Ne su istiyor ne de üşüyor! Konya'nın göz bebeği olacak
Kurak alanlarda yetiştirilen tuz çalısı Konya’nın vazgeçilmezi olacak. Tuz çalısı bitkisinin yoğunlukla erozyon alanlarında kullanıldığını ifade eden Müdür Arif Karakaya, sulamada büyük avantaj sağlandığını belirtti.
Ekstrem hava şartlarına karşı son derece dayanıklı olan tuz çalısı, erozyon ve mera alanlarında yoğunlukla kullanılıyor. Hayvan yemi olarak da kullanılabilen bu bitki, yetiştiği alanda biyoçeşitliliği arttırıyor. Su sorunu yaşayan Konya’da tuz çalısının kolaylıkla yetişebildiğini ifade eden Kenar Çölleşme ve Erozyon ile Mücadele Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Arif Karakaya, detaylı bilgiyi gazetemize özel aktardı.
‘EROZYON VE MERA ALANLARINDA’
Bitkinin yoğun olarak erozyon ve mera alanlarında kullanıldığını dile getiren Karakaya, “Bitkimiz, Atriplex Canascens dört yapraklı Amerikan tuz çalısı. Kuraklığı, ekstrem şartlara son derece dayanıklıdır. Ülkemiz koşullarına oldukça uyum sağlamıştır.
Projemizde erozyon ve mera alanlarında bu bitkiyi yoğunlukla kullanıyoruz. Türkiye’de birçok ilimizde yetişiyor. Kırşehir-Malya, Konya-Karapınar ve Konya-Çumra Adakale Mahallesi’nde bu bitkiden yararlandık.” diye aktardı.
‘KURAK VE ÇORAK ALANLARA UYUMLU’
Bitkinin ekstrem şartlarına dayanıklığının yanı sıra kurak ve çorak alanlarda kolaylıkla yetiştirilebildiğini ifade eden Karakaya, “Ekstrem şartlara dayanıklılığın yanında hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor. Özellikle kurak ve çorak alanlara çok iyi uyum sağlıyor.
Bu tür alanları değerlendiriyoruz. Konya’da bozuk mera alanlarının ıslahında çok rahatlıkla kullanabileceğimiz bir bitki. Ayrıca karbon yutak alanı oluşturmada ve hayvan yemi olarak değerlendirmede kanaatkar bitkidir.” klinde konuştu.
‘SULAMADA AVATNAJ’
Bitkinin su sorunu yaşayan Konya için büyük bir avantaj sağladığını vurgulayan Karakaya, “İlerleyen dönemde daha da yaygın hale gelecek. Fidanlar yoğun bir şekilde yetiştiriliyor. Çiftçilerimiz tarafından da yetiştiriyor. Mera ıslah çalışmalarında durum daha yoğun.
Bitkinin verim kapasitesi yüksek. Belirli bir bakım yaptıktan sonra sulamaya gerek kalmıyor. Su sorunu yaşayan Konya için bu büyük bir avantaj. Yetiştiği yerde biyoçeşitlilik de artıyor. Bozkır otu, teke dikeni bitkilerimiz de var. Bunlar da kurak alanlar için oldukça değerli. Onlardan da faydalanıyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.