Konya’nın para basan kenti! Bilim adamları mercek altına aldı
Konya’da bulunan Amblada Antik Kenti, Roma döneminde kralların para basan şehri olarak bilinirken; günümüzde birçok araştırmaya da konu oluyor. Şehir, detaylı araştırma için dünya bilim adamlarını bekliyor.
Konya’nın Seydişehir ilçesinin önemli antik yerleşimlerinin başında gelen Amblada (Asartepe), Konya il merkezinin güneybatısı, Seydişehir’in kuzeybatısında Kavak, Kızılca ve Yenice mahallelerinin ortasındaki Asar Dağı'nda yer alan antik bir yerleşim merkezidir.
Burası, Bergama Krallığı döneminde özellikle tıpta kullanılan şaraplarıyla ünlü başpiskoposluk merkezi olan antik bir Roma şehri. MÖ 1. yüzyıldan itibaren sikke basmaya başlayan kent Commodus (MS 176-192)-Philippus Arabs (MS 244-249) dönemleri arasında sikke basmaya devam etmiş.
İLK ARAŞTIRMALAR 1900 YILINDA BAŞLAMIŞ
Klasik kaynaklarda adı sıkça geçen Amblada, 1900 yılından itibaren çeşitli bilim insanları ve arkeologlar tarafından araştırılmaya başlanmış, araştırmalar sonucunda Beyşehir Gölü’nün güneyinde, günümüzde Hisarlık olarak bilinen Asar Dağ’da olduğu tespit edilmiş Ancak günümüze kadar burada epigrafik araştırmalar dışında sistemli bir araştırma yapılmamış. Kente ait bazı kalıntılar çoğunlukla civar yerleşimlere taşınmış olup çevresinde yer alan Kızılca, Yenice ve Kavak yerleşimlerinde evlerin duvarlarında yapı malzemesi olarak kullanılan kabartmalı taş malzemeler ve bugün Seydişehir Şehit Mehmet Uysal Parkı’nda yer alan eserlerin birçoğu Amblada’dan getirilmiş.
KALINTILAR, TARİHE IŞIK TUTACAK
Kentte yapılan yüzey araştırmalarında Asartepe’nin doğu yamacında tespit edilen sur duvarı kalıntısı Hellenistik Dönem'e tarihlendirilmiş. Asar Tepe'nin zirvesinde yapılan çalışmalarda yer yer doğal kayanın kesilmesi ile oluşturulmuş yapı kalıntıları da tespit edilmiş.
Bunlar arasında işlevi henüz anlaşılmayan, doğal kaya üzerine açılmış yedi basamaklı bir alan mevcut. İki tepeden oluşan Amblada'nın kuzeybatısındaki tepede bulunan mimarî kalıntılar, bir tapınağın varlığına işaret etmekte ve batıdaki tepenin üzerinde yer alan ve yerel halk tarafından "pazar yeri" olarak adlandırılan geniş düzlüğün kentin agorası olduğu düşünülüyor. Burada, biri atlı figür, diğeri zırh kabartması taşıyan çeşitli bloklar ile büyük boyutlu heykel kaideleri ve kemerli bir yapıya ait kilit taşlar bulunmuş.