Konya'da üzüm hasadında sona gelindi

Konya’da üzüm hasadında sona gelindi. Üzümler çeşitli işlemlerden geçirilerek doğal pekmez üretilecek.
Konya'da üzüm hasadında sona gelindi

Tarımın başkenti olan Konya’da üzüm hasadı da gerçekleştirildi. Bağlardan toplanan üzümlerden kaynatılarak pekmez elde edilecek. Pekmez yapımında hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarının ifade eden üzüm üreticisi Celalettin Dündar, sahte ürünlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

celalettin-dundar.jpg
Celalettin Dündar

‘ZAHMETSİZ RAHMET OLMAZ’

Üzüm yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olduğunu dile getiren Dündar, “Üzüm yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir. Ama zahmetsiz rahmet olmuyor. Hobi amaçlı bu işe başladım. Geçen yıl azdı fakat bu yıl daha fazla üzüm oldu. İlerleyen senelerde daha da artacak.

uzum-hasadi-5.jpg

Bu yıl hava koşullarından dolayı fazla sulama yapmak zorunda kaldım. Bölgemiz kışın fazla yağış almadı. Yaklaşık 3-4 saat boyunca damlama sistemiyle 10 günde bir sulamasını yaptım.” ifadelerine yer verdi.

zum-hasadi-2.jpg

‘200-300 LİRA ARASINDA’

Pekmezin kilo fiyatının 200 ile 300 lira arasında değişiklik gösterdiğini belirten Dündar, “Üzümlerimizin hasadını gerçekleştirdik. Pekmezini yapacağız. İçeriçumra’da yıllar öncesinde üzüm yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılıyordu. Ama şimdi kimse bu işi yapmak istemiyor. Zahmetli ve zor geliyor.

zum-hasadi-6.jpg

Ben eskiyi yad etmek için ektim. Önceden pekmez kar ettirmiyor, kazandırmıyordu. Ama birkaç senedir pekmez oldukça pahalı. Şu anda kilosu 200-300 lira arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.

zum-hasadi-3.jpg

‘DOĞAL ÜRETİP, DOĞAL TÜKETİYORUZ’

Üzümlerden elde edilerek hazırlanan pekmezin içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığını aktaran Dündar, “Burada ham madde, ak toprak. Bu toprak her yerde bulunmayan özel bir topraktır. Ben de farklı bir yerden getirdim. Doğal pekmez üretiyoruz. Ama bunun ticaretini yapan işletmelerin bazıları maalesef içerisine farklı maddeler katıyor.

zum-hasadi-7.jpg

Biz kendimiz yüzde yüz doğalını üretip, tüketiyoruz. Şeker veya herhangi bir katkı maddesi eklemiyoruz. Vatandaşlara da doğal, katkı maddesi bulunmayan pekmezleri tüketmelerini öneriyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir