Köpüğe çözüm: Ekspertiz raporu

Son dönemlerde konut fiyatlarında yaşanan artış satışları frenliyor. Gayrimenkul sektöründe yaşanan maliyet yükselişlerine bir de mülk sahiplerinin fahiş fiyatlar vermesi rakamları adeta uçurdu. Gayrimenkul Uzmanı Selman Çifci, konuttaki bu köpüğün ekspertiz raporuyla eriyebileceğinin altını çizdi.

Köpüğe çözüm: Ekspertiz raporu

Konut fiyatlarının hareketlilik kazanması, normal fiyatlara geri dönmesi ve köpük fiyatların hızlı bir şekilde yok edilebilmesi için her satışa ekspertiz raporunun zorunlu hale gelmesini gerektiğini yineleyen Gayrimenkul Uzmanı Selman Çifci, “ Bu kanunun bir an önce çıkmasını istiyoruz. Ekspertiz raporuyla satışlar gerçekleşirse bu balon fiyatların tamamı kısa sürede yok olacak. Konut fiyatları gerçek değerlerinin fiyatlarını kazanmış olacak. Bir de konut kredilerini devlet açarsa piyasanın önü açılıp inşaat sektörü, gayrimenkul satışlarıyla piyasa biraz daha hız kazanacak” dedi.

selman-cifci.jpg

‘KONUT FİYATLARI DÜŞMEDİ KÖPÜK ERİDİ’

Konut piyasasındaki son durum hakkında bilgi veren Çifci, “Temmuz ayından itibaren konut satışları hiç olmadığı kadar yavaşladı. Tapudaki hareketlilik ciddi anlamda düştü. Normalde 2 gün sonra yapılan tapu devirleri tapudaki hareketliliğin az olmasından dolayı başvuru sonrasında 1 saat içerisinde gerçekleşmeye başladı. Bu tapu memurlarının ellerindeki iş yükünün az olmasından kaynaklı. Bunun dışında sosyal konut projesiyle alakalı devletimiz evet bir şeyler açıkladı ancak mevcut piyasaya henüz bunun yansıması söz konusu değil. Çünkü bu konutların nereye yapılacağı, ne zaman teslim edileceği, kimler tarafından alınacağı henüz belli olmadığı için şu an mevcut piyasaya yansıyan hiçbir şey yok. Konut fiyatlarının düşüşüne gelince örnek vermek gerekirse; geçen sene 1 milyon olan bir konut bu yıl 3 milyonlara kadar satıldı. Konut kredilerinin kapalı olması ve piyasadaki finans akışının durağan olmasından dolayı konut satışlarının olmaması balon diye tabir ettiğimiz gerçekte 1 milyon 500 liraya satılacak mülkü 3-4 milyona aşkın fiyata arz ettikleri için bu rakamlar şu anda 3 milyona kadar geriliyor. Bu köpük fiyatlar yok olduğu için konut fiyatlarının düştüğü zannediliyor. Aslında düşmedi ve sektör temsilcileri olarak bundan sonra da düşeceğini zannetmiyoruz” diye konuştu.

konut-1.jpg

‘EV SAHİPLERİ BİLDİĞİNİ OKUYOR’

Ev sahiplerinin kanunen yüzde 25 kira artış sınırın üzerine çıkamayacaklarına değinen Çifci sözlerine şöyle devam etti: “ Bu anlamda da çıkmaya çalışıyorlar. Bu farklı şeylere de neden oluyor. Tehdit, hakaret boyutuna kadar gidebiliyor. Şu anda sulh hukuk mahkemeleri tahliye, kira tespit ve kira alacak davalarıyla şişmiş durumda. Adliyede bu kadar şişen dava olduğu için de artık direkt dava açılamayacak. Davalar arabulucuya düşecek. Arabulucuda anlaşamazlarsa mahkeme açılabilecek. Bu anlamda kiracılar yüzde 25’i geçmeyeceğine dair direniş gösteriyor. Mülk sahipleri farklı kavgaya varıncaya kadar tartışmalara yol açan sebeplere varıncaya kadar artışı gerçekleştirmeye çalışıyor. Sessiz kalan kiracılar kabul ediyor. Kanun, hukuku bilen kiracılar direniş gösteriyor. Bu anlamda da tahliye davaları, savcılıkta suç duyuruları son dönemde çok fazla arttı. Yüzde 100 uyulmuyor. Kiracılar haklarını bilmedikleri için mülk sahibi beni evden çıkarmasın diye kabul ediyor ya da ‘ben çıksam şu anki oturduğum rakama ev bulamam’ deyip kabul ediyor. Yüzde 25 üst sınır belirlenen kira artışına da çok fazla uyulmuyor. Karşılıklı anlaşarak mülk sahipleri yine bildiğini okuyor.”

konut-2.jpg

‘’PAHALIYA MI ALDIM UCUZA MI’ SORUSU ORTADAN KALKACAK’

Ekspertiz raporuyla birlikte insanların ev alırken soru işaretinin ortadan kalkacağını ifade eden Çifci, “Ekspertiz raporu zorunlu olduğu zaman devletimiz 12 bin lira yerine 120 bin lira tapu harcı almış olacak. Ekspertiz raporu hem gerçek satış rakamlarının yansıtılması yönünde fayda sağlayacak, tapu harçlarının devletimize daha fazla gelir dairesine yansımasını sağlayacak bir de o balon fiyatlarının yok olmasını sağlayacak. Ekspertiz raporu zorunlu hale geldiği zaman insanların ‘pahalıya mı yoksa ucuza mı aldım’ sorusu da ortadan kalkacak. Kandırılmaların, dolandırılmaların da önüne geçmiş olacak. Bugün baktığınız zaman ekspertiz oraya 6 milyon yazıyorsa oranın değeri 6 milyondur. Tabiri caizse insanlar 2 milyon lira kazık yemekten kurtulmuş olacak. Ekspertiz raporunun zorunla hale gelecek olması hem devlete hem vatandaşa hem alıcıya hem satıcıya birçok kolaylık ve netlik kazandırıyor. Yabancı uyruklu vatandaşlara satışlarda ekspertiz raporu zorunlu. Çünkü ekspertizin yazdığı rakam üzerinden 400 bin dolara tekabül etmesi lazım ki vatandaşlık alabilsin. Bunu tüm sektör temsilcileri olarak canı gönülden istiyoruz” diye aktardı.

konut-3.jpg

‘KONUT KREDİLERİNİN AÇILMASINI BEKLİYORUZ’

Şu anda konut satışlarının durağanlık gösterdiğini kaydeden Çifci, “Biz konut kredilerinin açılmasını bekliyoruz. Konut kredileri açılmışsa son satılmış olan rakamlar ya da güncel rakamlar üzerine satışların hareketlilik kazanacağına inanıyoruz. Bu yönde de umut ediyoruz. Konut fiyatlarının düşmesi için inşaat malzemelerinin fiyatının düşmesi gerekiyor. Yani konutun üretim tarafından bir şeyler düşmesi lazım ki bu satışlara yansıyabilsin. Üretim tarafında hiçbir şey düşmezken nasıl konut fiyatı geri çekilecek. Örneğin ben 10 milyona bir konut alacağım. Sosyal konut projesindeki konut 500 bin lira olsa bile benim alacağım konutla ne gibi bir ilgisi var. Sosyal konut projesiyle konut fiyatlarında gerçek bir düşüş olmayacak. Gerçekte 400 bin liralık konut 1 milyon 500 bin lira oldu, 1 milyon 500 liralık konut 2 milyon 500 bin lira oldu. Konut fiyatları 2 milyon 500 bin liraya gerilediğinde konut fiyatları düşmüş olmuyor” diyerek sözlerini tamamladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir