Konya’nın tarihine dokunuş! 223 milyon liralık yeni çarşının temeli atıldı

Karatay Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi kapsamında inşa edilecek Arasta Çarşısı'nın temeli düzenlenen törenle atıldı. Projenin önemine vurgu yapan Başkan Kılca, "Yıllardır süren bir çalışma ve emeğin karşılığını şu anda görüyoruz. Bu seviyeye kolay gelinmedi. Yıllardır süren bir çalışma ile inşallah bugün Karatay'ımızın, Konya'mızın tarihine bir dokunuş yapmış olacağız" dedi.

Konya’nın tarihine dokunuş! 223 milyon liralık yeni çarşının temeli atıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Karatay Belediyesi Türkiye’nin en büyük ihya projelerinden olan Darülmülk Projesi kapsamında yer alan Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nde yeni bir adım daha atıldı.

Karatay Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi kapsamında yapımına başlanacak Karatay Belediyesi Arasta Çarşısı’nın temel atma töreni yapıldı. Törende konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, hafızalarımıza miras kalan tüm güzellikleri koruyan, yaşatan ve yarınlara ulaştıran bir anlayışla çalışmaya gayret ettiklerini söyledi.

arasta-carsisi-konya-3.jpg

100 BİN METREKARE ALAN KAMULAŞTIRILDI

Başkan Kılca, “Konya, farklı medeniyetlerin beşiği olmuş, Mevlâna'nın hoşgörüsüyle yoğrulmuş, Selçuklu'nun izlerini taşıyan kadim bir şehirdir. Binlerce yıllık köklü tarihiyle, birçok medeniyetin hem kesişme hem de kaynaşma noktasıdır. Konya’mız, geçmişten günümüze uzanan mimarisi, hanları, hamamları, eğitim merkezleri ile benzersiz bir zenginliğe sahiptir.

arasta-carsisi-konya-6.jpg

Bizler de bu kadim mirastan ilham alarak, şehrimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ileriye taşımak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Şehrimiz, özellikle son 15-20 yılda sanayide, ticarette, tarımda ve eğitimde olduğu gibi turizm alanında da büyük mesafeler kat etmiştir. İşte bu alanda, geçmişle bugünü birbirine bağlayacak, şehrimizi turizmde önemli bir güce ulaştıracak, kendine özgü geleneksel dokulu yapılara ve etkin kullanım mekanlarına sahip, şehrin değerlerini taşıyan, yaşayan ve yaşatan bir merkezin temellerini atacağız. Burası, 2021 yılında sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yenileme alanı ilan edilen oldukça büyük bir alan. Karatay Belediyesi olarak bölgenin projeye uygun hale gelmesi için zorlu bir kamulaştırma sürecini başarıyla geride bıraktık. Güncel bedeliyle yaklaşık 3 milyar lira değerinde 100 bin metrekare alanı kamulaştırarak bölgeyi yeni projemizin uygulanmasına %100 oranında hazır hale getirdik. Böylece geleceğe dönük, kültürel mirasın korunmasına ve turizm odaklı bir cazibe merkezi inşa edilmesine yönelik çalışmalarımızın önünü açtık” dedi.

arasta-carsisi-konya-9.jpg

223 MİLYON 656 BİN TL’YE MÂL OLACAK

Projenin güncel değeriyle 223 milyon 656 bin TL’ye mâl olacağını ve 84 adet dükkândan oluşacağını ifade eden Başkan Kılca, “Karatay Belediyesi olarak; bir yandan ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Obruk Hanı ve Kızören Obruğu’nu restore edip yeniden hizmete açarken; diğer taraftan Savatra Antik Kenti ve Boncuklu Höyük’ün gün yüzüne çıkması için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Yine Karatay’ımızın dört bir tarafında bulunan, değerlerimizi yansıtan tarihi yapılarımızı da tespit ederek, korumaya alıyor ve onları aslına uygun bir şekilde restore ederek geleceğe taşıyoruz. Bugün burada Konya Büyükşehir Belediyemiz ve Karatay Belediyemiz iş birliğiyle temelini atacağımız, Türkiye’nin en büyük ihya projelerinden biri olan Karatay Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin önemli adımlarından biri olan "Arasta Çarşımızın" ilçemize ve şehrimize büyük bir değer katacağına inanıyorum.

arasta-carsisi-konya-1.jpg

Mevlana Türbesi’nden başlayarak Mevlana Kültür Merkezi’ne kadar olan bu alanda; müzeler, butik oteller ve çevre düzenlemeleriyle, şehrimizin turizm potansiyelini daha da güçlendireceğiz. Proje kapsamında, Hz. Mevlana Türbesi’nin arkasında yer alan 100 bin metrekarelik alanı, tarihi ve kültürel dokusuna uygun şekilde yeniden düzenleyeceğiz. Temelini atacağımız Karatay Türbe Arkası "Arasta Çarşımızın" projesi; 6 bin 427 metrekare arsa alanı, 3 bin 4 metrekare de inşaat alanına sahip olacak. Projemiz, güncel değeriyle 223 milyon 656 bin TL’ye mâl olacak ve 84 adet dükkândan oluşacaktır. Konya’nın tarihi ve kültürel ruhunu koruyarak yürüttüğümüz bu proje tamamlandığında, şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerin, yüzlerce yıllık geçmişi hissedebilecekleri bu merkez, kadim mirasımızın en özel duraklarından biri olacak” diye konuştu.

arasta-carsisi-konya-7.jpg

“KONYA’NIN EN KAPSAMLI KENTSEL YENİLEME PROJELERİNDEN BİRİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Konya’nın en kapsamlı kentsel yenileme projelerinden birini daha hayata geçireceklerini belirten başkan Kılca, “Tüm bunların yanında, yeni yüzüyle Türbe Arkası; konaklama alternatifleri, özel proje ve programlara uygun alanları, karşılama merkezleri, çarşıları, tarihi dokusu ve müzeleriyle şehrimize katma değer sağlayacak önemli bir hareketliliğin de merkezi olacak. Yüzeysel olarak bahsetmek gerekirse Türbe Arkası projemizin içerisinde; Karatay Belediyesi olarak, Mevlana Hamamı, Bedesten, Yeni Çarşı, Kültür Merkezi, Avlulu Dükkanlar, Eski Konya Evleri, Konya Evi Müzesi, Kitap Kahve, Modern ve Geleneksel Yapıdaki Konaklama Merkezlerini kapsayan alanlarda çalışmalar yapacağız.

arasta-carsisi-konya-2.jpg

Büyükşehir Belediyemizin yapacağı Mevlana Karşılama Merkezi, Tarih ve Medeniyet Müzesi, Sultan Bahaeddin Veled Medresesi, Daruzziyafe Konya Evi, Restoran, Kahvehane ve Konya Mutfağı bölümleriyle birlikte bölgede toplamda 106 bin metrekarelik inşaat alanında şehrimizin en kapsamlı kentsel yenileme projelerinden birini daha hayata geçireceğiz. Bu aşamaya gelmemizde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve Sayın Murat Kurum’a, Konya Valimize, İl Başkanımıza, Milletvekillerimize ve projemizin en başından bu yana süreci yakından takip eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a huzurlarınızda şükranlarımı iletiyorum. Konya’mızın ve ilçemizin tarihi dokusunu en güzel şekilde yansıtacağına inandığımız merkezimizin, Konya’mıza ve Karatay’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

arasta-carsisi-konya-4.jpg

“TARİHİ MİRASI KORUMAK VE GELECEĞE TAŞIMAK ÖNCELİĞİMİZ”

Törende konuşan Konya Valisi İbrahim Akın, şehirlerin yalnızca binalardan ve meydanlardan ibaret olmadığını belirterek, “Ceddimiz, ibadet eder gibi inşa ederdi. Bizler de bu anlayışla binalarla birlikte bir ruh ve irfan inşa ediyoruz. Konya’nın kalbi, Selçuklu’nun izlerini taşıyan bu sokaklarda ve Mevlana’nın hoşgörüsünde saklı” ifadelerini kullandı.Vali Akın, Arasta Çarşısı’nın şehrin ticaretine, turizmine ve kültürüne büyük katkı sağlayacağını belirterek, yüzlerce aileye istihdam kapısı açacağını söyledi.

arasta-carsisi-konya-8.jpg

“KONYA MODELİ BELEDİYECİLİKLE ŞEHRİ GELECEĞE TAŞIYORUZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise Konya’nın tarih ve kültür açısından önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak, “Konya’yı kıymetli kılan en önemli unsurlardan biri Hazreti Mevlânâ’dır. Türbe etrafında önemli projeler yürütüyoruz. Konya’nın Dar’ül Mülk kimliğini koruyarak bu projelere ‘Dar’ül’ adını verdik” dedi.Türbeönü Çarşıları’nda tamamlanan dönüşümün ardından, Mevlânâ Kültür Merkezi’nden başlayıp şehir kütüphanesine kadar uzanan 3 kilometrelik tarihi bir dokunun ortaya çıkarılacağını belirten Başkan Altay, “Bu projeleri biz diyerek, Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla yürütüyoruz. Konya’yı geleceğe taşımak için her adımı büyük bir titizlikle yürütüyoruz.”dedi Başkan Altay proje ile ilgili olarak,”Proje kapsamında Konya’nın tarihi ve kültürel dokusuna uygun olarak;Mevlânâ Hamamı, Bedesten, Yeni Çarşı, Kültür Merkezi, Eski Konya Evleri ve Müzeler inşa edilecek. Büyükşehir Belediyesi ise Mevlânâ Karşılama Merkezi, Tarih ve Medeniyet Müzesi, Sultan Veled Medresesi ve Konya Mutfağı bölümleriyle projeye katkı sunacak.Bölgede toplam 106 bin metrekarelik alanda kapsamlı bir kentsel yenileme projesi hayata geçirilecek” diyerek proje detaylarını paylaştı.

arasta-carsisi-konya-5.jpg

Kaynak:HABER MERKEZİ