Milli mücadelede destan yazan şehirler
Ülkemiz Kurtuluş mücadelesinde birçok vatan evladını kaybetmiş, birçok acı yaşamıştı. Bu şanlı mücadele de bazı iller vardı ki, verdikleri mücadeleler dillere destan olup şehrin isimlerin de değişikliğe sebep olmuştur.
Kurtuluş Savaşı, İstiklâl Harbi ya da Millî Mücadele olarak adlandırılan, I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun bazı illeri öyle mücadeleler verdi ki şehrin isimleri değişti. Bu illere Kurtuluş mücadelesinde sergiledikleri olağan üstü kahramanlık sonucunda Gazi, Şanlı ve Kahraman unvanları verilmiştir.
GAZİ ANTEP
Gaziantep Şehrin eski adı Ayıntab’dır. Kelime anlamı, pınarın gözü demektir. Halk bunu Antep olarak değiştirmiştir. Şehir I. Dünya Savaşı’nın sonunda düşman kuvvetleri tarafından kuşatılıyor. Gaziantep halkı ordudan yardım dahi almadan topraklarını işgal eden Fransızlara karşı dillere destan bir mücadele veriyor. Mücadele sonrası Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu destansı kahramanlığa kayıtsız kalamıyor. Meclise Antep’e Gazi unvanı verilmesini teklif ediyor ve kabul ediliyor. 1921 senesinde Antep, Gazi unvanını alarak Gaziantep oluyor. 7 Şubat 2008’te çıkarılan kanun ile de gösterdiği kahramanlıktan dolayı Gazi ilimize İstiklal Madalyası verilmiştir. Gazi unvanlarını alan üç kişi ve kurum vardır. Bunlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM ve Gaziantep’tir.
ŞANLI URFA
Nuh aleyhisselâm tufanından sonra bu şehri Semûd kavminin meşhur hükümdarı Ruhha kurmuş ve şehre bunun adına izafeden Rehha denmiştir. Türkler bu bölgeyi fethedince şehre “Uruha” demişlerdir. Zamanla bu kelime Urfa şekline dönüşmüştür. Eski Tarih ve dinî kitaplarda ve bu arada İncil’de geçen Ur şehrinin Urfa olduğu söylenir. Ur, eski Altay Türk dilinde etrafı hendekle çevrili şehir, demektir.
Şanlıurfa Milli mücadele döneminde ilk olarak İngiliz kuşatmasına maruz kalıyor. İngilizlerin çekilmesinin hemen ardından Fransızların kuşatmasına maruz kalıyorlar. Kuşatmalardan sıkılan halk Urfa Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruyor. Cemiyeti kuran Urfa halkı düşmanla mücadele ediyor. Türk Ordusu Urfa’ya gelseydi, Fransa ile resmi savaş çıkacaktı. Bu nedenle Urfa halkı ordudan yardım almadan tek başına mücadele ediyor. Tek başına mücadele eden cemiyet ve halk düşmanı topraklarından kovuyor. 12 Haziran 1984’te bu şanlı mücadelesinden dolayı şehre Şanlı unvanı ekleniyor.
KAHRAMAN MARAŞ
Kahramanmaraş’ın asıl adı Markasi’dir. Halk dilinde Maraş olarak değişmiştir. Kahramanmaraş’ın isim hikayesi de tıpkı Şanlıurfa ve Gaziantep gibidir. I. Dünya savaşı sırasında düşman işgaline uğrayan Maraş, düşman ile ordunun yardımı olmadan tek başına kahramanca bir mücadele vermiştir. Düşmanı topraklarından kovan Maraş şehrine 1925 senesinde Meclis tarafından İstiklal Madalyası verilmiştir. 7 Şubat 1973’te ise şehre Kahraman unvanı takdim edilmiştir.
İSTİKLAL MADALYALI İLÇE İNEBOLU
Ülkemizde bir tanede İstiklal Madalyasına sahip ilçe bulunuyor. Bu da Kastamonu’nun İnebolu ilçesidir. 9 Nisan 1924’te TBMM kararı ile İnebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle beyaz şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ