Ömer Lekesiz TYB’ye konuk oldu
TYB Konya Şubesi’nin kültürel etkinliklerine yazar Ömer Lekesiz, ‘Sanat Edebiyat Bizim Neyimize’ başlıklı konuşmasıyla katıldı. Lekesiz, insana faydası olmayan sanatın toplum açısından değerinin bulunmayacağını öne sürdü
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2014 Kültürel Etkinlikler Takvimi’nin bu haftaki programına Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ömer Lekesiz konuk oldu. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu’nun yanı sıra İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan, Yeni Şafak Gazetesi Bölge Müdürü Lokman Koyuncuoğlu, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı. Ömer Lekesiz, ‘Sanat Edebiyat Bizim Neyimize’ başlıklı konuşmasında, ‘kelime’ ile ‘melek’in aynı harflerden oluştuğuna dikkat çekerek, kendisine bahşedilen kelimeleri kullanmayan ve yazmayan insanın tabiri caizse ‘melek’ katliamı yapmış sayılacağını söyledi. Lekesiz, sanat ve edebiyatın bir kader sonucu oluştuğunu, edebiyatçının ve sanatçının yaptığı işin Allah’ın kendisine bahşettiği kelimeleri telaffuz ederek yazıya geçirmekten ibaret olduğunu belirtti.
FAYDASIZ SANATIN BİR DEĞERİ YOK
Ömer Lekesiz, konuşmanın başlığı olan “Sanat ve Edebiyat Bizim Neyimize” cümlesinin sonuna soru işareti konulmaması gerektiğini, çünkü bunun bir soru değil bir ünlem olduğunu söyledi. Sanatın ve edebiyatın sonucunda ortaya bir artı değer çıkması gerektiğini belirten Lekesiz, insana faydası olmayan sanatın toplum açısından bir değeri olmayacağını belirtti. Zülkarneyn döneminde bir heykeltıraşın bir adayı bir heykele dönüştürme planından bahseden Lekesiz şunları kaydetti: Heykeltıraş adayı büyük bir heykele çevirmek ve heykelin bir avucunda şehri, diğer elinde de şehrin su ihtiyacını karşılayacak su kaynaklarını toplamayı düşünüyordu. Bu fikrini Zülkarneyn’e açtığı zaman “Buğday tarlaları nerede olacak” cevabını aldı.
DOĞUNUN VE BATININ BAKIŞI FARKLI
Batı ile doğunun dünyaya bakış açısının farklı olduğunu, batının dünyada bir kaos hakim olduğu düşüncesinden hareketle perspektif eserler ve ikona sanatını geliştirdiğini belirten Lekesiz, İslam kültüründe dünyada boşluk olmadığı fikrinin hakim olduğunu bu yüzden de insanların hayal dünyalarının perdesini de aşmaya çalışarak sanat yapmaya çalıştığını ifade etti. Türkiye’de batılı anlamda Roman yazılamayacağını, roman yazdıklarını iddia edenlerin de sadece kapsamlı hikayeler yazdıklarını belirten Ömer Lekesiz, “Çünkü romanın kökünde günah çıkarma vardır. Bu da bize ters” dedi. Yoğun bir izleyici gurubu tarafından izlenen konuşmasının sonunda Ömer Lekesiz’e, TYB Konya Şubesi adına katılım belgesini İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan takdim etti.