Konya'yı bastılar! Uyarılar peş peşe geldi!
Konya’da kış mevsiminin ortalamanın üzerinde sıcaklıklarla geçmesi nedeniyle hububatta riskler ortaya çıktı. Tarlalarda fare artışına dikkat çeken Rıfat Kavuneker, “Fareler arazilerde çoğalmaya başladı. Farenin en büyük düşmanı kar, sis ve don. Şu anda da bunların hiçbiri olmadı. Bunun yanında ekolojik denge de bozuldu. Tilkiler, yılanlar, kuşlar azaldı. Doğal dengeyi korumak, bunun için de önlemler almak gerekiyor” diye aktardı.
Gün geçtikçe azalan yeraltı suları ve yağışsızlık Konya Ovası’nda zor günler yaşatıyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, ürünlerde herhangi bir sorun olmadığını fakat su sorununa çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
Kavuneker, sözlerine şu şekilde başladı; “Konya verimli yağışı aldı. Ürünlerimiz şu anda iyi durumda. Kasım ayında ekilen ürünlerimizde herhangi bir sıkıntı yok. Ama kış olmadığı için erken ekilen ürünlerde sıkıntı yaşanabiliyor. Normalde kışın soğuk, kar, don olur, toprak çalışmazdı. Fakat olmadığından dolayı sürekli çalışıyor. Ekim ayı içerisinde ekilen ekinler de büyüdü. Büyümeye de devam ediyor. Eğer yağışsızlık devam ederse belki biraz verim kaybı olabilir.”
‘YERALTI SULARIMIZ ÇEKİLİYOR’
Yeraltı sularının çekilmesinin büyük sorunlara yol açacağını dile getiren Kavuneker, “Yeraltı sularımız her geçen yıl daha fazla çekiliyor. Sürekli kullanılıyor ve üzerine takviye olmuyor. Bunun için bir an önce Hadimi Tüneli’nin bitirilip, bölgeye su verilmesi gerekiyor. Su olmazsa hiçbir şey olmaz. Konya Ovası, Türkiye’nin tahıl ambarı. Eğer suya çözüm bulunmazsa Konya Ovası çölleşmeye gider. Bunun için su transferinin acil bir şekilde yapılması gerekiyor. Çünkü burası Türkiye’nin şeker pancarında yüzde 35’ini, havuçta yaklaşık yüzde 70’ini karşılıyor. Birçok üründe de böyle. Bu yüzden göz ardı edilebilecek bir yer değil. Bütün projelerin hayata geçirilip, Konya Ovası’nın suya kavuşması lazım. Ekolojik dengeyi bozmadan, boşa akan suların bu havzaya çevrilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
‘FARELER ÇOĞALDI’
Kış mevsiminin ortalamanın üzerinde sıcaklıklarla geçtiği için tarla farelerinin arttığını belirten Kavuneker, “Fareler arazilerde çoğalmaya başladı. Çünkü farenin en büyük düşmanı kar, sis ve don. Şu anda da bunların hiçbiri olmadı. Bunun yanında ekolojik denge de bozuldu. Tilkiler, yılanlar, kuşlar azaldı. Doğal dengeyi korumak, bunun için de önlemler almak gerekiyor. Bu sorunun dışında biz sürekli sahadayız. Şu anda ürünlerde herhangi bir sıkıntı yok. Biraz sararma var ama her kış görülüyor. İnşallah bu da havalar ısınmaya başlayınca geçer diye tahmin ediyoruz. Geçmezse de uzmanların tavsiye edeceği gübrelemeyle, organik maddelerle bu sorunu gidermeye çalışacağız.” diye aktardı.
‘REKOLTEYİ TAHMİN EDEMİYORUZ’
Beklenen rekoltenin nasıl olacağını tahmin etmek için erken olduğunu söyleyen Kavuneker, “Rekolte için konuşmak henüz çok erken. Çünkü geçen yıl da bir karamsarlığa kapıldık ama nisan yağışları iyi oldu. İyi bir rekolte elde ettik ama iyi bir kalite elde edemedik. Çünkü yağış zamansız geldi.
Çiftçi ürününü ucuz satmak zorunda kaldı. Baharın nasıl geleceğini bilmiyoruz. Nisan ve mayıs aylarından önce rekolteyi tahmin edemiyoruz. Çünkü yağış gelecek deniyor, yağış gidiyor. Kar yağacak deniyor, yağmıyor. İyi bir rekolte alacağımızı ümit ediyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.