Konya'nın gözde mekanı geçici olarak kapatıldı
Konya'nın gözde mekanlarından Tropikal Kelebek Bahçesi, 30 Aralık itibarıyla bakım çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapılarını ziyaretçilere kapattı.
Selçuklu Belediyesi'nden yapılan açıklamada, bahçenin daha güzel ve bakımlı bir şekilde yeniden hizmet verebilmesi için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. Bakım sürecinin ardından ziyaretçilere yenilenmiş bir atmosfer sunmayı hedefleyen Tropikal Kelebek Bahçesi, kısa süre içinde tekrar faaliyete geçecek. Doğayla buluşmak ve tropikal kelebeklerin büyüleyici dünyasında bir yolculuğa çıkmak isteyenler, bahçenin yeniden açılacağı tarihi sabırsızlıkla bekliyor.
TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ
Türkiye’nin ilk kelebek bahçesi ve Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 2015 yılında ziyarete açıldı. Tropikal Kelebek Bahçesi 7.200 m2 kullanım alanına sahip. Kelebek Uçuş Alanı ve Böcek Müzesi olmak üzere iki ana bölümde 3.500 m2’lik gezi alanında hizmet veriyor. Binanın inşasında 630 ton çelik ve her biri farklı ölçüde 1730 adet camın olduğu cam giydirme cephe kaplama sistemi kullanılmıştır. Ayrıca camlarda, kelebeklerin doğal ortamlarında olduğu gibi güneşten gelen ışınlarla yönlerini bulmalarını sağlayan UV ışınlarının bahçe içerisine maximum oranda geçişini sağlayan özel PVB malzemesi kullanılmıştır. Bahçe, yetişkinlere özellikle de çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamak amacıyla doğaya uygun bir şekilde kelebek formunda inşa edilmiştir. Bahçe sıcaklığı 28 °C % 80 nem olacak şekilde kontrol altında tutulmaktadır. Ayrıca ziyaretçilerin günlük yaşantılarında karşılaşamayacağı farklı türde kelebek ve diğer böcekler ile bitkileri görmelerini sağlayarak yaşantılarında güzel anı bırakmak amaçlanmıştır. Bahçemizde, 60 farklı türde aylık 20.000 adet canlı kelebek uçuş göstermektedir. Kelebekler bahçeye Kostarika, Kenya, Filipinler, Malezya, Singapur, Endonezya, Kolombiya ve Panama gibi ülkelerden, kelebek yaşamının 3. evresi olan pupa evresinde özel kutular içerisinde gelmektedir. Bahçeye gelen pupalar, özel dolaplar içerisine yerleştirilerek başkalaşım süreçlerini tamamlamakta ve kelebek olarak uçuş göstermektedirler. Bahçede 195 türde canlı bitki, kelebekler ile ziyaretçilere gezi sırasında eşlik etmektedir. Ayrıca Türkiye’ de sadece bahçede bulunan birçok bitki türü yetiştirilmektedir. Bahçe içerisinde, canlı yaşamını daha kaliteli hale getirebilmek adına bulunduğu ortamdaki zararlı maddeleri absorbe edebilen, oksijen üretimi yüksek bitkiler tercih edilmiştir. Böcek Müzesi bölümü, Kelebek Yaşam Döngüsü, Böcek Sineması, Kelebek Sınıflandırması, Kelebek Davranışı ve Böcek Köyünden oluşmaktadır. Bu alanda bulunan kelebekler ve diğer ilginç böcekler özel olarak kurutulup sergilenmektedir.
Kaynak:HABER MERKEZİ