Konya'daki bu bölüm Türkiye'de tek! Okurken iş sahibi oluyorlar
Türkiye’de sadece Selçuk Üniversitesi’nde bulunan Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümü öğrencileri, yurt dışı fuarlarında Konya’yı tanıtıyor. Verilen uygulamalı eğitimle öğrencilerin tüm birimlere hakim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Uzun, “Türkiye genelinde böyle bir eğitim modeliyle staj yapan herhangi bir bölüm yok.” dedi.
Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümü öğrencileri başarılara imza atmaya devam ediyor. Tasarlayıp ürettikleri ayakkabıları yurt dışı fuarlarında sergileyen öğrencilere uygulamalı eğitimler veriliyor. Yapay zekaya dayalı üretimler de yaptıklarını ifade eden Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uzun, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
‘SANAYİCİLERİMİZ DE OLDUKÇA MEMNUN’
Öğrencilerin staj döneminden sanayicilerin de memnun olduğunu ifade eden Uzun, “Müfredatımızı değiştirdik. Yeni müfredatımızda öğrencilerimize proje hazırlama dersleri ve stajları 3 döneme çıkardık. TÜBİTAK temelinde projeler düşünüyoruz. 2-3 ve 4’üncü sınıfta öğrencilerimiz tamamen stajda olacaklar. Sektörün içerisinde bulunacaklar. Bu öğrencilerimizi oldukça olumlu yönde etkiliyor. Sanayicilerimiz de çok memnun.” şeklinde konuştu.
‘YURT DIŞINDA KONYA’MIZI TANITIYORUZ’
Yurt dışı fuarlarına sık sık katılım sağladıklarını belirten Uzun, “Öğrencilerimiz hem ayakkabı tasarlayıp hem de üretimini yapıyorlar. Sık sık fuarlara katılım sağlıyoruz. En son Konya’daki Ayakkabı Fuarı’na Osmanlı’daki motifleri ön plana alarak ürettiğimiz ayakkabılarla katıldık. İstanbul, İtalya ve Cezayir’deki fuarlara da katılım sağladık.
Taleplere istinaden öğrencilerimizin üretimlerine isim ve fotoğraf ekleyerek sergiliyoruz. Her bir ayakkabının hikayesi oluyor. Örneğin İnce Minare’nin motifini alarak ayakkabıya işledik. Bunları sergilerken Konya’mızı da tanıtmış oluyoruz. Konya’mızı tanıtma alanında büyük rol oynadığımızı düşünüyorum. Şu anda da Portekiz’de 42 farklı projede ilk 5’in içerisine girdik. Öğrencilerimizle birlikte gideceğiz.” diye aktardı.
‘TÜRKİYE’DE TEK’
Bölümün Türkiye’de tek olduğunu dile getiren Uzun, avantaj ve dezavantajını şu şekilde açıkladı; “Kontenjanımız normalde 20. Bu zamana kadar kontenjanlarımız hiç dolmamıştı. Bu sene gelen öğrenci sayımız 30’a yükseldi. Yabancı uyruklu öğrenciler tarafından da tercih edilmeye başlandı. Daha önce 1 milyon 800 binlik dilimden öğrenciler gelirken şu anda 180 bin dilimindeki öğrenciler de geliyor.
Türkiye’de tek olduğumuz için tanıtım problemi yaşıyorduk. Öğrencilerin ve ailelerin bölümle alakalı akıllarında hep soru işaretleri vardı. Ama artık böyle değil. Örneğin atama kontenjanı artık sadece bizim bölümümüze ait. Bu da Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi öğretmenliği için çok büyük bir avantaj.”
‘BENZERİ YOK’
Uygulanan eğitim modelinin bir benzerinin Türkiye’de olmadığını vurgulayan Uzun, “Tamamen uygulamaya dayalı bir bölümüz. Öğrencilerimiz doğrudan sektörün içerisindeler. Tüm birimlerde öğrencilere staj yaptırıyoruz ki her alanına hakim olsunlar. Türkiye genelinde böyle bir eğitim modeliyle staj yapan herhangi bir bölüm yok. Aynı zamanda yapay zekaya dayalı ayakkabı tasarımı ve üretimi yapıyoruz. Bunlar öğrencilerimiz için çok büyük bir avantaj. Bölüm hocalarımız çok büyük gayret içerisindeler. Bizler de çalışmalarımızdan, gayretlerimizden gurur duyuyoruz.” Sözleriyle konuşmasını sonlandırıldı.
