Oruç tutmak, Allah'la sırdaş olmaktır
Söyleşi kuşağımızda bu hafta yazar, radyo ve televizyon program yapımcı ve sunucusu Senai Demirci ile Ramazan ayı ve oruç ile ilgili sohbet ettik. Ramazan ayının her yönüyle büyük faydalar sağladığını ifade eden Senai Demirci, ramazan ayına farklı bir bakış açısı getirerek, “Oruç tutmak, bir bakıma Allah'la sırdaş olmaktır” dedi.
Senai Demirci kimdir?
Senai Demirci, hiç hak etmediği halde var edilişinin mahcubiyetini duyumsamaya çalışıyor. Duyumsayamadıkça da, daha bir mahcup oluyor. Allah'ın kulu diye seçilmenin sevincini çoğaltmaya çalışıyor. Hatasız kul olunamayacağını biliyor. Günahlarından istiğfar ve tövbe kârı çıkarmaya çalışıyor. Bugün doğdu, ilk taze nefesini bugün aldı. 'Akşam'a ölecek, öyle biliyor.
Ramazan ayının önemi ve tanımı nedir?
Ayların sultanıdır Ramazan. Ancak sultanlığının diğer aylara da hükmetmesini bekliyor. Eli koynunda biraz mahzun…
Ramazan, Kur'ân'ın doğum günü kutlamasıdır. Ramazan'a hürmet oruç tutmakla olur. Oruç tutmak, Kur'ân'a hürmettir. Kur'ân'a hürmet Allah'a hürmettir.
Oruç tutarak, Allah'ın tarafını tutarız. Ramazan, ancak böyle ihya edilir Ramazan. İçimizin tortulardan arındırır, kirlerimizi yıkar, kötü yanlarımızı yakar. Yoksa bize uğramadan gelir ve geçer.
Ramazan denilince ilk aklımıza gelen ne olmalı ve nelere dikkat edilmeli?
Ramazan, gufran ve rahmet ayıdır. Oruç tutarak, kalıbımızdan kalbimize hicret ederiz. Cesedimizin kaygısını unutur,,kalbimizin dertleriyle dertleniriz. Ene'mizin gürültüsünü sustururuz, ince bir sessizliğin kalbine çekiliriz. Varlığımızı niyetimize taşırız. Bir özge tavra dönüşürüz. İşte bu hal, tam da Allah'ın sözüne muhatap olma fırsatıdır. Zira kalıptan kalbe hicret, gövdeden ruha göç, can kulağımızı açar. Vahyin kanatlarına sarmaş dolaş oluruz, yeniden yürekleniriz. Tam da burada, hatalarımızı fark edip istiğfar etmemiz, istiğfarın yumuşacık kapısından süzülünce de rahmet istememiz gerekir.
Tıkanmış merhamet gözeneklerimizi açar. Bencillik kabuğumuzu kırar
Ramazan ayının maddi ve manevi faydaları nelerdir?
Ramazan ayı tümüyle faydadır. Öncelikle tıkanmış merhamet gözeneklerimizi açar. Bencillik kabuğumuzu kırar. İnsan ve eşya arasında köprüler kurar. İnsandan insana gidiş gelişler başlar. Yeni/den görür insan varlığı ve varlığını. Rahmetli Neşet Ertaş Usta'nın dediğince, oruçla, 'gönülden gönüle' olan gizli yolları keşfederiz. 'Gönül Dağı'na tırmanırız. Bence,bir Hira yürüyüşüne denk geliyor oruç. Bencillikleri ve cimrilikleri aşağıda bırakıp, insanın 'ilgi ve alaka'dan yaratıldığını hatırlatan 'oku!'malara başlarız. Muhammed-i Emin'in [asm] adımlarına eşlik ederiz. Ne mutlu bize.
Niçin oruç tutarız? Orucun insan üzerindeki maddi ve manevi faydaları nelerdir?
Oruç tutmak, kalbin gündemine inmektir. Ruhun göğüne yükselmektir. Eşyanın yüzünden esmanın özüne nüfuz etmektir. Oruç tutmak, Allah'la sırdaş olmaktır. Görünmelerin tuzağından çekilip olmanın asaletine bürünmektir. Başka gözlerden itibar beklemekten geçip sadece Allah'ın nazarından yer edinmektir. Dünyadan yüz çevirmek, ebede yönelmektir.
Lekesiz sevinçlerin vakti,az şeyle mutlu olma fırsatıdır iftar..
İftar ve sahur bereketinin güzellikleri nelerdir?
İftar vakti, lekesiz sevinçlerin vaktidir, az şeyle mutlu olma fırsatıdır. Bu yüzden, iftarda herkes çocuklaşır; kolay sevinir. Yetişkin de olsak, çocuklar gibi, dünya kaygılarından arınmış bir huzurun sofrasına otururuz İnsanın aradığı çocukluğunu yeniden eline verir iftar.
Sahur ise geceleri, kimselere görünmeden, kimselere göstermeye heveslenmeden Rabbimize sırdaş olduğumuz andır. Sessizce niyetlenip Allah'a teslim etmektir varlığını. Yumuşacık 'kabul göğü'ne kelebekler gibi sessizce kanatlanmaktır. Hayatının her detayını secde diye Rabbinin gördüğünü görerek yere koymaktır…
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER