Okula dönüş fobisi önemli bir sorun! Ebeveynlere öneriler

Bir haftalık ara tatilin ardından okullar eğitime devam ediyor. Tatil sonrasında çocuklarda uyum problemlerinin yaşandığını söyleyen Psikolog Abdullah Duysak, ebeveynlere bu konu hakkında önerilerde bulundu.

Okula dönüş fobisi önemli bir sorun! Ebeveynlere öneriler

Ara tatilin bitmesiyle birlikte çocuklar eğitimlerini sürdürüyor. Tatil sonrasında oluşan uyum ve okula dönüş zorluklarının oluştuğunu belirten Pandomim Psikolojik Danışma Merkezi Psikoloğu Abdullah Duysak, bu dönemin iyi bir şekilde atlatılması için önerilerde bulundu.

abdullah-duysak.jpg

Tatillerden sonra çocukların genellikle okula gitmek istemediğini söyleyen Duysak, “Çocuklarımızın 9 günlük bir tatili oldu. Dinlendiler ve hiç okul açılmayacakmış gibi günlerini geçirdiler. Bu tatillerin bitiminde çocuklarımızda okul fobisi oluşuyor. Bu konuda onların özgüvenlerini desteklememiz gerekiyor. Anneden ayrılmak istememek, okula ağlayarak gitmek ve gitmemek için direnmeye başlıyorlar. Genellikle ilkokul döneminde zorluk yaşayan çocuklarımız var. Okula gitmek istemediklerini sık sık dile getirirler. Uyku saatlerini geçirmeye çalışırlar, sabah kalkarken zorlanırlarlar ve çok yavaş hareket ederler.” şeklinde konuştu.

okula-donus-fobisi-2.jpg

‘OKULA GİTMEME İSTEĞİ ANCAK SORUMLULUK VERMEKLE GEÇER’

Çocukların okula gitmeme isteğinin ancak çocuğa sorumluluk vermekle geçeceğinin altını çizen Duysak, “Okulun açıldığı ilk gün büyük ihtimalle bazı çocuklarımız okula gitmeyecek. Bu sorunu aileler ancak sorumluluk vermekle çözebilir. Nasıl annelik ya da babalık bir sorumluluksa eğitim de bir sorumluluktur. Eğitimin bir sorumluluk olduğunu çocuğa empoze etmek gerekiyor. Çocuklara ev içerisinde veya ev dışında da sorumluluklar verilmeli. Çocuğa diğer sorumlukları vermeyip direk okulda sorumluluk verildiğinde o çocuk o sorumluluğu yerine getirmez. Çocuklarımızı görmezden gelmeyip, duygularına önem vereceğiz ve okula zorla götürmeyeceğiz. ‘Bu senin sorumluluğun’ gibi net cümlelerle çocuğa bu sorumlulukları anlatacağız. Zaten eğitim tamamen ailede başlıyor. ‘Bugün ağladı, karnı ağrıdı götürmeyim’ dememeliyiz. Bizim en önemli iletişim kuracağımız kişi öğretmendir. Öğretmenlerle sürekli iletişim halinde olunmalı ve gerekirse ebeveyn, okuldan kademeli kademeli ayrılmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

okula-donus-fobisi-3.jpg

‘OKULDA EN MUTLU OLDUĞUN AN NEYDİ?’

Çocuklar ile ebeveynlerin sürekli iletişim halinde olması gerektiğini vurgulayan Duysak, “Okul hakkında çocuğumuzla sürekli konuşmalıyız. ‘Okul nasıl geçti?’ dersek bir çocuğa ‘iyi’ kelimesinden başka hiçbir şey duyamayız. Daha çok ‘Okulda en mutlu olduğun an neydi?’ diye sormalıyız. Bu sorudan sonra gözleri fal taşı gibi açılır ve anlatmaya başlar. Bunu sorduktan sonra ebeveyn dinlemezse orada da hata yapmış olur. Sorduğunuz soruların yanıtını dinlerken gerçekten çocuğunuzu özümseyerek ve benimseyerek dinlemeniz gerekiyor. Okul rutinine ebeveyn de uymalı. Çocuğunuzun yarın sınavı varsa oturup televizyon izlememelisiniz. Elbette ebeveyn gün içerisinde yorulmuş olabilir. Ama sınavla alakalı çocuğunu kontrol etmeli.” olduğunu söyledi.

‘OKUL UYUM PROBLEMİ PANDEMİ ÖNCESİNDE YOKTU’

Çocuklarda okula uyum problemlerinin çok fazla olduğunu belirten Duysak, “Okul uyum problemi ve okula dönmek istememe şikayetlerini çok fazla alıyoruz. Geçen yıl bu sayı daha fazlaydı. Ama okul uyum problemi Covid-19 öncesinde yoktu. Pandemide uzun süre evdeydik. Bitti ve okullar açıldı. Çocuklara sıcak yataklarından kalkmak, derse gitmek çok zor gelmeye başladı. Rahatları bozuldu ve okula gitmemek için bahane düşünmeye başladılar. Okula gitmek istememler, öfke problemleri ve ebeveyne vurmalar başladı. Pandemi öncesinde okul uyum problemiyle gelen kişilerin sayısı 5 parmağın 5’ini geçmiyordu. Ama geçen yıl bu sayıya parmaklarımız yetmedi. Bu yıl da geçen yıl kadar olmasa da başvurular alıyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir