Orhan Gazi'nin yadigarı ilçe keşfedilmeyi bekliyor

Orhaneli, Hadrianus döneminde av mahalli olarak kuruldu.

Orhan Gazi'nin yadigarı ilçe keşfedilmeyi bekliyor

Roma, Doğu Roma ve Anadolu Selçukluları sınırları içinde kalan ve eski ismi "Adranos" olan ilçe, Orhan Gazi'nin 1325'te fethetmesiyle yeniden Türklerin egemenliğine girdi.

Roma imparatorlarından Hadrianus tarafından 'av mahalli' olarak kurulan, Roma, Doğu Roma, Anadolu Selçukluları idaresinde kalan ve Orhan Gazi'nin 1325 yılında fethetmesiyle Osmanlı himayesine geçen Uludağ eteklerindeki Orhaneli ilçesinin, linyit, mermer, krom, sıcak su, maden suyu ve orman gibi tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerinin ön plana çıkarılması hedefleniyor.

Orhaneli, 1869'a kadar Harmancık ilçesine bağlı bir bucak iken 1881'de ilçe statüsüne kavuştu. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından işgal edilen ilçe, 9 Eylül 1922'de işgalden kurtarıldı.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin ilk savaşlarına sahne olması bakımından önemi bulunan ilçenin daha önce Beyce olan adı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1934'te Orhaneli olarak değiştirildi.

Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçeleri ile "Dağ Yöresi" olarak adlandırılan Orhaneli, ormanları, Sadağı köyünde bulunan kaya hamamları, Ağaçhisar köyündeki kaplıcalar, Kurt Dağı, Karagöz Mesire Alanı, Sadağı Kanyonu gibi eşsiz doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

İlçe ekonomisi, tarım ve hayvancılık ile madencilik ve buna dayalı işleme tesislerine dayanıyor. Mermer ve granit gibi maden ocaklarında yaklaşık 2 bin 300 kişi çalışıyor.