Konyalı çiftçilerin neşesi yok, morali bozuk! Her geçen gün değer kaybediyor

Konya Ovası’nın kış boyunca yeterli yağışı almadığını ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu, “Bu şekilde devam ederse tehlikeli günler bizi bekliyor.” dedi. Yağıştan yanı sıra Başkan Kağnıcıoğlu, çiftçilerin müstahsil desteklerinin yatmadığını ve her geçen gün paranın değerinin kaybettiğini de vurguladı.

Konyalı çiftçilerin neşesi yok, morali bozuk! Her geçen gün değer kaybediyor

Konya Ovası’nda kış dönemi boyunca kurak bir hava etkili oldu. Kış yağışlarının yeraltı suları için çok önemli olduğunu ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, bu yıl yeterli yağışın alınamadığını söyledi. Konyalı çiftçilerin sıkıntılı bir dönem geçirdiğinin altını çizen Kağnıcıoğlu, ilerleyen günlerde tehlikeli günlerin yaşanabileceğini aktardı.

bekir-kagnicioglu.jpg

‘TEHLİKELİ GÜNLER BEKLİYOR’

Kurak bir dönemin Konya Ovası’nı beklediğini aktaran Kağnıcıoğlu, “Son zamanlar ovaya düşen yağışlar çiftçiler ve tarım için tatmin edici olmadı. Yoğun bir kar yağışı beklemiştik ama gelen rahmet toprak açısından yetersiz kaldı. Böyle giderse tehlikeli günler bizi bekliyor. Kurak bir havanın, iklimin bizi beklediği görünüyor. Tabi ki Allah’tan ümit kesilmez. Nisan ve mayıs yağışları da bitki için çok önemli. Umudumuzu nisan ve mayıs yağışlarına bağladık. İnşallah o zamanlarda güzel bir rahmet bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

kar-yagisi-tarim-1.jpg

‘BU YIL YETERLİ OLMADI’

Kışın alınan yağışın yeraltı suları için yeterli olmadığını dile getiren Kağnıcıoğlu, “Kış aylarında yağan yağış yeraltı sularının beslenmesi açısından çok önemli. Kışın rahmet ne kadar yağarsa bahar döneminde bitkiler daha verimli olur. Bu yıl olmadı. Sıkıntılı bir süreç. Bitkiler açısından kurak bir yıl. Zaten tarımda girdi maliyetleri yüksek. Çiftçimiz zor hareket ediyor. Hareket alanı daraldı. Gübrenin, akaryakıtın yükselişinden çiftçilerimiz zaten rahatsız. Havanın da kurak gitmesi çiftçilerimizin moralini bozuyor. Özellikle Sarayönü, Kadınhanı, Cihanbeyli, Kulu, Altınekin gibi ova bölgeleri daha az yağış alıyor.” diye aktardı.

kar-yagisi-tarim-1.png

‘FAREYLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR’

Yeterli kar yağışının olmamasıyla birlikte tarla farelerinin sayısının arttığını belirten Kağnıcıoğlu, “Kar yağışının az olması, don olmaması tarla farelerinin çoğalmasını tetikledi. Çiftçilerimiz fareyle mücadele etmeye devam ediyor. Arazilerini mutlaka kontrol etsinler. Bizler de bunu öneriyoruz. Çünkü fareyle mücadele oldukça önemli.” şeklinde konuştu.

kar-yagisi-tarim-2.png

‘DESTEĞİN DEĞERİ AZALIYOR’

Çiftçilere ödenecek desteklerin bir an önce verilmesi gerektiğini ifade eden Kağnıcıoğlu, “Konyalı çiftçilerin şu anda neşesi bozuk. Müstahsil desteklerini bekliyorlar. Geçen yıl şubat ayının ilk haftasında başlamıştı. Bu yıl prim destekleri Konya’da henüz verilmedi. Bir an önce bu desteklerin çiftçilerimize verilmesi lazım. Çünkü her gün gübreye ve akaryakıta yükseliyor. Ama bizim desteğimiz aynı fiyatta kalıyor. Desteğimizin değeri azalıyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir