TRT 1 dizisi Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi oyuncuları kim? İşte şaşırtan oyuncu kadrosu!

Filistin'e yapılan saldırılar devam ederken ismiyle gündeme giren Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi dizisi, 13 Kasım Pazartesi günü TRT 1 ekranlarında izleyicileriyle buluşacak. İşte ismi ve oyuncularıyla dikkat çeken Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi dizisinin kadrosu!

TRT 1 dizisi Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi oyuncuları kim? İşte şaşırtan oyuncu kadrosu!

Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi dizisi, TRT 1 ekranlarında 13 Kasım Pazartesi günü izleyicilerle buluşacak. İsrail'in Filistin'e karşı yaptığı saldırılar devam ederken Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi ismiyle dikkat çeken dizide Kudüs'ü fetheden Selahattin Eyyubi'nin yaşam hikayesine yer verildi.

UĞUR GÜNEŞ

Dizinin başrol oyuncularından Uğur Güneş, 10 Kasım 1987 yılında Ankara doğumludur. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro/ Oyunculuk Bölümü’nde eğitimine devam ederken 2011 yılında ‘Yeniden Başla’ TV dizisinde ilk kez kamera karşısına geçmiştir. Kanunsuz Topraklar, Bir Zamanlar Çukurova, İsimsizler, Seddülbahir 32 Saat, Diriliş: Ertuğrul, Urfalıyam Ezelden, Düşler Ve Umutlar, Benim İçin Üzülme ve Yeniden Başla dizilerinde bulundu.

ugur-gunes.jpg

ZEYNEP KUMRAL (FATMA)

Dizide Fatma karakterini canlandıracak olan Zeynep Kumral 9 Nisan 1975 doğumludur. 2023 yılı itibari ile 48 yaşının içinde olan oyuncu, daha 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olmuştur. Doğduğun Ev Kaderindir, Şüphe, Paramparça Aşklar, Düğün Şarkıcısı, Çukur, Avlu, Sağır Oda, Ayrılsak Da Beraberiz dizilerinde yer aldı.

zeynep-kumral.jpg

MEHMET ALİ NUROĞLU (NUREDDİN ZENGİ)

Dizide Nureddin Zengin rolünü canlandıracak olan Mehmet Ali Nuroğlu, 7 Eylül 1979 İstanbul doğumludur. 2023 yılı itibari ile 44 yaşının içinde olan oyuncu Hacettepe Üniversitesi Tiyatro Bölümünden mezun olmuştur. Güzel Köylü, Kış Uykusu, Kusursuzlar, Uçurum, Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Ömre Bedel, Vurgun, Sonsuz, Başka Semtin Çocukları, Nokta, Pazar: Bir Ticaret Masalı, Peri tozu, Zincirbozan, Cenneti Beklerken, Umut Adası, Kırık Kanatlar, Başka Yerde Yok, An Eye for a Tooth, Çemberimde Gül Oya, Yuvadan Bir Kuş Uçtu dizi ve filmlerinde oynadı.

mehmet-ali-nuroglu-001.jpg

MURAT HAN (GABRİEL)

Dizide Gabriel isimli karakteri canlandıracak olan Murat Han 1 Mayıs 1975 Ankara doğumludur. 2023 yılı itibari ile 48 yaşının içinde olan oyuncu Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümünü bitirdikten sonra Los Angeles'da oyuncuk eğitimleri almıştır. Murat Han, daha önce Evlat Kokusu, Sana Bir Sır Vereceğim, Savaşçı, Yalnız Kurt, Prestij Meselesi gibi yapımlarda rol almıştır.

murat-han.jpeg

TUVANA TÜRKAY (VİCTORİA)

Dizide Victoria karakterini canlandıracak olay Tuvana Türkay, 3 Ekim 1990 İstanbul doğumludur. Aslen Bulgar göçmenidir. Günümüz itibari ile 33 yaşının içinde olan oyuncu Beykent Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. Daha önce Çember, Yasak Elma, Yer Gök Aşk gibi yapımlarda rol almıştır.

tuvana-turkay-001.jpeg

SELAHATTİN EYYUBİ KİMDİR?

532 (1138) yılında Tikrît’te doğdu. Babası Necmeddin Eyyûb bu sırada Selçuklular’ın Tikrît valisiydi. Musul Atabegi İmâdüddin Zengî ile dostluk kurmuş olan Eyyûb, onun isteği üzerine Selâhaddin’in doğduğu yıl aşiretiyle birlikte Tikrît’ten ayrılarak Musul’a gitti ve Zengî’nin hizmetine girdi. Zengî 534’te (1139) Ba‘lebek’i zaptedince Eyyûb’u bu önemli sınır şehrine vali tayin etti. Kardeşi Esedüddin Şîrkûh el-Mansûr ise Zengî’nin kumandanları arasına katıldı. İmâdüddin Zengî ölünce oğlu Nûreddin Mahmud, Halep ve civarının hükümdarı oldu (541/1146), Şîrkûh da onun en yakın kumandanı haline geldi. Necmeddin Eyyûb bu dönemde Dımaşk Atabegliği’ne (Tuğteginliler) bağlanmak zorunda kaldı. İki kardeş, Nûreddin’in Haçlılar’la mücadelesinde ve onun Dımaşk’ı ele geçirmesinde önemli rol oynadı. Nûreddin, Şîrkûh’u ordu kumandanlığına, Eyyûb’u Dımaşk valiliğine tayin etti. Böyle bir ortam içinde şehzade gibi yetişen ve iyi bir eğitim gören Selâhaddin genç yaşlarında Haçlılar’a karşı yapılan seferlere katıldı ve Dımaşk şahneliğine kadar yükseldi.

KUDÜS’Ü GERİ ALDI

Selâhaddin, Haçlılar’la antlaşma yaptıktan kısa bir süre sonra 27 Safer 589’da (4 Mart 1193) Dımaşk’ta vefat etti. Bu tarihte Mısır, Libya, Yemen, Filistin, Suriye ile Malatya ve Ahlat’a kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ve Hemedan’a kadar Kuzey Irak’ta onun adına hutbe okunuyordu. Yerine büyük oğlu el-Melikü’l-Efdal Ali geçti. Selâhaddin geniş bir alanı kapsayan bir siyasî birlik kuran büyük bir devlet adamıdır. Bu siyasî birlik Eyyûbîler’in ardından Memlükler’le devam etmiş, 1517’de Yavuz Sultan Selim’in Kahire’yi ele geçirmesiyle son bulmuştur. Türkler Selâhaddin devrinde Mısır, Libya, Kuzey Sudan, Hicaz, Yemen gibi yerlere hâkim olmuş, bu hâkimiyet asırlarca devam etmiştir. Selâhaddin kuvvetli bir ordu, iyi çalışan bir devlet teşkilâtı kurmuş, Fâtımî hilâfetini yıkarak bölgedeki ideolojik parçalanmaya son vermiştir. Onun ikinci büyük başarısı Kudüs’ü ve Haçlılar’ın elinde olan birçok yeri kurtarmasıdır. Kudüs’ü geri alması İslâm dünyasının en ünlü kahramanları arasında yer almasını sağlamıştır.

thumbs-b-c-daa0ae7032d9ef1e660067e545d03592.jpg

HAYATI İLİM, CİHAT VE DEVLET İŞLERİ İLE GEÇTİ

Tarihçilerin anlattığına göre Selâhaddin zamanını ya ilim ya cihad veya devlet işleriyle geçirirdi. Kur’an’ı ezberlemiş ve iyi bir eğitim görmüştü. Arapça, Türkçe, Farsça ve Kürtçe biliyordu. Amelde Şâfiî, itikadda Eş‘arî idi. Müneccimlere inanmazdı. Bahâeddin İbn Şeddâd tarih bilgisinin kuvvetli, kültürünün geniş olduğunu, meclisinde bulunanların başkasından duymadıkları şeyleri ondan duyduklarını söyler (en-Nevâdirü’s-sulṭâniyye, s. 34). Selâhaddin verdiği sözü ne pahasına olursa olsun tutar, affetmeyi severdi. İbn Cübeyr onun, “Af konusunda hata etmek haklı olarak cezalandırmaktan daha çok hoşuma gider” dediğini nakleder. Eman verdiği kişileri kesinlikle cezalandırmamış, Haçlılar onun bu yönünü çok takdir etmiştir. Adaleti İbn Şeddâd ve İbn Cübeyr tarafından özellikle vurgulanmıştır. Aşırı derecede cömert olduğu, öldüğünde özel hazinesinden sadece 1 Mısır dinarıyla 36 veya 47 Nâsırî dirhemi çıktığı kaydedilir. İmâdüddin el-İsfahânî, Selâhaddin’in savaşa girdiği zaman kendi atını askerlere verip başkasından at istediğini, herkesin onun atına bindiğini ve onun iyiliğini beklediğini, III. Haçlı Seferi sırasında askerlere 12.000 at dağıttığını söyler (el-Fetḥu’l-ḳussî, s. 656). İbn Şeddâd ise herkes hakkında iyi sözler söylenmesini istediğini ve ahde vefa gösterdiğini belirtildi.

 Muhabir