Konya'daki üniversite 3 hastalığın tedavisi için bitkisel ilaçlar araştırıyor

Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarının tedavisinde bitkisel ilaçların geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürüten Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin, planladıkları proje ile doğal kaynakların sağlık alanındaki potansiyelini geliştirmek istediklerini söyledi.
Konya'daki üniversite 3 hastalığın tedavisi için bitkisel ilaçlar araştırıyor

Alzheimer, obezite ve şeker hastalıkları üzerinde bitkisel ilaçlar geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüten Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin ve ekibi, doğal kaynakların sağlık potansiyelini araştırmayı ve bitkisel tedavi yöntemlerini geliştirmeyi hedefliyor.

Bitkilerin sentetik ilaçların yerini alma potansiyeli var

İnsan nüfusunun artışına bağlı olarak hastalıkların yaygınlığının giderek arttığını söyleyen Prof. Dr. Zengin, “Bu hastalıkların başında Alzheimer, obezite ve şeker hastalıkları geliyor. Hastalıklara uygun herhangi bir aktif tedavi stratejisi henüz geliştirilmedi. Dolayısıyla da sentetik ilaçlar hala eczane raflarında birinci sırada yer alıyor. Bizim amacımız, özellikle sentetik ilaçlardan daha güvenli ve herhangi bir toksik özelliği olmayan bitkisel ilaçların eczane raflarında yer almasıdır. Özellikle hastalıkların patolojisinde önemli rol oynayan enzimlerin çalışmasını durdurarak bu hastalıkları bitkisel ilaçlarla tedavi etme yoluna gidiyoruz. Hem Türkiye’de toplanan hem de yabancı ülkelerden laboratuvarımıza gelen çok sayıda materyalin gerçekten sentetik ilaçların yerine geçebilecek potansiyeli olduğunu keşfettik” diye konuştu.

alzheimer-obezite-ve-seker-hastaliklarinin-tedavisinde-bitkisel-ilaclar-arastiriliyor-2.jpg

Bitkisel ilaç kapsülleri üzerine çalışmalar sürüyor

Bitkisel kapsüller üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Zengin, “Bitki biyokimyası alanında çalışanların en büyük problemi, bitkisel özütlerin ya da bitkisel materyalin suda az çözülebilmesidir. Bu sorunu aşmak amacıyla, çeşitli yöntemler kullanarak bitkisel özütleri suda çözünebilir ve dolayısıyla insan vücudunda daha etkin bir şekilde taşınabilir şekle dönüştürmeye çalışıyoruz” dedi.

alzheimer-obezite-ve-seker-hastaliklarinin-tedavisinde-bitkisel-ilaclar-arastiriliyor-1.jpg

“Laboratuvarımızda bitkisel örnekler inceleniyor”

İkisi yabancı öğrenci olmak üzere toplamda 5 kişilik bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Zengin, “Laboratuvarımızda temelde ülkemizden veya yurt dışından sağlanan bitkisel örneklerin kimyasal karakterizasyonu ve biyolojik potansiyellerinin belirlenmesine yönelik analizler gerçekleşiyor. Laboratuvarımız özellikle yurt dışı iş birlikleri açısından oldukça aktif. Yaklaşık 40 ülke ve 200’den fazla araştırmacı ile uluslararası iş birliklerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ