M. Raif İnan Gazlaştırma Teknolojisini Global Çapta Altı Farklı Projeye Uyguladıklarını Dile Getirdi!

M. Raif İnan Gazlaştırma Teknolojisini Global Çapta Altı Farklı Projeye Uyguladıklarını Dile Getirdi!

M. Raif İnan Gazlaştırma Teknolojisini Global Çapta Altı Farklı Projeye Uyguladıklarını Dile Getirdi!

M. Raif İnan, Biyokütle ve Atık Gazlaştırma Teknolojisi sektöründe çalışmalarına devam ediyor. Devam eden çalışmalar kapsamında Trabzon'da öncü bir uygulamayı hayata geçiren M. Raif İnan, gazlaştırma teknolojisini küresel projelerde uygulamaya başladıklarını dile getirdi. Bu noktada Trabzon-Rize Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi’nin Avrupa'da bir ilk olma özelliğine sahip olduğunu belirterek projenin detaylarına ilişkin bilgi verdi.

Artıbir Yönetim Kurulu Başkanı M. Raif İnan, Trabzon'da hayata geçirdikleri projeye değindi. Tesisin 12.8 megavatlık elektrik üretim kabiliyetine sahip olduğundan söz eden İnan, bu teknolojinin biyokömür ve aktif karbon geri kazanımı gibi büyük ihtiyaçları karşılayabildiğine ışık tuttu.

whatsapp-image-2023-09-04-at-12-10-41.jpeg

M. Raif İnan Biyokütle ve Atık Gazlaştırma Teknolojisi Alanında Kendi Patentli Teknolojisini Geliştirdi!

Biyokütle ve Atık Gazlaştırma Teknolojisi alanında kendi patentli teknolojisini geliştirdiklerini anlatan Prof. Murat Doğru ve M. Raif İnan;

“Geliştirdiğimiz bu teknolojiyi global çapta 6 projeye uyguladık. Öncü bir uygulamasını ise Trabzon'da hayata geçirdik. GCL gazlaştırma teknolojisini uyguladığımız Trabzon-Rize “Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi” Avrupa’da bir ilk olma özelliğine sahip.

Trabzon ve Rize’nin tüm çöpleri, atıkları bu tesise taşınıyor. Atıklar tesise geldiğinde geri kazanılacaklar ayrıştırılıyor ve geri kazanıma gidiyor. Sonra kalan atıkların nem oranı ayarlanarak enerjiye çevriliyor. Tesis 12,8 MWh’lik elektrik üretim kapasitesine sahip yani yaklaşık 45 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir kapasite.

Hem çevresel hem verimlilik hem de maliyet açısından fark yaratan bu temiz ve yenilikçi teknoloji ile yaklaşık 1 ton atıktan 1 MW elektrik üretiliyor. Bu yöntem, atıkları yakmaya göre en az 3 kat daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. Bu teknoloji ile farklı sektörlerin büyük ihtiyaçlarından biri olan biyokömür ve aktif karbon olmak üzere önemli bir geri kazanım da söz konusu oluyor.”