Konya'yı delik deşik ettiler! Tehlike büyük
Konya Ovası’na yeterli kar yağışı düşmediğinden dolayı fare sorunu baş gösterdi. Yağıştan yanı sıra doğa dengelerinin bozulmasından dolayı tilki, leylek, yılan gibi hayvanların olmadığını ifade eden Başkan Kavuneker, farelerin arttığını dile getirdi.
Konya Ovası’na yeterli kar yağışı düşmedi. Hem kar yağışı hem de doğadaki dengesizlikler dolayısıyla arazilerde farelerin artış gösterdiğini belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tarlaların delik deşik olduğunu aktardı. Başkan Kavuneker, Konya Ovası’ndaki son durumu aktardı.
‘TARLALAR DELİK DEŞİK’
Farelerin arazilere zarar verdiğini ifade eden Kavuneker, “Konya tarımında herhangi bir sorun yok. İyi gidiyor. Yağmurdan verimini aldı. Ama tek sıkıntımız kar yağışı olmaması. Yeterli kar yağışı olmamasından dolayı fareler çoğaldı ve tarlalar delik deşik oldu. Toprağın altında bitki köklerine zarar veriyorlar. Sahada çok fazla fare sorunu var. Bahara kadar zaten araziye girilmez ama o dönemden sonra hala bu sorun devam ederse daha büyük sorunlara yol açabilir.” şeklinde konuştu.
‘TİLKİ, YILAN, LEYLEK YOK’
Doğada tilki, yılan ve leylek gibi hayvanların olmamasından dolayı farelerin arttığını dile getiren Kavuneker, “Fare sorunu devam ederse mücadeleye başlamak zorundayız. Tarım İl Müdürlüklerimiz tarafından üretilen, çiftçinin ekimine göre ilaç veriliyor. Çiftçilerimiz bu ilaçları fare deliklerine atıyor. Bizim verebileceğimiz tek mücadele bu. Doğanın ayarlarıyla oynadık. Tilki, yılan, leylek gibi hayvanlar doğada kalmadı. Farelerin en büyük düşmanları da bunlardı. Hem kar yağmadığından hem de hayvanların olmamasından dolayı bu sorun büyüdü.” ifadelerine yer verdi.
‘YAĞIŞLAR ZAMANINDA ALINDI’
Konya Ovası’nda bitkinin su bakımından herhangi bir sorunu olmadığını aktaran Kavuneker, “Şu an yağış yok ama yağışlar zamanında alındı. Çiftçileri Ziraat Odaları, İl-ilçe Müdürlükleri uyardı. Ekim zamanını kaydırmaları gerektiğini söyledik. Geç ekim oldu.
Yağmur ve kar da gelince ortada herhangi bir sorun kalmadı. Acil bir şekilde bitkinin yağmura ihtiyaç var diyemeyiz. Elbette bizim her zaman kara, yağmura ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde yağış beklentisi var. İnşallah hayırlı bereketli rahmetler alırız.” sözlerine yer verdi.
‘GÜBRE FİYATI TIRMANIŞA GEÇTİ!’
Gübre fiyatında beklenmedik bir artış olduğunu ve bunun önleminin alınması gerektiğini vurgulayan Kavuneker, “Konya çiftçisi dört gözle buğday primlerinin yatmasını ve mazot gübre desteğini bekliyor. Bundan bir ay önce üre gübresi 14 bin 200 liraydı. Şu anda 18 bin liraya yükseldi. Yetkililerin buna acilen bir çözüm bulması gerekiyor. Dünya piyasalarında euro, dolar, altın normal seyrinde ilerlediği halde gübreye zam geldi. Bahar döneminde çiftçiye ihtiyaç olan gübre fiyatları bir anda tırmanışa geçti. Bunun tedbiri bir an önce alınmalı. Eğer çiftçilerimiz gübreyi yeterli seviyede atamazsa verim alınmaz. Verimi en çok etkileyen şeylerden biri bu. Çiftçinin alım gücü düşüyor. Bunun önüne geçilmeli.” diye aktardı.