Ölümlü iş kazaları artıyor
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden alınan bilgilere göre Türkiye’de 2018 yılının ilk on ayında en az bin 640 işçi, meydana gelen iş kazalarında yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden alınan bilgilere göre; Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 130, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 201, Ağustos ayında en az 184, Eylül ayında en az 167 ve Ekim ayında en az 177 olmak üzere Türkiye’de 2018 yılının ilk on ayında en az bin 640 işçi, meydana gelen iş kazalarında yaşamını yitirdi. İş kazalarında yaşamını kaybeden işçilerin en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, metal, enerji, madencilik ve belediye/genel işler işkollarında çalıştığına ulaşıldı. En fazla ölüm nedeninin ise trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi olarak öğrenilirken, özellikle kalp krizlerindeki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın sonucu olarak değerlendirildi.
“İŞVERENLER BİLİNÇLENDİ”
İş sağlığı ve güvenliği noktasında işverenlerin önceden bilinçli olmadıklarının altını çizen Batı Akademi OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ayşe Arzu Kılıç, “Eskiden işverenler, iş sağlığı ve güvenliğini bir külfet olarak görüyorlardı. Ama şimdi işverenler de bilinçlendi. Yani makineye herhangi bir koruyucu gerekiyorsa tamam alalım diyorlar. Ancak sözlerini geçiremedikleri yer inşaat yerleri. İşverenler inşaat sektöründe emniyet kemeri, baret ve inşaat kenarlarında yer alan koruma filelerine kadar her şeyi veriyor. Ama maalesef ki çalışan bunları kullanmıyor. Daha önceden işveren bunu maddi külfet olarak görüyordu. Ancak şimdi her şeyi yapıyorlar” dedi.
“DAHA DİKKATLİ OLUNMALI”
Tarım sektöründe çalışan kişi eğer kendi tarlasını kendi sürüyorsa sigortasını da kendisinin yatırdığını belirten Kılıç, “Tarım sektöründe çalışanlar kendi sigortasını yatırdığı için Bağ-Kur’lu oluyor. Bağ-Kur’lu olduğu için iş sağlığı ve güvenliği noktasında belli bir zorunluluğu olmuyor. Belli bir dönüm arazisi olan kişi, traktörünü alıp tarlasını sürüyor. Arkasında çocuk oluyor, dikkat etmeyip eziyor. Tarım sektöründe meydana gelen iş kazaları genelde ezilme ile oluyor. İlaçlama konularını ise tarım ile uğraşanlar profesyonel yerlere veriyor. Biçerdöver, traktör gibi iş makinelerini kullananların biraz daha dikkat etmesi gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.
“BİRİNCİ KURAL: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ”
İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinde daha dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, “Türkiye’de 3 metreden yüksek yerler, yüksekte çalışmaya giriyor. İnşaatların hepsi yüksek ve korunakları yok. Orada bir kaza olduğu takdir de kişinin kurtulma imkânı maalesef ki yok. Örneğin bir pres makinesinde çalışıyorsunuz. Herhangi bir olası kazada bir uzvunuzu kaybedersiniz. Ancak inşaat sektöründe bir uzvunu kaybetme durumu yok. Kişi düştüğü zaman iç kanama, beyin kanaması gibi direkt ölümle sonuçlanılıyor. Hangi sektör olursa olsun, birinci kuralımız iş sağlığı ve güvenliği olmalıdır” dedi.
“DİSİPLİN KURULLARI OLUŞTURULMALI”
Hem çalışanlar hem de işverenler için iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Kılıç, “İş sağlığını ve güvenliğini devlet istediği veya zorunluluk olduğu için değil de kişinin güvenlik önemlerini almadığı zaman kaybeden tarafta kendinin olacağını bilmesi gerekiyor. Biz ne kadar eğitim versek de ne işverenlere ne de çalışanlara bunu öğretemiyoruz. Bana bir şey olmaz diyoruz. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği kurallarını koyuyoruz. Ancak inşaatta işçi olmadığı için işverenler mecburiyetten çalışanların yaptığı hataya göz yumuyor. Şirketler de disiplin kurulları oluşturulmalı” diye konuştu. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR