Konya’nın eşsiz eğitim mekânı öğrencilere unutulmaz deneyim yaşatıyor

Selçuklu Belediyesi’nin okul dışı öğrenme ortamları içerisinde önemli bir yere sahip olan ve eğitim çağındaki çocukları doğa ile buluşturan Sille Tabiat Okulu her yıl binlerce öğrenciyi ağırlarken; doğa sporlarından tarım ve sanat atölyelerine, arkeolojik kazılardan organik gıda çalışmalarına kadar pek çok farklı etkinlikle, öğrencilere uygulamalı ve unutulmaz bir eğitim deneyimi sunuluyor.

Konya’nın eşsiz eğitim mekânı öğrencilere unutulmaz deneyim yaşatıyor

Sille Tabiat Okulu’nda, 2. ve 4. sınıf öğrencileri, doğadan sanata, tarımdan tarihe kadar genç yaşta kapsamlı bilgilerle tanışıyor.

Sille Tabiat Okulu öğretmenlerinden Eyüp Kıztanır, her sene yaklaşık 3 bin öğrencinin bu benzersiz eğitim ortamından faydalandığını belirtiyor.

sille-tabiat-okulu-konya-1.jpg

Kıztanır, “Öğrencilerimiz burada doğada yürüyüş, arkeolojik kazı, okçuluk ve ahşap çalışmaları gibi pek çok etkinlikte yer alıyor. Bu etkinliklerle hem teorik bilgiler hem de uygulamalı öğrenme bir araya geliyor.

1-eyup-kiztanir.jpg

Örneğin, doğa yürüyüşlerinde öğrencilerimiz doğanın içinde yürüyüş yaparken farklı bitki ve hayvan türlerini inceleme şansı yakalıyor. Arkeolojik kazılar sayesinde ise tarihe ve eski medeniyetlere dair somut bilgiler ediniyorlar. Doğada buldukları malzemelerle resim yaparak yarıcılıklarını geliştiriyorlar” diyerek uygulamalı eğitimin önemini vurguladı.

sille-tabiat-okulu-konya-3.jpg

ORGANİK GIDA ATÖLYESİ İLE GERİ DÖNÜŞÜM FARKINDALIĞI KAZANDIRILIYOR

Organik gıda atölyesinde öğrencilere turşu, konserve, kefir gibi gıdaların yapımını öğrettiklerini belirten Halil İbrahim Canlı ise, “Öğrenciler burada kendi elleriyle turşu yaparak hem geri dönüşümün önemini öğreniyor hem de yiyeceklerin nasıl saklanabileceğini tecrübe ediyorlar.

sille-tabiat-okulu-konya-5.jpg

Ayrıca, mikroskop altında turşu suyu ve yoğurt gibi fermente gıdaları inceleyerek yararlı ve zararlı bakterileri tanıyorlar. Bu incelemeler sayesinde bilimsel düşünme yetileri gelişiyor.

2-halil-ibrahim-canli.jpg

Elde ettikleri bu bilgiler, sadece eğitim düzeylerinde değil, günlük hayatta da kullanabilecekleri kazanımlara dönüşüyor. Bu atölyede öğrenciler, yaptıkları turşuları bir sonraki ziyaretlerinde geri alarak bu deneyimin sürekliliğini yaşıyorlar” dedi.

sille-tabiat-okulu-konya-4.jpg

ARKEOLOJİK KAZI ALANI İLE TARİH BİLİNCİ OLUŞTURULUYOR

Arkeolojik kazı alanında, öğrencilere bir arkeoloğun nasıl çalıştığını, ekip çalışmasının önemini ve tarihi eserlerin korunması gerekliliğini uygulamalı olarak anlattıklarını belirten Safiyye Ulutaş ise, “Çocuklar bu kazı alanında tarihi eserlerin nasıl ortaya çıkarıldığını, bir arkeoloğun ne tür zorluklarla karşılaştığını birebir deneyimleme şansı buluyor.

3-safiye-ulutas.jpg

Bu etkinlik sürecinde çocuklar kazı yaparken sorumluluk bilinci geliştiriyor ve tarihimize karşı daha büyük bir duyarlılık kazanıyor. Bununla birlikte, arkeolojik kazı etkinliği, ekip çalışmasının ve iş birliğinin önemini de vurgulayan bir deneyim sunuyor. Bu etkinlik, öğrencilerin sadece geçmişe olan ilgilerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda tarih bilinci oluşmasına da katkı sağlıyor” dedi.

sille-tabiat-okulu-konya-7.jpg

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE COĞRAFYA BİLGİSİ

Ali Sipahi’nin rehberliğinde düzenlenen doğa yürüyüşü ise öğrencilere hem fiziksel hem de zihinsel bir deneyim sunuyor. Doğa yürüyüşünün istasyonlarında öğrencilere baraj gölleri, kayaçlar ve ormanlar gibi konularda bilgilendirme yaptıklarını belirten Sipahi, “Bu bilgilendirmeler sayesinde öğrencilerimiz, coğrafi kavramları çok daha somut bir şekilde öğreniyor.

sille-tabiat-okulu-konya-2.jpg

Sebze-meyve bahçelerinde bitkilerin büyüleyici döngüsünü inceleyen öğrenciler, baraj gölü istasyonunda suyun önemi ve barajların faydaları üzerine bilgi ediniyor.

4-ali-sipahi.jpg

Doğa yürüyüşünün son aşamasında ulaştıkları ‘sihirli orman’ bölgesinde ise ormanların ekosistemdeki yeri ve korunması gerekliliği konusunda farkındalıkları artıyor. Bu etkinlikler hem bilimsel hem de sosyal kazanımları bir araya getiriyor” diyerek etkinliklerin zenginliğine dikkat çekti.

sille-tabiat-okulu-konya-6.jpg

YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Sille Tabiat Okulu’na katılım, öğretmen ve öğrencilerin yılbaşında yaptığı başvurularla belirleniyor. Bu yıl 300’ü aşkın başvuru arasından, okulun kapasitesi nedeniyle 96 sınıf kabul edilebildi. Gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını vurgulayan Eyüp Kıztanır, “Bu tür projelerin artmasıyla, eğitimde eşsiz bir modeli daha geniş kitlelere ulaştırabiliriz” dedi.

sille-tabiat-okulu-konya-8.jpg

 Yazı İşleri Müdürü