Konya’nın şampiyon hafızları göz kamaştırıyor

Konya’da bulunan Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim gören öğrencilerin YKS başarısı göz kamaştırdı. Onlarca öğrencisi Türkiye derecesi elde ederken, ilk binde yer alan 5 öğrenci başarıya giden yolda hafızlığın katkısını anlattı. Öğrenciler, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde eğitimlerini tamamlayarak Türkiye için önemli birer güç olmak istediklerini söyledi.

Hem ortaokul hem de lisede elde ettikleri başarılarla adından sıkça söz ettiren Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi, YKS sonuçlarına göre Türkiye’nin güzide üniversitelerindeki önde gelen bölümlere öğrencilerini gönderecek.

1-ali-menekse.jpg

Okullarında verdikleri hafızlık eğitiminin öğrencilerin başarısında önemli etken olduğunu vugurlayan Okul Müdürü Ali Menekşe, “Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Ortaokulu olarak 2014-2015 sezonunda eğitim ve öğretime başladık. Bugün YKS sınavına giren hafız öğrencilerimizi 2015’te almıştık. 4. sınıftan 5. sınıfa geçerken her yıl 100 kız, 100 erkek 200 öğrenci alıyoruz. Bunların yüzde 70’i hafızlığını bitiriyor. Burada derece elde eden öğrencilerimiz de ortaokulu burada okudular. LGS’den elde ettikleri başarılı puanlarla liseyi de bizim okulumuzda bitirdiler. 8 yıldır bizim öğrencilerimiz oluyorlar. 5. 6. ve 7. sınıftayken burada hafız oldular ve daha sonra da üniversiteye okulumuz bünyesinde hazırlandılar. Bu sene LGS’de de YKS’de de 500 tam puan alan hafız öğrencilerimiz oldu. Aynı zamanda ilk 1000’e giren 5 öğrencimizin de hepsi hafız. Şöyle yanlış bir algı vardı. Hafızlık akademiye engel diyorlardı. Kesinlikle Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Lisesi bu tabuları Türkiye’de yıktı. Ayrıca İlk 10 binde 26 hafız öğrencimiz, 20 binde 35 hafız öğrencimiz ve 30 binde de 50 hafız öğrencimiz bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

1.jpg

KALİTELİ ÖĞRETMEN EKİBİYLE BAŞARI GELİYOR

Okullarındaki öğretmenlerin kalitesinden ve özverili çalışmalarından bahseden Ali Menekşe, “Okulumuzda hem ortaokulda hem de lisede çok iyi öğretmen ekibi kurduk. Gençlerimize hafızlık noktasında hiçbir zarar vermeden, aksine daha da ileriye taşıyarak onları mezun ediyoruz. Bu da tamamen öğretmen ekibimizin güçlü, kuvvetli olmasıyla oluşan bir sonuç. Bu başarıları elde eden gençlerimizin hiçbirisi özel kurumlardan ders almadılar. LGS’de de, üniversite hazırlıkta da tamamen okulumuzdan aldıkları eğitimlerle bu başarıları elde ettiler. Öğrencilerimiz de öğretmenlerimiz de yerli ve millidir. Başarımız, okulumuzun kendi özel başarısıdır. Gençlerimizi tebrik ediyorum. İnşallah gittikleri yerde de bizleri en güzel şekilde temsil edecekler ve vatanımıza ve milletimize en güzel katkıyı sağlayacaklar.” dedi.

2.jpg

‘HAFIZLIK ZİHNİ MÜTHİŞ DERECEDE AÇIYOR’

Hafızlığın ders başarısına da büyük etkisi olduğunu kaydeden Ali Menekşe, “Bir hafız en az 60 bin kelime ezberliyor. Normalde konuşurken 3-5 bin kelime kullanıyoruz fakat hafızların zihinleri bunun kat be kat fazlasına sahip. Şunu gördük. Hafızlık zihni müthiş derecede açıyor. Tabi ki hafızlık zihni açsın diye yapılmaz. Bu Rabbimizin kitabı. Bereketi var. O sevabı ve Rabbimizin rızasını kazanmak için yapıyoruz. Bu dereceler Allah’ın gençlerimize bir ikramı oldu. Çünkü 5., 6. ve 7. sınıfta öğrencilerimiz sadece okulda ödev yapıyorlar. Eve ödev vermiyoruz. LGS’ye de sadece 8. sınıfta hazırlandılar. 7’de bile hazırlıkları olmadı ama buna rağmen LGS’de de başarı ortalamamız çok yüksek. LGS’den ilk 50 öğrencimizin ortalaması 464. İlk 100 öğrencimizin 444 ve ilk 150 öğrencimizin başarısı 418. Şu anda özel okullarla yarışıyoruz. Hafızlığın bu başarıya katkısı çok yüksek.” şeklinde konuştu.

3.jpg

‘EĞİTİM KOÇLARIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZİ TAKİP ETTİ’

Okulları bünyesinde bulunan eğitim koçlarının öğrencileri yakından takip ettiklerini vurgulayan Ali Menekşe, “Erkek öğrencilerimiz okulumuz bünyesinde bulunan pansiyonumuzda konaklayarak sınava yurdumuzda hazırlandılar. Kız öğrencilerimiz için şu anda böyle bir imkanımız olmadığı için okul saatleri dışında evlerine gittiler. Ama hem LGS’de hem YKS’de eğitim koçlarımız öğrencilerimizi birebir takip ettiler. Önümüzdeki yıl hem LGS’de hem de YKS’de kaç kitap bitireceğiz, kaç deneme yapacağız bunların hepsi hazır. Bu denemelerin tarihleri bile belli. Özel okul gibi kendimizi 1 yıl öncesinden hazırlıyoruz. Burada koordinatör öğretmenlerimiz de bulunuyor. Tamamen öğretmenlerimizin birebir gayretleriyle bu başarı geliyor. Ayrıca hocalarımızın telefonları gece gündüz açık. Öğrenciler gece 1’de 2’de soru gönderdiklerinde bile öğretmenlerimiz yardımcı oluyorlar.” ifadelerini kullandı.

4.jpg

‘HAFIZLARA HİZMET EDİYORUZ’

Okullarında çalışan tüm kadronun hafızlara hizmet etme gayretinde olduğunu söyleyen Ali Menekşe, “Buraya gelen öğretmenlerimiz de hafızlara hizmet ediyoruz düşüncesiyle geliyorlar. Başka okullarda da çalışabilirlerdi fakat sağ olsunlar bizleri tercih ettiler. Geçen yıl 8. sınıfta 191 öğrenci mezun ettik ve bunun 140’ı hafızdı. Okulumuzda kısa sürede yetişen hafız sayısı bini geçti. Öğretmenlerimizden hademelerimize kadar bütün arkadaşlarımızda şu düşünce var. Allah’ın kitabını ezberleyen gençlerimize hizmet ediyoruz, Allah da bizlere yardım ediyor. Bu düşünceyle çalışıyoruz. Yoksa bu başarı hızlıca gelmez. 2 yıl önce lisede hafızlık şartını kaldırdık. Konya’da yerleştirmelerde İmam Hatip Liseleri arasında ikinci sırada yer alıyoruz. Artık öğrencilerimizin İstanbul’a gitmelerine gerek kalmayacak. İnşallah yüzde 1’leri, 2’leri üç yıl için içinde bu ekiple yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi.

ek.jpg

‘MUSTAFA BÜYÜKKAPLAN’IN BÜYÜK EMEKLERİ VAR’

Okullarının adını aldığı hayırsever Mustafa Büyükkaplan’a ayrıca teşekkürlerini sunan Ali Menekşe, “Mustafa Büyükkaplan Ağabeyimizin büyük katkıları var. Başka hayır sahipleri gibi okulu yaptırıp ismini yazdırarak gitmedi. Tamamen eğitimin içerisinde yer alıyor. İstişareler yapıyoruz. Maddi, manevi bugüne kadar bir dediğimizi ikiletmedi. Dolayısıyla da başarıyı Rabbim böyle bir ekibe nasip ediyor elhamdülillah.” şeklinde konuştu.

5.jpg

YKS’DE GÖZ KAMAŞTIRAN BAŞARI

2023 YKS sonuçlarına göre Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden 5’inin ilk binde yer aldığını söyleyen Ali Menekşe, “YKS’de ilk binde yer alan öğrencilerimiz şöyle; Hüseyin Furkan Erdem; dilde 1. sözelde 3., Yusuf Taş; sayısalda 522. TYT’de 701., Muhammed Sabri Aykut; sözelde 331. Ayşe Rana Tugantay; eşit ağırlıkta 668. ve Zeynep Büyükkaplan sözelde 507. olarak okulumuzun gururu oldular. İlk bindeki 5 öğrencimizin üç tanesi ilahiyatı tercih edeceklerini söylüyorlar. Bunu da özellikle belirtmek isterim.” diyerek sözlerini tamamladı.

2-huseyin-furkan-erdem.jpg

‘HAFIZLIĞI KORUMAK İSTİYORUM’

Yabancı Dil Testi Arapça Alanı Türkiye birincisi ve Sözel Alan Yeterlilik Testi Türkiye üçüncüsü olan Hüseyin Furkan Erdem, hafızlığını korumak için üniversite hayatına ilahiyatta devam etmek istediğini dile getirdi. Hafızlığın eğitimine büyük katkısı olduğunu söyleyen Hüseyin Furkan Erdem, “Mustafa Büyükkaplan Ortaokulu’nda hafızlık yaptım. 7. sınıfın ortalarında bitirdim. 8. sınıfın son iki ayında derslerime daha çok ağırlık verdim. İlahiyat düşüncem vardı. Donanımlı bir İlahiyatçı olmak istiyordum. Son ilk ay kala LGS’ye çalışmaya başladım. Arapça öğrenebileceğim bir okul istiyordum. Yüzde 5’lik dilime girdim. Öncelikle Tahir Büyükkörükçü Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne gittim orada hazırlık okudum. Daha sonra 45 günlüğüne Ürdün’e gittim. Ağabeylerimiz orada YDS çalışıyorlardı. Onu gördüğümde Konya’ya gelince ilk işim Rampalı’ya gidip o kitaplardan almak oldu. Daha sonra YDS çalışmaya başladım. Ardından okul derslerime de çalışıyordum. Arapçaya ağırlık verdim. 9. sınıf bitip 10. sınıfa girerken girdiğim YDS’den 87.5 aldım.” dedi.

‘DAHA SAĞLAM VAZİYETE GETİRECEĞİM’

Hüseyin Furkan Erdem, “Zoru başardığımı düşünüyorum. Bu dile daha çok yönelmemi sağladı. Ulaşım mesafesinden dolayı bu okuldan ayrılarak Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne geçtim. 10. sınıfta geldikten sonra da eğitimimi burada tamamladım. 10. sınıfın yazında derslerime daha çok yoğunlaşmaya başladım. 12’nin sonuna kadar da çalışmamı sürdürdüm ve güzel bir derece geldi. Kimi zaman evde çalışıyordum. Gece vakti bile hocalarıma soru gönderdiğimde cevap veriyorlardı. Bana büyük katkıları oldu. Okulun genelinde de sonuç çok iyi geldi. Hafızlığı ortaokulda bitirdiğim için bunun eğitimime de büyük katkısı oldu. İlahiyat seçme amaçlarımdan birisi de bu hafızlığı korumak. Meslek icabı inşallah daha sağlam vaziyete getireceğim.” ifadelerini kullandı.

3-yusuf-tas.jpg

‘OKULUM HER ALANDA YETERLİYDİ’

Okulun her alanda yeterli imkanları sağladığını vurgulayan Yusuf Taş, “Sayısalda 522’nci oldum. Çalışmaya lise 2’nin son dönemlerine doğru başladım. Okulum her zaman yeterliydi. Hocalarımız, dershane geçmişi olan, bu alanda kendini ispatlamış kişiler. Böyle hocalarla birlikte çalışınca, kendiniz de gayret ettiğinizde zaten derece yapıyorsunuz. Okulumuzun fiziki imkanları çok yeterli. Dershaneye gitmeyi düşünmedim. Bana böyle bir ortam sunulmuşken, para verip dershaneye gitmek hiç mantıklı gelmedi. Burada yurtta kaldım. Çalışma ortamı çok güzeldi. Güzel bir İmam Hatip ortamıydı. Kimsenin birbirine yalan söylemediği, dürüst olduğu, yardımlaştığı bir yer oldu. Arkadaşlarımın katkısı gerçekten çok büyük. Hafızlığımızın da etkisi muazzam oldu. Konuyu dinlediğimde tek seferde anlayabiliyordum. Gelecek yıl sınava girecek arkadaşlarıma ilk tavsiyem, kendilerine karşı dürüst olsunlar. Hocalarımızın tecrübelerinden faydalansınlar. Disiplinli ve istikrarlı olsunlar. Benim hedefim İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.” ifadelerine yer verdi.

4-ayse-rana-tugantay.jpg

‘HOCALARIMIZ ÇOK KALİTELİYDİ’

Okuldaki hocalarından istedikleri zaman yardım alabildiklerini belirten Ayşe Rana Tugantay, “Eşit ağırlıkta 688’inci oldum. Bu okulda hafız oldum. Hafızlığın faydalarını da gördüm. Kuran’ın bir nimet olduğunu düşünüyorum. Her gün düzenli, istikrarlı çalışmayla başardım. Ara verdiklerimiz de oldu ama çoğunlukla hep çalıştık. Denemeler yaptık. Hocalarımız çok kaliteliydi. Koçlarımızın çok etkisi oldu. Onlara çok teşekkür ediyorum. Ailem hep destekledi. Pandeminin dezavantajı çok fazla olmadı. Çünkü evde de çalıştık. Zoom uygulaması üzerinden bağlantılarımız devam etti. Hocalarımıza istediğimiz zaman ulaşabiliyorduk. Herhangi bir dershaneye de gitmedik. Yaşanan depreme de çok üzüldük. Oradaki insanlara yardımcı olduk. Psikolojik olarak yaralandık ama bir şekilde devam etmeyi başardık. Seneye sınava girecek arkadaşlarım umutlarını kaybetmesinler. Çalışsınlar. Benim hedefim hukuk. Üniversiteye henüz karar vermedim.” şeklinde konuştu.

5-muhammet-sabri-aykut.jpg

‘HAFIZLIĞIN ÇOK BÜYÜK ETKİSİ OLDU’

YKS çalışmalarında hafızlığın çok büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Muhammet Sabri Aykut, “Sözelde 331’inci, eşit ağırlıkta ise 4 bininci oldum. Hafızlığımızın sınava büyük bir etkisi oldu. Hafızlık Allah’ın bize bir hikmeti. Zihnimizi açmamamıza çok yardımcı oldu. Çalıştık ve ekmeğini yedik. Dışardan herhangi bir destek almadan, okulum bünyesinde eğitim gördüm. Senenin başında çok iyi bir çalışmayla başlamadım. Seher hocamın hazırladığı programla beraber çalıştım ve buralara kadar geldim. Çalışırken sosyal aktivitelerimi de eksik etmedim. Sürekli ders olmuyor. Uzaktan eğitim dönemi çok güzel geçmedi ama hocalarımızla beraber atlattık. Deprem döneminde de psikolojik olarak oldukça etkilendik. Ama kaldığımız yerden devam ettik. Önerim istesinler ve çalışsınlar. Çalışana Allah veriyor. Sosyalleşmeyi de bırakmasınlar. Benim hedefim 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi.” diye aktardı.

6-zeynep-buyukkaplan.jpg

‘HAFIZLIĞA ÇALIŞTIĞIM YÖNTEMLE YKS’YE HAZIRLANDIM’

Hafızlığa hazırlandığı dönemdeki çalışma sistemiyle YKS’ye hazırlandığını söyleyen Zeynep Büyükkaplan, “Sözel alanda Türkiye 570’incisi oldum. Bu akademik başarımda hafızlığımın büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Hafızlığa çalışma yöntemimle, YKS’ye çalışma yöntemim çok benzerdi. İkisinin de en önemli noktası istikrar. 11’inci sınıfta yavaş yavaş çalışmaya başlamıştık. 12’nci sınıfta yoğun bir tempoya girdik. Ailemiz, hocalarımız hep destekledi. Dışarıdan herhangi bir takviye almadık. Bizim için okulumuz zaman kaybı değil, bir motive olma yeriydi. Her zaman o heyecanımız tazeleniyordu. Hep bugünleri hayal ederek çalıştık. Pandemide evde zorlu günler geçirdim. Ailemle, arkadaşlarımla, hocalarımla küçük molalar verdik. Ama hiçbir zaman bırakmadık. Küçüklüğümden beri İlahiyat Fakültesini hedefliyorum. Hafızlığımı bu alanda taçlandırmak istiyorum. Psikolojiden çift dal yapmak istiyorum. Tavsiyem hep kendilerine güvenmeleri. Çalışmadan rahmet olmaz. Her zaman çiçekli yollardan yürümüyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

mb-15.jpg