Konya'daki bu sergi ilgisi olmayanların da dikkatini çekiyor
2010 yılından bu yana Şeb-i arus dönemlerinde Konyalı fotoğrafçının çekmiş olduğu 100 bin fotoğrafın içinden seçilen sema fotoğrafları, Selçuklu Yüksek Hızlı Tren Gar’ında (YHT) sergileniyor.
Konyalı Fotoğrafçı Kerim Arı, Konya’ya şehir dışından gelen yolcuların sanat ruhuna dokunmak ve Şeb-i Arus döneminin önemini aktarmak amacıyla yıllardır çektiği 100 bin fotoğrafın arasından seçtiği sema fotoğraflarını YHT Gar’ında Pirin Gölgesinde Fotoğraf Sergisi’nde sergiliyor.
MİSAFİRLERDEN GELEN İLHAM MESLEK KAZANDIRDI
Fotoğraf çekmeyi hobi haline getiren ve fotoğraf çekerken dinlendiğini belirten Fotoğrafçı Kerim Arı, Mevlana Kültür Merkezi Genel İdari Amiri olduğunu ve gelen ziyaretçilerin fotoğraf çekmelerinden ilham aldığını söyleyerek, “2010 yılında Şeb-i Arus döneminde Mevlana Kültür Merkezine gelen misafirlerin fotoğraf çekmeleriyle ilham aldım. Sonra ben de çekmeye başladım. Her çektiğim fotoğrafta kendimi çok iyi hissettiğimi fark ettim. Gün geçtikçe bunu hobi haline getirdim. 2015 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesinde Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümünü bitirdim ve aynı zamanda eğitim vermeye başladım. Halen de eğitim vermeye devam ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“ANLIK GÖRÜNTÜLER YAKALAMAK BENİ ETKİLİYOR”
Kendisini fotoğraf çekmeye iten yerin, Mevlana Kültür Merkezindeki sema salonu olduğunu ve fotoğraf çekerken en çok etkilendiği şeyin ise karede insanların anlık görüntüsünü yakalamak olduğunu söyleyen Kerim Arı, “Bu sergideki fotoğrafları 13 yıl içerisinde farklı farklı senelerde çektim. Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat yıldönümü münasebetiyle hem geçmişten hem de yakın tarihteki fotoğrafları birleştirerek ve Pirin Gölgesi ismini vererek böyle bir sergi açmayı uygun gördük.” dedi.
“DAHA ÇEKMEDEN AKLIMDA ÇEKTİĞİM FOTOĞRAF”
Her ne kadar anlık görüntü yakalamak önemli olsa da fotoğraflarda kurgunun da önemli olduğunu ve bazı fotoğrafların daha da önem taşıdığını söyleyen Arı, “Çektiğim fotoğraflarımdan en önemlisi Şeb-i Arus etkinliğinde semazenleri üstten çektiğim fotoğraftır. Bu fotoğrafı kimse çekemez. Mevlana Kültür Merkezi hiçbir fotoğrafçıya izin vermez ama ben orada da çalıştığım için kamerayı yukardaki ışık sistemine bağlayıp Wİ-Fİ ile bağlanıp çekebilmiştim. O yüzden buna beni en çok etkileyen ve daha çekmeden aklımda çektiğim fotoğraf diyebilirim.” diye konuştu.
‘HAMDIM, PİŞTİM, YANDIM’
Serginin içerisinde normal çekimler dışında teknik çekimlerin de bulunduğuna değinen Arı, bunlardan birinin de zoom in zoom out tekniğiyle çekilmiş fotoğraflar olduğunu, yani fotoğrafa sonradan işlem yapılmadan direkt çekim anında hareketle ortaya çıkan bir teknik olduğunu belirtti. Sanatçı Arı, bu tekniği çok güzel anlatan bir fotoğrafta, 3 semazenin aralarında belli boşluklar ile yan yana durmuş ve birisi ayakta dönerken diğer ikisinden biri hafif çökerek diğeri ise tam çökerek döndüğü ve burada da Mevlana'nın sözü olan ‘Hamdım piştim yandım’ sözünü anlatıldığını açıkladı. Bir diğer fotoğrafta da semazenlerin birbirinin elini öpmesinin ne anlama geldiğini aktaran Konyalı Fotoğrafçı Kerim Arı, selamlaşırken de birbirinin elini tutup öperek selamlaştıklarını ve bu hareketin karşı tarafa verdikleri saygılarını böyle gösterdiklerini söyledi.
İLGİSİ OLMAYANLARIN DA DİKKATİNİ ÇEKİYOR
Serginin 17 Aralık’a kadar süreceğini belirten Fotoğrafçı Kerim Arı, şu şekilde konuştu: “Şeb-i Arus'tan dolayı pek fazla serginin başında duramadığımdan dolayı, bir hatıra defteri bıraktım. Her geldiğimde yazılanları okuyorum. Fotoğrafla uzaktan yakından ilgisi olmayanların bile dikkatini çektiğimi fark edince, çok mutlu oluyorum. Bence herkesin Pirin Gölgesinde Fotoğraf Sergisini ziyaret etmeli.”