Konya'da üretiliyor, Türkiye kullanıyor! Hedef dünyada ses getirmek
Konya'da ürettikleri elektrofüzyon kaynak makinelerini Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiklerini ve 8 yıllık süre içinde piyasada 5 binin üzerinde makinelerinin yer aldığını dile getiren Burak Füzyon Firma Sahibi Ömer Kula, hedeflerinin dünyaya açılmak olduğunu belirtti.
Elektronik üzerine çeşitli işlerde çalıştığını ve küçük yaşlardan beri bu alana ilgi duyduğunu söyleyen Burak Füzyon Firma Sahibi Ömer Kula, "59 yaşındayım. Elektronik teknisyeniyim. Meslek lisesi mezunuyum ama ilkokul 3'ten bu yana televizyon tamircilerinin, elektronikçilerin yanında yetiştim. Elektroniğe aşkımız var diyebilirim. Daha önce birkaç iş denedim. Esnaflığı beceremediğimi söyleyebilirim. 15 yıl kadar televizyon tamirciliği yaptım ama tahsilat konusunda sıkıntı yaşadım. Daha sonra elektronikçi olarak çeşitli işlerde çalıştım. Eşim Emine Hanım'a da esnaflık konusunda bir kez daha yer açmak istersem beni engelle dedim. İşi iyi yapıyor olsak da iş para almaya geldiğinde zorluk yaşıyorduk. Bu sebeple tekrar esnaflık yapmak istemedim." ifadelerini kullandı.
'ELEKTROFÜZYON KAYNAK MAKİNESİYLE 2016'DA TANIŞTIK'
Arkadaşının tamire getirdiği elektrofüzyon kaynak makinesinin Türkiye'de üretilmediğini öğrenmeleriyle bu işe giriştiklerini dile getiren Ömer Kula, "2016 yılında eşim hidrolik piston imal eden bir fabrikada kalite müdürü olarak çalışıyordu. O dönemlerde işinde mobbing uyguluyorlardı. Bizler de bu sebeplerden dolayı eşim için farklı iş arayışındaydık. Tam o sırada elektrofüzyon kaynak makinesiyle tanıştık. Bir arkadaşım bu makineden bana tamire getirdi. Türkiye'de üretilmediğini söyledi. Araştırdım ve gerçekten de ülkemizde bunun üretiminin olmadığını öğrendim. Plastik boruları kaynatan bu makineyi özellikle belediyeler altyapıda kullanıyor. Su borularının birleşmesini bu makineler sağlıyor. Artık eski metal borular kullanılmıyor, plastik kullanılıyor. Hem maliyeti uygun, hem akışkanlığı güzel hem de işçiliği kolay. Kes yapıştır yapıyorsun. Depremde de zarar görmüyor. Pas, kir tutmuyor. Yerli üretimi yok ve hep yurt dışından alınıyordu. Biz de bu işe girelim dedik." şeklinde konuştu.
'AR-GE ÇALIŞMALARIYLA KENDİMİZİ GELİŞTİRDİK'
Çeşitli araştırmalar yaparak kendilerini geliştirdiklerini ve standartlara uygun makineler ürettiklerini vurgulayan Ömer Kula, "Daha önce girenler olmuş ama devamını getirememişler. Bizler acemi olarak girsek de bu işi başardık. İlk başladığımızda bir standardımız yoktu. Farklı makineler üretiyorduk. Yabancılar bunun standardını sağlamayı başarmışlar. Yaklaşık 30 maddelik ISO standardını sağlamışlar. Bunları işe başladıktan sonra öğrendik. Makineyi çıkardık ama kullananların bizi yönlendirmesiyle kendimizi geliştirdik. Tabi bunlara uygun makine üretmemiz iki üç senemizi aldı. Ama bu arada makine üretmeye devam ettik ve zamanla bunu geliştirdik.Sürekli Ar-Ge yaptık. Daha önce bu işi yapmaya çalışan firmaların devamlı olamamasının sebebi araştırma yapmamışlar, kendilerini geliştirememişler." dedi.
'DÜNYA STANDARTLARINDA ÜRETİM YAPIYORUZ'
Elektrofüzyon kaynak makinelerinde dünya standartlarına uygun üretimler yaptıklarını kaydeden Ömer Kula, "Yabancıların yaptığı cihazlarda 20 kiloyu geçmeyecek diye şart koymuşlar. Burada ise 30 kiloluk cihazlar yapılmış. Tabi bunu taşıması da imkansızlaşıyor. Bizler de gerekli araştırmaları yaparak standarda en uygun makineleri üretmeyi başardık. Şu anda bünyemizde 10 farklı çeşitte elektrofüzyon kaynak makinesi bulunuyor. Ürettiğimiz cihazlarımız İSO 12176-2 standardına uygun. Dünya standartlarında üretim yapıyoruz. Bizden sonra üç tane daha yerli üretim markalar oluştu. Fakat bizler onlardan dört yıl öndeyiz. Bizden sonra başladılar. Şu anda yerlide en eski ve en iyisi biziz diye rahatlıkla söyleyebilirim. Yerli firmaları rakip olarak görmüyoruz. Yabancı firmaları geçmeye çalışıyoruz. Yabancı firmalar da bizler sahada yer aldıktan sonra fiyatları düşürdüler fakat yine bizden hesaplı satış yapamıyorlar. Yani hem hesaplı hem de kaliteli üretim yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
ADIM ADIM BÜYÜYEN FİRMA
Altyapıda kullanılan elektrofüzyon kaynak makinelerini tanıtmak için her türlü girişimde bulunduklarını söyleyen Ömer Kula, "Müşteri bulma noktasında ilk olarak gücümüzün yettiği kadar Google reklamları verdik. Sosyal medyada aktif paylaşımlar yaptık. Daha sonra şunu fark ettik. Bu işte başarılı olacaksak müşterilerin ayağına gitmeliyiz dedik. İlk olarak İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerden başlayarak büyük hırdavatçıları, müteahhitlerle çalışan büyük firmaları ve belediyeleri ziyaret etmeye başladık. Böylelikle zamanla kendimizi geliştirdik. Makinelerimizi öncelikle belediyeler kullanıyor. Yine makinelerimiz doğalgaz altyapısında da kullanılıyor. Doğalgaz evin önüne kadar plastik sarı boruyla geliyor. Yangın tehlikesinden dolayı içeri metal boruyla girer. Evin önüne kadar ki boruların kaynak işleri bizim makinelerimizle yapılır. Bu altyapı işlerini yapan tüm firmalarla çalışıyoruz." dedi.
'MARKAMIZIN TANINMASINI SAĞLADIK'
Burak Füzyon markasının tanınmasını sağladıklarını belirten Ömer Kula, "Çok para kazanalım diye düşünmedik. Makinemizi tanıtmayı amaçladık. Ne kadar çok üretim yaparsak ve bunları kullandırmayı başarırsak insanlar da o kadar Burak Füzyon algısı oluşacak dedik. Çok şükür bunu da başardık. Önceki yıllarda bizi arayıp elimizde yabancı markaların ürünlerinden olup olmadığını soruyorlardı. Şimdi onları arayıp Burak Füzyon ürünü olup olmadığını soruyorlar. Sahada çalışanlar üstlerinden Burak Füzyon ürünlerini istiyorlar." şeklinde konuştu.
'PİYASADA 5 BİNİN ÜZERİNDE MAKİNEMİZ BULUNUYOR'
Türkiye'de yaygınlaştıklarını ve artık hedeflerinin dünya pazarı olduğunu dile getiren Ömer Kula, "8 yıllık geçmişimizde piyasada 5 binin üzerinde makinemiz bulunuyor. Elektrofüzyon kaynak makinesi için iyi bir rakam. Artık Türkiye'de gerekli tanıtımı ve yaygınlığı sağladığımızı düşünüyoruz. Ülkemize döviz girdisi sağlayabilmek için yurt dışına satarak yerli markamızın adını dünyaya duyurmayı hedefliyoruz. Aylık 100 makine üretim kapasitemiz var. Bunun ortalama yaklaşık 80 tanesini satmayı başarıyoruz. Şu anda hangi şehre giderseniz gidin elektro füzyon diye arattığınızda ilk sıralarda yer almaya devam ediyoruz." dedi.
'YURT DIŞINA 700'DEN FAZLA ÜRÜN GÖNDERDİK'
Aracılar vesilesiyle yurt dışına 700'den fazla makine gönderdiklerini belirten Ömer Kula, "Makinelerimizde marketlerdeki gibi tabanca tipi barkod okuyucu bulunuyor. Yedek parçanın üzerinde bulunan barkodu okuttuğunuzda üreticinin adı soyadı, uygulanacak voltaj, kaynak süresi, soğuma süresi yazıyor. Barkodla okuttuğunuzda bilgiler ekrana düşüyor. Starta basıp kaynak başlatılıyor. Yurt dışında aracılar vesilesiyle gönderdiğimiz 700'den fazla makinelerimiz bulunuyor. Hedef pazarımız Ortadoğu ülkeleri. Suudi Arabistan'da, Dubai'de, Katar'da Azerbaycan'da ve Türki Cumhuriyetlerinde ürünlerimiz yer alıyor. Fason üretim yaptık. Makineyi açanlar içinde zaten Burak Füzyon ismimizi görebiliyor. Artık hedefimiz kendi ürünümüzü kendimiz yurt dışına satmak. Bundan sonra ülkemize döviz girdisi sağlayabilmek için ihracat yapma hedefindeyiz." diyerek sözlerini noktaladı.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER