimiz cuma günü yayınlanan bir belgeye göre, Suudi Krallığı, kutsal Ramazan ayında on yeni kural uygulayacak.
Suudi Arabistan bu yıl Ramazan ayında büyük tartışmalara imza atan yeni kararlarına göre, cami hoparlörlerinde sesin kısılması, itikafa girenlerin gözetlenmesi, camilerde duaların videoya alınması ve paylaşılmasının yasaklanması ve bağışların sınırlanması gibi Müslümanlara bazı kısıtlamalar uygulanacak.
Genelge, imam ve müezzinleri katı kurallara uymaya ve Ramazan ayında ibadet edenlerin ihtiyaçlarına öncelik vermeye çağırıyor. Kısıtlamalar arasında, imam ve müezzinlerin zaruret dışında gıyabında bulunmamaları, teravih namazlarının uzatılmaması ve Ramazanın son on gününde, sabah ezanından önce teheccüd namazını, ibâdet edenlere zorluk çıkarmayacak kadar vakitte kılmak gibi temel direktifler yer almaktadır.
Dahası, camilerde imamın ve namaz kılanların namaz kılarken fotoğraflanması için kamera kullanılmaması, namazların nakledilmemesi ve hiçbir türlü mecrada yayınlanmaması gibi hususlar ve itikafa girecek kişilere kimlik sorulması, Suudi vatandaşı olmayanlar için kefil gerekmesi kurallar arasında yer alıyor.
Bakanlık ayrıca camilerin oruçlulara iftar yemekleri düzenlemek için bağış toplamasını ve bu tür yemeklerin cami içinde değil, cami avlularında belirlenen alanlarda hazırlanıp cami içinde verilmesini ve bunların imam ve müezzin sorumluluğu altında yürütülmesini yasakladı.
Bakanlık tarafından açıklanan diğer tartışmalı kararlar arasında, bu yılın başlarında ve geçen yıl aynı kararın devamı olan ezan sesi veren hoparlörlerin miktar ve ses düzeyine getirilen kısıtlama ve bunların yanı sıra ezan ve kıraat seslerinin tamamen yasaklanması ve anne ve babaların çocuklarını namaz için camiye getirmelerinin yasaklanması da yer alıyor.
Kısıtlamalara tepki gecikmedi
Suudi Krallığı'nın bu kısıtlamaları kısa sürede tepki çekti. Eleştirmenlerin kuralları Veliaht Prens Muhammed bin Salman yönetimindeki Suudi hükümetinin İslam'ın kamusal yaşamdaki etkisini, uzun süredir uyguladığı kısıtlamalar yoluyla sınırlama girişimi olarak görmesiyle, kısıtlamalar dünya çapında birçok Müslümanın öfkesine ve tepkisine yol açtı.
Suudi Krallığı'na, Tunus'un eski diktatörü Zeynel Abidin bin Ali ve Sovyetler Birliği benzetmeleri yapıldı.
Suudi Arabistan son dönemde özellikle dinî konularda çeşitli reform girişimleriyle gündeme geliyor.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman "2030 Vizyonu" kapsamında ülkenin petrole bağımlı ekonomisini geliştirmeyi, sosyal reformlar yaparak Suudi Arabistan'ın "çehresini değiştirmeyi" amaçlıyor. Ülkeyi Batılılaştırma amacıyla düzenlenen dinin sosyal hayattaki etkisini azaltma projesi kapsamındaki etkinliklere geniş katılım gözlemleniyor.
Ülkede "ılımlı İslam'a dönüleceği" sözü veren Bin Selman, bu kapsamda birçok din adamını da tutuklamış, tutuklanan isimlerden bazıları işkence altında yaşamlarını yitirmişti.