Konya'nın en büyük yerel marketler zinciri Çelikkayalar AVM
Konya’nın perakende sektöründeki lider markası Çelikkayalar Alışveriş Merkezleri, kuruluşunun 30. yılında da şehrin en büyük yerel marketler zinciri olma unvanını elinde taşıyor.
Konya’nın perakende sektöründeki lider markası Çelikkayalar Alışveriş Merkezleri, kuruluşunun 30. yılında da şehrin en büyük yerel marketler zinciri olma unvanını elinde taşıyor. Konya’ya ve Konyalıya en iyi hizmeti verebilmek için yola çıktıklarını ve azimle çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kaya, başarı hikayelerini okurlarımızla paylaştı.
Çelikkayalar’ın Konya’nın en çok tercih edilen yerel marketler zinciri olma hikâyesini anlatır mısınız?
1991 yılında semt pazarlarında seyyar olarak ürün satışımız başladı. 1994 yılında ise ‘Kadınlar Pazarı’ olarak tanınan ‘Melike Hatun Çarşısı’ civarında ilk marketimizi açtık. 300 metrekare ile Konya’nın en büyük marketlerinden birisini hizmete sunduk. Daha sonra Eski Garaj bölgesinde ikinci şubemizi açtık. Ardından bu şekilde 5 yıl boyunca devam ettik. Marketçiliği nasıl büyütürüz diye hesaplar yaptık. İlk şubelerimiz Mevlana ve Eski Garaj güzergahı olduğu için Konya’da başka bölgelerde iş yapabileceğimize emin değildik. Konya’da marketçilik sektöründe o dönemlerde barkod okutma sistemi gibi teknolojiler kullanılmıyordu. O dönemlerde büyümek için şartlar ve teknoloji el vermiyordu. Bizler sosyal insanlar olduğumuz için hem Türkiye’yi hem de dünyayı gezerek keşiflerde bulunduk. Daha sonra barkod sistemini de getirerek teknolojiye uygun kasalarımızla 2005 yılında 5 katlı mağazamızı açtık. Çelikkayalar’ın ilk markalaşma dönemi o süreçte başladı.
Markalaştığınız dönemdeki şubeleşme sürecinizden bahseder misiniz?
Eski Garaj’daki barkod sistemli marketimizin ardından aynı sistemle Meram Yaka’da da mağaza açtık. Orada da bir şube açmamızla birlikte Konya’nın her bölgesinde insanların alışveriş yapabileceğini görmüş olduk. Daha önce yalnıza çarşı bölgesinde iş yapabileceğimizi düşünüyorduk. Yaka şubemiz bizim her yere açılabileceğimizi göstermiş oldu. Daha sonra da İstanbul, Ankara, Mersin gibi şehirleri gezerek marketçilik oralarda nasıl yapılıyor gözlemledik. Konya’daki marketlerde manav ve şarküteri yoktu. Sadece gıda ürünleri vardı. Şehrimizde marketlere manav kültürünü Çelikkayalar olarak ilk kez biz getirdik. Daha sonra da Selçuklu’ya şube açtık. Konya’nın her yerinde pazar ve müşteri olduğunu gördük. Markalaşmak kolay olmuyor. İyi mal satmak, dürüst olmak, istikrarlı fiyat politikası sergilemek gerekiyor. Bizler de bunları yaptık. Felsefemiz, ürünü ucuza aldıysak ucuza, pahalıya aldıysak da pahalıya sattık. Kar marjını sabit tuttuk. Çelikkayalar olarak istikrar ve uzun vadeli olmak temel felsefemizdir. 10 yıl sonrasını hesap ederek çalışmalar yapmaktayız.
Başarınızın şifresi nedir?
Çalışma arkadaşlarımız müşterilerimizi arayarak görüşlerini almaktadır. Ya da anketler düzenliyoruz. Bir bölgede satışlarımız düştüyse orada neden bizi tercih etmiyorlar bunu araştırıyoruz. ‘Markalaşma’ adı altında birçok madde bulunmaktadır. İstikrar, kalite, hijyen, personel eğitimi, firmanın bakış açısı gibi maddeleri bulunmaktadır. Markalaşmak kolay değildir. Şehrin insanının sizi sevmesi, ürünlerinize de güvenmesi gerekir. Müşteri memnuniyeti ön plandadır. Müşteriyi koruduğunuz zaman, dilden dile isminizin olumlu şekilde söylenmesini sağladığınız zaman en iyi reklamı yapmış olursunuz. Çelikkayalar olarak bizim de yıllardır başarımızın anahtarı bu olmuştur.
Çelikkayalar’da Konya’nın yerel markalarını satmaya özen gösteriyorsunuz. Bunun sebebi nedir?
Sloganımız; ‘Bu şehrin markasıyız’. Burada yani Konya’da üretilen, sağlık koşullarına uygun olan Tarım Bakanlığı’nın onay verdiği Konya markalarına destek veriyoruz. Çünkü biz Konyalıyız, milliyetçiyiz. Şehrimize yatırım yapıyoruz. Tüm Konya’nın büyümesini istiyoruz. Birlikte büyümeye çalışıyoruz. Konya markalarıyla birlikte ulusal markalara karşı güçlü bir duruş sergiliyoruz. Bunu tüm sektör yapmış olsa şehrimiz için çok faydalı olur. Konya’da ulusal marketler çoğaldı. Bizler güçlü olmasak, birbirimizi desteklemezsek yok oluruz.
Konya’da çok sayıda yerel market açılsa da bir anda büyüyüp bir anda batabiliyor. Çelikkayalar’ın istikrarlı olmasındaki etken nedir?
Bu iş tecrübedir. Parayla olacak şey değildir. Anlamak ve algılamak gerekir. Müşteriyle iyi ilişki kurmak lazım. Bu işi yapan kişi öncelikle sevmelidir. Sattığı ürünü iyi bilmelidir. Bu bir meslektir. Marketçilik kolay bir şey değildir. Uzun vadeli olabilmek için temel şifre iyi yapmaktan geçer. Bir markete girdiğimizde nasıl satış yaptıklarını, durumlarını gözlemleyebiliyoruz. Bu da bir tecrübedir. Müşterinin memnuniyetinin olup olmadığını, personelinin mutlu olup olmadığını işletmecinin bilmesi gerekir. Bu tecrübe olursa uzun vadeli olursunuz. Ayrıca vizyon da gereklidir. Marketçilik sektöründe kendinizi güncellemeniz gerekir.
Pandemi sürecinde online alışverişin önemi arttı. Çelikkayalar olarak bu süreci nasıl değerlendirmektesiniz?
Pandemi sebebiyle restoran ve kafelerin kapalı olmasından dolayı Türkiye’de ailelerin evlerde kalma alışkanlığı arttı. İnsanlar artık günde 3 öğün evde birlikte yemek yemeye başladı. Pandemi özellikle ailelerin eve bağlılığını arttırdı. Bu şekilde de evde tüketim artmış oldu. Restoran ve kafeler kapalı olduğu için evde tüketim yapan kişiler böylelikle marketlere yöneldi. Türkiye’deki bütün marketlerin satışları yüzde 30 artış gösterdi. Restorandaki pazar marketlere kaydı. Evde kalanlar, yaşlılar ya da dışarı çıkmak istemeyenler için online satışın önemi de bir kat daha artmış oldu. Online mağazalar da yüzde 300 büyüdü. Çelikkayalar Online Mağazamızı 4 yıl önce kurmuştuk. Konya’da öncü olduk. Pandemi sebebiyle bu alana daha çok ağırlık verdik. 24 araçla, 120 personelle online alışverişte de Konya’ya kaliteli bir hizmet sunuyoruz. Bu da ayrı bir kültür oldu. Pandemi geçtiğinde de oluşan rahatlıktan dolayı online alışverişin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.
2021 yılı hedefleriniz nelerdir?
Şu anda 20 mağazamız bulunmaktadır. Bu yıl içerisinde 3 yeni mağaza daha açarak Konya’ya 2021 yılında 23 tane Çelikkayalar şubesiyle hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Karaman yolunda yakın zamanda bir petrol istasyonumuz da hizmet vermeye başladı. Onun içerisinde de 4000 metrekare Çelikkayalar Marketimiz bulunmaktadır. Çelikkayalar markası altında market, petrol istasyonu, tarım ve güneş enerjisi sektörü vardır. Şu an itibariyle 1000 çalışanımız vardır, 2021 sonuna kadar 1300 kişiyi istihdam etmeyi hedeflemekteyiz. Çelikkayalar, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER 2020'NİN ENLERİ DERGİSİ