Konyalılar bedavadan para kazanacak! Yakında başlıyor
DSYS'de ilk pilot uygulaması hayata geçirildi. Projenin, yıl sonuna kadar Konya dahil tüm il ve ilçelerde devreye alınacak. Vatandaş atıktan para kazanacak.
Vatandaşların atık pet şişelerini geri dönüşüm karşılığında paraya çevirebileceği Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin (DSYS) ilk pilot uygulaması hayata geçirildi. Konya dahil tüm illerde yakın zamanda hayata geçirilecek proje ile vatandaş atıktan para kazanacak.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 30-35 milyon ton katı atık üretilirken, bunun yüzde 20-25’ini içecek kutuları ve pet şişeler oluşturuyor. Atık yönetimini iyileştirmek amacıyla Türkiye Çevre Ajansı’nın öncülüğünde hayata geçirilen Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) kapsamında, vatandaşlar kullandıkları içecek ambalajlarını geri dönüşüm makinelerine atarak karşılığında ödeme alabilecek.
Ambalajlar atık olmaktan çıkacak
Geçtiğimiz günlerde, Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin (DSYS) kurulumu ve işletilmesine ilişkin işbirliği protokolüne imza atan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sunulmasını sağladık. Şimdi ise çalışmalarımızın ikinci aşaması olarak Ulusal Depozito Sistemi'ne geçiş sürecine odaklanıyoruz. Artık ambalajlar atık olmaktan çıkacak ve depozito iade makineleri aracılığıyla ham maddeye dönüştürülecek. Yılda yaklaşık 25 milyar şişeyi kapsayacak olan Depozito Saha Yönetim Sistemi, 2025 yılı sonunda 85 milyon vatandaşımıza hizmet vermeye başlayacak." Kurum ayrıca, yıl sonuna kadar tüm il ve ilçelerde gerekli altyapı ve makine kurulumlarının tamamlanacağını vurguladı.
Uygulama 1 ilde başladı
Vatandaşın çevreyi korurken para kazanmasına da imkan verecek olan projenin pilot uygulaması Sakarya'da başladı. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, pilot uygulamasına başlanan projeyle ilgili şöyle konuştu: "Sıfır atık ve sıfır emisyon iddiasıyla yürüttüğümüz çalışmaların, böylesine önemli bir gelişmeyle güçlenmesi bizim için çok kıymetli. Biz tertemiz, yeşiliyle ön planda, oksijen ve huzur dolu bir Sakarya'yı hayal ediyoruz. Yakında atık toplama makinalarını şehrimizde göreceğiz."
Vatandaşın e-cüzdan hesabına yatacak
Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması ile bu logonun bulunduğu plastik, cam ve alüminyum içecek şişeleri, sisteme entegre olan depozito iade makinelerine iade edilebilecek. İade edilen her ambalaj başına belirlenecek tutarda teşvik bedeli ise vatandaşın e-cüzdan hesabına ödenecek. Sakarya'da pilot uygulaması başlayacak olan projenin yıl sonuna dek 81 ilde ve ilçelerinde uygulamaya geçmesi planlanıyor.
11 soruda yeni "depozito" sistemi
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, sistemin, Sıfır Atık hareketinin yeni bir adımı olacağı belirtildi.
Paylaşımda, depozito sistemiyle ilgili vatandaşların merak ettiği 11 soru ve yanıtlarına yer verildi.
Buna göre, DOA sisteminin işleyişi şöyle olacak:
1- Depozito Yönetim Sistemi (DYS) nedir?
Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilmesi sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.
2- Depozito ne sağlar?
Ambalajları kaynağında ayrı toplamaya, geri dönüşüm değerinin korunmasına ve yükseltilmesine, birincil ham madde yerine kullanılarak doğal kaynakların korunmasına, ikincil ham madde kullanımıyla enerji sarfiyatının azaltılmasına, karbon emisyonlarının azaltılmasına ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılmasına, sıfır atık ve döngüsel ekonominin desteklenmesine katkı sağlanır.
3- Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması nedir?
Tüketicilerin iade süreçlerinde kullanacağı mobil uygulamadır. Bakanlık tarafından tescil edilmiş makineler ve manuel iade noktalarında tüketiciler, DOA mobil uygulamasını kullanarak depozito iadelerini gerçekleştirecek.
4- DOA uygulaması nasıl çalışır?
Android ve iOS store mağazalarından uygulama ücretsiz indirilir. Karekod okutularak çalışan uygulama ile depozito iade makinelerine bırakılan ambalajlar için depozito bedeli tüketicinin e-cüzdanında birikir. Bu bakiye, QR kod ile ödeme özelliği olan tüm POS cihazlarında, anlaşmalı restoran ve marketlerde kullanılabilir.
5- DOA bankacılık sistemine entegre midir?
Tüm finansal akışlar Türkiye Emlak Katılım Bankasının alt yapısı üzerinden DOA mobil uygulaması altında e-cüzdan entegrasyonu ile yürütülür. Biriken bakiye banka hesaplarına da havale edilebilir.
6- Uygulama Türkiye genelinde ne zaman başlayacak?
Sakarya'da başlatılan uygulama 2025 yılı sonuna kadar ülke genelinde her il ve her ilçede hayata geçirilecek.
7-DOA'ya hangi kurum ve kuruluşlar destek veriyor?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Çevre Ajansının (TÜÇA) sistem yöneticisi olarak yer aldığı depozito yönetim sistemi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) işbirliğiyle yürütülecek.
8- Yılda ne kadar ambalajda geri kazanım sağlanacak?
Türkiye genelinde 783 bin kilometrekarelik coğrafyada yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması öngörülüyor.
9- Ne kadar üründe DOA logosu var?
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü işbirliği ile 1 Ağustos 2023'ten bu yana 22 milyar adet içecek ambalajı işaretlenip piyasaya sürüldü.
10- DOA ile yıllık ne kadar kazanç elde edilecek?
Ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon euro katma değer sağlanması hedefleniyor.
11- Hangi ambalajlara depozito ödenecek?
Cam, plastik ve alüminyum malzemeden yapılmış 0,1 litre ile 3 litre arasındaki tek kullanımlık ambalajlar zorunlu depozito kapsamına alındı. Üzerlerinde depozito logosu olan bu ambalajlar için depozito bedeli ödenecek.
Konya'nın sıfır atık başarısı
Konya, geri dönüşüm dönüşüm projeleriyle dikkat çeken illerin başında geliyor. vatandaşların yeni Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulamasına da gereken hassasiyeti göstereceği beklentisi hakim.
Konya'daki belediyelerin sıfır atık konusundaki başarıları takdirle karşılanıyor.
Karatay Belediyesi 12 milyon kw enerji tasarrufu sağladı
Konya'da Karatay Belediyesi, 2024 yılında sıfır atık ve geri dönüşüm projelerinde önemli bir başarıya imza attı. Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 38 binden fazla ağacın kesilmesinin önüne geçen Belediye, 12 milyon KW’nın üzerinde de bir enerji tasarrufu sağladı.
Meram'da ödüllü sıfır atık yarışması
Meram Belediyesi, çocuklarda ve gençlerde çevre bilincini artırmak, sıfır atık ve geridönüşüme dikkat çekmek amacıyla okullar arası atık toplama yarışması düzenliyor. 15Aralık 2024 – 20 Mayıs 2025 tarihleri arasında “Temiz Bir Gelecek” sloganıyla gerçekleşecekyarışmada öğrenciler, geri dönüştürülebilir atıkları toplayarak hem çevreye katkısağlayacak hem de ödüller kazanma fırsatı yakalayacak.
Başvurular internet üzerinden
Meram’da çevre sorunları ile mücadele ve sıfır atık hedefinde etkin rol oynamak ve geri dönüşüm çalışmalarına ivme kazandırmak amacıyla Meram Belediyesi bünyesinde kurulan ‘Çevre ve İklim Meclisi’nde üyelik için başvurular başladı.
Eğitim ve Farkındalık, Sıfır Atık, Çevre ve İklim, Ar-Ge ve Strateji, Medya ve Tanıtım başlıkları altında beş farklı komisyon üzerinden çalışmalarını yürütecek olan ‘Çevre ve İklim Meclisi’nin üyesi olmak isteyenler için başvuru süreci başladı. Meram için çevre dostu politikaların hayata geçirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek adına önemli bir dönüm noktası olacak meclis için başvurular https://forms.gle/Yud7jri8zVtj2giBA internet adresi üzerinden yapılabiliyor.
Konya'da İklim Timi Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi
Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü ortaklığıyla Konya genelinde 1.642 okulda yürütülen “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Eğitimi Projesi” kapsamında İlçe Koordinatörleri Toplantısı ve İklim Timi Sıfır Atık Çalıştayı 27 Kasım 2024 gerçekleştirildi.
Selçuklu'da atıklar bile boşa gitmiyor!
Konya'nın Selçuklu Belediyesi, 2024 yılında dönüştürülebilir atıklardan 2 bin 925 ton kompost üretimi gerçekleştirdi.
2024 yılında yürütülen çalışmalar kapsamında Selçuklu Belediyesi, Kompost Üretim Tesisi'nde işlenen çim, ağaç dalı, budama atığı, çürümüş meyve ve sebze biyobozunur atıklarından 2 bin 925 ton kompost üretimi gerçekleştirdi. Selçuklu Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Park Bahçeler Müdürlüğümüz işbirliğinde gerçekleştirilen çalışma kapsamında başta pazar yerleri olmak üzere çim biçme ve ağaç budama işlemlerinin ardından kalan atıklar önce toplanıyor, daha sonra yapılan işlemlerin ardından üretilen kompostlardan organik gübre elde ediliyor. Böylece atıkların çöpe gitmesi önlenerek gübreye dönüştürülmesi ile hem doğa korunuyor hem de atıklara ekonomik değer kazandırılıyor.
Sıfır atık bilinci böyle aşılanıyor
Konya'da Selçuklu Belediyesi, geçtiğimiz yıl başlattığı ve öğrencilere sıfır atık bilincinin kazandırılmasının hedeflendiği "Elden Ne Gelirse" isimli tiyatro oyununu sahnelemeyi sürdürüyor.
Sıfır atık yarışması! Ödül verilecek
Selçuklu Belediyesi tarafından yeni nesilde sıfır atık bilincinin artırılması amacıyla düzenlenen okullar arası sıfır atık yarışması devam ediyor. Yarışma kapsamında dereceye giren okullar ödüllendirecek.
Selçuklu Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışma kapsamında, anaokulu, ilkokul ve ortaokul olmak üzere üç farklı kategoride yarışan okullar 16 Mayıs 2025 tarihine kadar en fazla geri dönüşüm atığını toplayarak dereceye girmek için mücadele ediyorlar. Yarışma kapsamında bugüne kadar 60 okuldan toplam 65 bin kg atık toplandı.