Konya’nın gölleri koruma altında
Çevreci yatırımlarıyla Türkiye’ye örnek olan Konya Büyükşehir Belediyesi; Beyşehir Gölü, Tuz Gölü ve Meke Gölü’nü kuraklıktan ve çevre kirliliğinden korumak için önemli çalışmalara imza atıyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da her damla suyu insanlara faydalı bir şekilde kullandırmak için örnek çalışmalar yaptıklarını belirterek, “İnşallah projelerimiz tamamlandığında hem atık su arıtmadan çıkan suyu kullanmış olacağız hem de Beyşehir Gölü’nü, Tuz Gölü’nü temizlemiş olacağız, Meke Gölünü de inşallah yeniden hayata kavuşturmuş olacağız” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi, çevreci yatırımlarıyla Türkiye’ye örnek oluyor.Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’daki doğal güzellikleri ve su kaynaklarını koruma adına önemli projeler yürüttüklerini belirterek, bu kapsamda Beyşehir Gölü, Tuz Gölü ve Meke Gölü gibi en değerli su kaynaklarını kuraklık ve çevre kirliliğinden korumak için çalıştıklarını söyledi. Tuz Gölü’nü korumak adına bölgede Cihanbeyli, Kulu, Ömeranlı, Gölyazı ve Tuzyaka’ya 5 tane atık su arıtma tesisi yaptıklarını kaydeden Başkan Altay, Konya tarafından Tuz Gölü’ne bütün insan kaynaklı suların arıtılarak verilmesini sağlamış olduklarını vurguladı.
“ŞU ANDA AYRICA 28 İLÇEMİZİN TAMAMINDA ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİ TAMAMLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Beyşehir Gölü için yaptıkları çalışmalara da değinen Başkan Altay, “Beyşehir Gölü’nde cephe 79 tane mahalle var. En son yaptığımız Huğlu ve Üzümlü Atıksu Artıma tesislerini de dahil edersek yüzde 57’sini arıtarak göle veriyoruz. Bir kısmı fosseptik, bir kısmı arıtılmıyor. Şimdi yeni yapacağımız ileri biyolojik arıtmalar, doğal arıtmalar ve fosseptiklerle birlikte 2028 yılına kadar inşallah Beyşehir Gölü’nde Konya tarafından bütün suları arıtarak göle vereceğiz. Bu çok önemli bir çevre projesi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızla birlikte projeyi yürütüyoruz. Şu anda ayrıca 28 ilçemizin tamamında atıksu arıtma tesislerini tamamlamak için çalışıyoruz. Ilgın ve Çumra’da yaklaşık 1 milyar liralık yatırımı tamamladık. Şu anda Doğanhisar, Derebucak ve Taşkent’te de arıtma tesislerini yapıyoruz. İnşallah onlar da bu yıl içerisinde faaliyete girmiş olacak” ifadelerini kullandı.
MEKE GÖLÜ’NDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMA DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK”
Meke Gölü’nün de Türkiye’nin en önemli gündemlerinden birisi olduğunu belirten Başkan Altay, “Karapınar Atık Su Arıtma Tesisinden çıkan suyu Meke Gölü’ne deşarj edebilir miyiz diye bir çalışma yaptık. Bu üç aşamalı bir proje; birinci aşamada atık su arıtma tesisinden çıkan suyu bir derece daha ileri arıtmamız gerekiyordu. O tesisi tamamladık. İkinci aşamada; yaklaşık 8,5 kilometrelik bir ishale hattı yaparak hem 2,5 milyon metreküp suyu Meke Gölü’ne rezervuar olarak kullanmayı hem de o bölgede 1 milyon ağaçtan oluşan alanı sulamakla ilgili projeyi tamamladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızla birlikte finansmanını çalışıyoruz. Üçüncü etapta da bu işin kendi kendine fizibil olabilmesi için yaklaşık 3 megavatlık bir Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması gerekiyordu. Kalyon Holding’in Karapınar’da 1.300 megavatlık bir GES’i var. Buradan 3 megavatlık GES’i Sayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’mızın talimatlarıyla Büyükşehir Belediyemize hibe edecekler. Hiçbir bedel istemeden sadece panelleri değil tüm sistemi kurarak hibe edeceklerini Kalyon ile konuştuk. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Böylece bu üç aşamalı işi tamamlayarak hem Meke Gölü’nü tekrar o eski nazar boncuğuna kavuşturacağız hem de o bölgede 1 milyon ağaçlık bir ağaçlandırmanın suyunu temin edeceğiz. Bu dünyaya da örnek bir iş olacak” dedi.
“KONYA’DA HER DAMLA SUYU İNSANLARIMIZA FAYDALI BİR ŞEKİLDE KULLANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Aynı projeyi Konya Atıksu Arıtma Tesisi için de hayata geçireceklerini paylaşan Başkan Altay, “Çünkü yaklaşık 120 milyon metreküp suyu biz arıtmadan geçiriyoruz. Bunu acaba tarımda kullanabilir miyiz diye DSİ ile bir çalışma yaptık. Yaklaşık 120 milyon avro bütçeyle Büyükşehir Belediyemiz Arıtma Tesisi’nde bir çalışma yapıyor. Dünya Bankası finansmanıyla bir çalışma yürütüyoruz. KOP kapsamında sulamaya 300 milyon metreküp su getirmek için yaptığımız işe bakarak 120 milyon metreküp suyun ne kadar önemli olduğu anlaşılacak. Dolayısıyla Konya’da her damla suyu insanlarımıza faydalı bir şekilde kullanabilir miyiz diye çalışıyoruz. İnşallah bunlar tamamlandığında hem atık su arıtmadan çıkan suyu kullanmış olacağız hem de Beyşehir Gölü’nü, Tuz Gölü’nü temizlemiş olacağız, Meke Gölünü de inşallah yeniden hayata kavuşturmuş olacağız. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’mız Sayın Murat Kurum’a, Kalyon Enerjiye teşekkür ediyorum. İnşallah bunlar da 2028 yılına kadar tamamlanmış olacak” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Kaynak:HABER MERKEZİ