Konyalılara uyarı! Sarı cüceye dikkat

Yağışlı geçen Mayıs ayı, çiftçiye büyük umut oldu. Bu yağışların ürün rekoltesini arattıracağını söyleyen Başkan Kavuneker, yaşanan sorunlara da değinerek, “Mayıs yağışları tarıma oldukça faydalıdır. Rekoltenin de artmasını sağlar. Fakat bazı bölgelerimizdeki ürünler fazla yağıştan dolayı zarar gördü. Sarı cüce hastalığı da şu anda yaygın bir sorun. Çiftçilerimizin dikkatli olması gerekiyor.” dedi.

Konyalılara uyarı! Sarı cüceye dikkat

Mayıs yağışları, ürün rekoltesini arttırmanın yanında, çiftçileri de sulama maliyetinden kurtardı. Fakat Konya’nın bazı bölgeleri fazla yağıştan dolayı zarar gördü. Bazı ürünler ise çeşitli hastalıklarla savaşıyor. Bu konular hakkında açıklamalarda bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Mayıs ayı yağışlarının öneminden bahseden Kavuneker, “Son zamanlar yağışlı geçti. Bazı bölgelerimizde yağış çok, bazı bölgelerimizde yok. Yağış alan bölgelerimize faydası çok oldu. Çünkü tam buğdayın başağa kalktığı dönemdeyiz. Bu dönemde hem kökler sudan iyi beslenince hem de yapraktan yağış aldığı için daha verimli ürünler elde ediliyor. İhtiyacın en fazla olduğu dönem bu dönemlerdir. Mayıs yağışları tarıma oldukça faydalıdır.” diye aktardı.

yagis-4.jpg

KURAKLIK ARTIK GERİDE KALDI’

Kuraklığın artık yaşanmadığını dile getiren Kavuneker, “Kuraklık artık geçmişte kaldı. Kuraklık döneminde bir kayıp yaşadık. Maalesef verebileceği zararları verdi. Bunun dışında yağış alan ürünler bu yağışlarla birlikte rekolte artışı yaşayacak. Yağışlar toprak derinliğine indiyse, çiftçiler sulamadan da kurtulmuş olacak. Bu çiftçi için büyük bir avantajdır. Sulama maliyeti daha az olur. Yağışların devamının geleceği tahmin ediliyor. İnşallah herhangi bir zarar olmadan, bu yağılar devam eder ve ürünlere fayda sağlanır.” ifadelerinde bulundu.

rifat-kavuneker.jpg

‘ÜRÜNLER ZARAR GÖRDÜ’

Bazı bölgelerde aşırı yağıştan ve doludan ürünlerin zarar gördüğünü belirten Kavuneker, “Kadınhanı bölgemizde aşırı yağıştan dolayı ürünler zarar gördü. Aşırı yağış dışında dolu da yağdı. Dolu olmayan bölgelerimizde bu yağışın faydası olsa da bu bölgelere yağış zarar verdi. Ne kadarlık bir zarar yaşandığı şu an tam olarak belli değil. Çünkü sahaya girilemiyor. Çok ani bir yağış yaşandı. Araziler tamamen çamur veya suyun altında kaldı. Sular çekildikten sonra o bölgede hasar tespit çalışmaları yapılacak.” sözlerine yer verdi.

yagis-2.jpg

‘SARI CÜCEYE DİKKAT’

Sarı cüce hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Kavuneker, “Şu anda sarı cüce hastalığı var. En çok arpalara zarar veriyor. Yaprakta sararmalar meydana geliyor. bu hastalığın ilaç tedavisi yok. Ama temkinli olmak gerekiyor. Eğer gecikilirse hiçbir faydası olmaz. Olmadan önce ilaçlanırsa herhangi bir hastalık gelmez. Bu bir nevi koruyucu etkisi verir. Tedavi edici bit şey değildir. Zaten olduktan sonra tedavi ile düzelmez. Bu yüzden çiftçilerimizin iki üç güne bir tarlasını gidip kontrol etmesi gerekiyor. Arpanın yanında buğdayda da görülebilir. Yoncada bit, mısırda sinek hastalığı, sebzede kurt hastalığı görülebilir. Yani ürüne göre hastalık çeşidi de değişkenlik gösterebilir. Bunlar olamaması için kontrol edilmesi gerekiyor. Herhangi bir sorun yaşandığında da Ziraat Odalarımızın danışmanlarından yardım alınabilir.” şeklinde konuştu.

yagis-1.jpg

İlginizi Çekebilir
 Muhabir