Lösemili çocukların vefatının arkasında ölümcül bakteri bulaşmış ilaçlar var
Yemen hükümeti, Husilerin kontrolündeki Sana'daki bir hastanede son kullanma tarihi geçmiş ilaç verilen 18 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurmuştu
İSTANBUL (AA) - Yemen'deki İran destekli Husiler, lösemili çocukların hayatını kaybetmesinin ölümcül bakteri bulaşmış kaçak ilaçlardan kaynaklandığını savundu.
Husilere bağlı haber ajansı SABA'da yer alan habere göre Yüksek Tıp Konseyi Başkanı Mücahid Maasar, kan kanseri çocukların vefatına ilişkin son gelişmeler hakkında basın toplantısı düzenledi.
Doktor Maasar, olaydan haberdar olur olmaz Husilerin Sağlık Bakanı Taha el-Mütevekkil'in ilgili makamlardan bir soruşturma komitesi oluşturduğunu ve komitenin çalışmalara başladığını aktardı.
- 10 çocuk vefat etti
Kaçak ilaç kullanılan 29 vakadan 10'unda ilaca bağlı komplikasyon yaşanmadığını, 19'unda yan etkiler görüldüğünü kaydeden Maasar, bunlardan 10 çocuğun vefat ettiğini, birinin yoğun bakıma alındığını geri kalanların sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
Maasar, Hadramevt'te de ilaçtan etkilenen iki vakanın daha ortaya çıktığını, bir çocuğun yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini aktardı.
Komitenin, ilaçlardan alınan numuneleri incelediğini belirten Maasar, ilaçlara ölümcül bakterilerin bulaştığının kanıtlandığını, bunun da çocuklarda şiddetli menenjite yol açtığını ifade etti.
Maasar, konuyla ilgili soruşturmanın tamamlandığını ve dava dosyasının Cumhuriyet Savcılığına sevk edildiğini belirtti.
Ayrıca Maasar, bu tür felaketleri önlemek, ülkeye ilaç girişini kontrol etmek, hızlandırmak ve kaçak ilaçların Yemen'e girişini önlemek için Birleşmiş Milletlere, Uluslararası Sana Havalimanının ve Yemen limanlarının ivedilikle açılması çağrısında bulundu.
İlaç ve Tıbbi Malzemeler Yüksek Komisyonu Başkanı Muhammed el-Gayli, hasta çocuklarda meydana gelen komplikasyonların, ülke dışından kaçak getirilen ve Sana'daki bir eczaneye ulaşan, ve çok sayıda lösemili çocuğun ölümüne neden olan bir ilaçtan kaynaklandığını savundu.
Gayli, kaçak ilaçların ülkeye girişinden ve özellikle kronik hastalıklar için önemli ilaçların bölgeye ulaşmasında yaşanan gecikmeden Arap Koalisyonunu sorumlu tuttu.
Yemen hükümeti ya da Husiler, çocukların vefat tarihlerine ilişkin detaylı bilgi vermezken, yerel medyada yayımlanan bazı haberlerde, ilaçların eylül ayının sonlarında verildiği ve çocukların farklı günlerde hayatını kaybettiği bilgisi paylaşılmıştı.
- Ne olmuştu?
Yemen hükümeti, 14 Ekim'de İran destekli Husilerin kontrolündeki Sana'daki bir hastanede son kullanma tarihi geçmiş ilaç verilen 18 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son kullanma tarihi geçmiş ilaç verilmesi sonucu yaşamını yitiren 18 çocuğun, kan kanseri olduğunu aktarmış, ilaçların depolarda uzun süre tutulduğunu iddia etmişti.
İryani ayrıca, çeşitli raporların Husilerin Dünya Sağlık Örgütünden ve bağışçılardan gelen ilaç yardımlarının bir kısmını sattığını, bir kısmını da uzun süre depoladığını ve son kullanma tarihleriyle oynadığı ilaçları hastanelere dağıttığını öne sürmüştü.
Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Kaynak: