Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz rahatsızlıkları yüzyıllardır devam eden hastalık türleri arasında yer alıyor. Bu hastalıklardan korunmak ve belirli ölçüde daha ileriye taşıyabilmek için pek çok alternatif yöntem denenmiştir. Tıp ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte lens kullanımı da hayatımıza daha sık giriyor.
Özellikle göz hastalıkları günümüzde oldukça sıklıkla yaşanmaktadır. Her 5 insandan 3’ünde görme bozuklukları ya da bazı göz hastalıkları yaşanabiliyor. Bu görme bozuklukları teknoloji ve bilimin gelişmesi ile birlikte daha rahat bir şekilde ortadan kaldırılıyor. Numaralı Kontakt Lens ve kullanırken dikkat edilmesi gereken tüm detayları yazı içerim bizde bulabilirsiniz.
Eller temiz olmalıdır
Gözlük kullanmak istemeyen ya da yalnızca göz rengini değiştirmek isteyen insanların büyük kısmı lens kullanıyor. Lensleri göze takabilmek için öncelikli olarak ellerin tamamen temizlenmiş olmasına özen göstermek gerekiyor. Ellerin temiz olması ve aynı zamanda lensinde temiz olduğundan mutlaka emin olunmalıdır.
Eğer eller temiz olmaz ve lens de o şekilde temas sağlanırsa mikrop kapması ya da enfeksiyon geçirmesi söz konusu olabilir. Sağlıklı bir göz ve temiz bir lens kullanımı için mutlaka lenslerin doğrudan temasının az olması gerekmektedir. Eller yıkandıktan sonra bir havlu ile kurulanmalıdır ve kâğıt havlular tercih edilmelidir. Bunun nedeni kâğıt havlunun sıradan havludan daha iyi kurutması ve havlunun üzerindeki mikropların göze yetişemeyecek olmasıdır. Yine çıkartırken de lenslerin takılması ve çıkarılması esnasında havlular yerine kâğıt havlu kullanılması daha ideal olacaktır.
Lens solüsyonu tazelenmelidir
Lens kullanım bakımından kolay olsa da gerekli temizlikler ve dikkat gösterildiği zaman uzunca süre kullanılabilir. Yıllık olarak kullanılan bazı lensler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra günlük ve aylık olarak da kullanıma uygun olan lens türleri vardır.
mikropların lens yüzeyinde barınmamasını sağlamaktadır. Gözden çıkartılan lens anlık olarak lens solüsyonu ile birlikte temizlenmeli ve lens o şekilde solüsyon içerisinde beklemeye bırakılmalıdır. Lens solüsyonu yenilenmediği zaman ise lens yeterince temizlenmez. Kirli bir lens solüsyonu içinde bekleyen lens gözlere takıldığı zaman sağlık açısından bazı riskleri de beraberinde getirecektir. Bu gibi durumlarda kaşınma, batma, kızarıklık gibi durumlar söz konusu olabilir.
Lens Kullanırken bunlara mutlaka dikkat edin
Lens kullanımı her ne kadar yaygınlaşsa da bazı insanlar lens konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle lens tercihinde bazen hatalar yapılabiliyor. Özellikle de ilk kez lens alacak ve lensini değiştirecek insanlar tam anlamıyla lenslerin ne işe yaradığını nasıl saklanması gerektiğini ve nasıl kullanılması gerektiğini bilmiyor.
Ana kurallardan bir tanesi lens kullanım süresine dikkat etmek. Lensler haftalık, aylık ve yıllık olarak üretilir. Bunun dışında numaralı ve numarasız olarak üretilen lensler de bulunmaktadır. Lensler doğallık ve çeşit bakımından çok önemli olsa da mutlaka doktor kontrolü ile birlikte karar verin ve kıyafet seçer gibi lens seçmeyin.
Lensleri takıp çıkartırken her zaman ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Bunun dışında gece lensle uyumak da son derece zararlıdır. Lens solüsyonlarının markalarına kullanım detaylarını dikkat edin. Başkasına ait olan lensi hiçbir zaman kullanma denemek için ya da gözünüze nasıl durduğunu anlayabilmek için başkasının lensini kullanmak ciddi şekilde sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Duşa havuza ya da denize lensle girmeyin.