Konya'nın meşhur yiyecekleri! İsimlerini daha önce duydunuz mu? Paluze, Patlıcan Tiridi, Bütümet, Çullama...

Türkiye'de coğrafi işaretli ürüne sahip iller sıralamasında Konya, Gaziantep'in ardından ikinci sırada yer alıyor. Konya'nın 64 tane coğrafi işaretli ürünü bulunurken, 4 ürünü de onay bekliyor.

Konya'nın meşhur yiyecekleri! İsimlerini daha önce duydunuz mu? Paluze, Patlıcan Tiridi, Bütümet, Çullama...

Türkiye'de coğrafi işaretli ürüne sahip iller sıralamasında Konya, Gaziantep'in ardından ikinci sırada yer alıyor. Güneydoğu Anadolu'nun sofrasıyla ünlü şehri Gaziantep'in 101 tane coğrafi işaretli ürünü bulunurken, geçmişten günümüze uzanan Selçuklu mutfağıyla Konya'nın 64 tane coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Konya'nın 4 tane de onay bekleyen ürününün olduğunu vurgulayan Söz Patent Genel Direktörü Hülya Doğan, "Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Konya, coğrafi işarete en çok önem veren şehirlerin başında geliyor" dedi.

1-hulya-dogan.jpg

Konya'nın coğrafi işaret noktasında hızlı bir atılıma geçtiğini dile getiren Söz Patent Genel Direktörü Hülya Doğan, "Konya coğrafi işaretli ürünler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Gaziantep zirvede bulunuyor. Konya, Gaziantep'in ardından ikinci sırada. Gaziantep'in 101 tane ürünü coğrafi tescilli. Konya'nın ise 64 tane ürünü tescilli bulunuyor. Bunların çoğu yemek üzerine ürünler. Kalanları da Akşehir Kirazı, Bozkır Tahini, Derbent Fasulyesi gibi yine gıda ürünleri. Konya'mızın geçmişten gelen birçok yemeği var. Örneğin Bütümet şu an herkes tarafından bilinmese de geleneksel bir lezzet. Şehirde herhangi bir kasaba gidip Bütümet yapacağım dediğinizde vereceği eti bilir. Tarifi de güzel ve kolay bir yemek. Haşlanıyor, sütün içinde dinlendikten sonra eti pilav gibi, patates gibi ürünlerle sunuyorsunuz. Mesela badem helvası da yine tescilli ürünlerden birisi. Hz. Mevlana'dan geliyor. Konya'nın inanılmaz bir helva geçmişi bulunuyor." dedi.

konya-yemekleri-1.jpg

'GELENEKSEL ÜRÜNLERİN TESCİLİ ALINABİLİYOR'

Coğrafi işaret alabilmek için ürünün geleneksel olması gerektiğini kaydeden Hülya Doğan, "Bir ürünün tescilini almak için geçmişi olması gerekir. Gündemde revaçtaysa fakat geçmişi o kadar eski değilse o ürünün tescilini alamıyorsunuz. 30 yılı geçmişse geleneksel bir ürün oluyor. 30 yılı aşıp üzerinde doneler sağlayabiliyorsanız bölgeyle eşleştiriliyor. Tescil için belgelemeniz gerekiyor. Tez, akademik yayınlar ya da geçmişe dair kitaplar vesilesiyle geçmişi olduğunu ispatlamak lazım. Uzmanlar ikna olduğu zaman yayınlıyor. 3 ay boyunca üçüncü kişilerin itirazı için yayında kalıyor. Ardından tescilini alabiliyoruz. Ortalama bir başvurunun sonuçlanması ve coğrafi işaret alması 1-2 yılı bulabiliyor. Ekşili kabak, ekmek salması gibi ürünlerin de tescili alındı. Yaprak sarmasının da Konya'da yapılan etli olanının tescili alındı. Değişik yemeklerimiz var. Örneğin Calla yemeği Selçuklu dönemine uzanıyor. Domatesin zehirliği olduğuna inanıldığı dönemlerde yemeklerde ekşilik katması için erik kullanılıyormuş. Bu yemeğin içinde de erik yer alıyor." ifadelerini kullandı.

konya-yemekleri-2.jpg

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ BÜYÜK ÖNEM VERİYOR'

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin coğrafi işaret konusuna büyük önem verdiğini dile getiren Hülya Doğan, "Birçok yemeğimize tescil aldık. Evlerde ya da restoranlarda bulabildiğimiz ürünlerin tescilini almaya devam ediyoruz. Konya Büyükşehir Belediyemiz buna çok önem veriyor ve öncülük ediyor. Coğrafi işaretli ürünlerin kendi restoranlarında bulunmasını sağlıyor. Özel firmalara da teşvik edici oluyor. 64 tane tescilin büyük bir kısmı Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait." dedi.

konya-bamya-corbasi.jpegKonya Bamya Çorbası

'COĞRAFİ TESCİL 2017'DE KANUNLAŞTI'

Hülya Doğan, "Coğrafi tescil yıllardır var fakat 2017 yılında kanun çıktı. 1995 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu kuruldu. Daha önce Sanayi Bakanlığı'ndan belgeler alınıyordu. 1995'ten sonrasında markanın altında coğrafi işaret yer alıyordu. 2017 yılında bu sistem kanunlaştı. Coğrafi işaretin daire başkanlığı oldu. Coğrafi işaret sayısının artırılması gerekti. Çünkü her bölgenin kendine özgü gerçekten çok özel yemekleri var. Bunların tescillerinin alınıp yıllarca taşınması gerekiyor." şeklinde konuştu.

konya-hosmerimi.jpegKonya Höşmerimi

'TURİZME KATKI SAĞLIYOR'

Coğrafi işaretli ürünün o şehrin turizmine katkı sağladığını vurgulayan Hülya Doğan, "Yaş ortalaması yüksek kesimin bildiği, yeni neslin bilmediği yiyeceklerin de tescili alınıyor. Coğrafi işaret, gelecek kuşağa taşınması için önemlidir. İşaretlemelerimiz devam ediyor. Müracaat edilecek ürünlerimiz var. Coğrafi işaretli olmasının turizme katkısı oluyor. Örneğin şehrimize gelecek kişilerin ne yenir sorusuna coğrafi işaretler en güzel cevabı veriyor. Tescilli ürünler satışları da artırıyor. Tescili şahıslar alamıyor. Kamu kurumları alıyor. 2017'den bu yana kamu kuruluşları, kooperatifler tescil alabiliyor. Ya da çok uzun yıllardır sadece siz yapıyorsanız bunu alabiliyorsunuz. Şu anda da böyle bir ürün bulunmuyor." ifadelerini kullandı.

konya-kenevir-helvasi.jpegKonya Kenevir Helvası

21 ÜRÜN DAHA İNCELENİYOR

Türkiye'de coğrafi işaretli ürünler sıralamasında ikinci sırada yer alan Konya'nın birçok ürününün de inceleme aşamasında olduğunu kaydeden Hülya Doğan, "Konya'nın 21 tane ürünü daha şu an inceleniyor. Örneğin Konya gevreği, tandır gevreği, tandır ekmeği, tandır böreği, Konya böreği, bıçakarası inceleme aşamasında. Tandır ekmeği ve tandır böreği yayında. İnşallah yakın zaman içinde tescillenecek. Sütlü Selemen ve Güneyik Salatası da yine onay aşamasında. Şehrimiz için dört tescil daha olmuş olacak." diyerek sözlerini tamamladı.

aksehir-kirazi.jpgAkşehir Kirazı

KONYA'NIN COĞRAFİ İŞARETLİ 64 ÜRÜNÜ

Konya'nın coğrafi işareti bulunan 64 ürünü şöyle; Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi, Akşehir Hersesi, Akşehir Kirazı, Akşehir Peynir Baklavası, Akşehir Tandır Kebabı, Atlantı Dededağ Tulum Peyniri, Bozkır Tahini, Cihanbeyli Gömeç Ekmeği, Derbent Fasulyesi, Ereğli Beyaz Kirazı, Ereğli Koyun Yoğurdu, Ereğli Siyah Havucu, Ereğli Uzun Kabağı, Hüyük Çileği, Kadınhanı Tahinli Pidesi, Konya Badem Helvası, Konya Bamya Çorbası, Konya Bütümet / Konya Orta, Konya Calla Yemeği, Konya Cimcik, Konya Domalan Yemeği, Konya Ekmek Salması, Konya Ekşili Kabak, Konya Etli Düğün Pilavı, Konya Etli Yaprak Sarması, Konya Etliekmek, Konya Fırın Kebabı / Konya Fürun Kebabı, Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası, Konya Hassaten Lokma, Konya Höşmerimi, Konya Ildız Kökü Yemeği, Konya Kakırdaklı Börek, Konya Kara Erik Kavurması, Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafı, Konya Kenevir Helvası, Konya Kikirdekli Kesme Çorbası, Konya Kuru Kabak Sarması, Konya Kömbesi, Konya Kıtırlı Mantı, Konya Menekşeli Pilav, Konya Ovmaç Çorbası, Konya Paluzesi / Konya Palize, Konya Patlıcan Bayıldan, Konya Patlıcan Tiridi, Konya Paça Yahnisi, Konya Peynir Şekeri, Konya Reyhan Şerbeti, Konya Sac Arası, Konya Tandır Çorbası, Konya Tandırda Çebiç, Konya Tarhun Çorbası, Konya Tiridi, Konya Topalağı, Konya Tutmaç Çorbası, Konya Vişne Tiridi, Konya Yağ Somunu, Konya Zerdesi, Konya Zülbiyesi / Konya Sülbiyesi, Konya Çirli, Konya Çullama, Konya Çöpleme, Konya İrmik Helvası, Konya Şalgam Gallesi, Çumra Kavunu.

konya-tarhun-corbasi.jpegKonya Tarhun Çorbası

konya-etli-yaprak-sarmasi.jpegKonya Etli Yaprak Sarması

konya-firin-kebabi.jpegKonya Fırın Kebabı

konya-butumet-001.jpegKonya Bütümet

konya-calla-yemegi-001.jpegKonya Calla Yemeği

konya-ekmek-salmasi-001.jpegKonya Ekmek Salması

kadinhani-tahinli-pidesi.jpgKadınhanı Tahinli Pidesi

cumra-kavunu.jpegÇumra Kavunu

aksehir-hersesi.jpegAkşehir Hersesi

eregli-beyaz-kirazi.jpgEreğli Beyaz Kirazıkonya-ekmek-salmasi.jpeg