Konya’da uçak sefer yetersizliği işleri aksatıyor

Ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ön plana çıkan Konya’da uçak seferlerinin yetersizliği sorunlara yol açıyor. Özellikle iş insanlarının sefer yetersizliğinden dolayı büyük sorunlar yaşadığını ifade eden MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, konunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Konya’da uçak sefer yetersizliği işleri aksatıyor

Hava yolunun yoğun bir şekilde kullanıldığı Konya’da uçak seferlerinin yetersizliği sorunlara yol açmaya devam ediyor. Özellikle iş insanlarının yoğunlukla seyahat ettiği ve dış bağlantı noktası olan İstanbul seferlerin artırılması gerektiğini vurgulayan MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, sefer sayılarının en az iki katına çıkarılması için yoğun bir talebin olduğunu sözlerine ekledi.

musiad-konya-baskani-hilmi-kagnici-1.jpg

‘İŞLERİN AKSAMASINA YOL AÇIYOR’

Sefer yetersizliğinin sorunlara yol açtığını dile getiren Başkan Kağnıcı, “Konya’dan İstanbul’a yapılan günlük uçak seferleri çok yetersiz. Sefer sayısı günlük 4 civarında. Bu sayının artması gerekiyor. Sefer yetersizliğinden dolayı başta iş adamları olmak üzere şehirdeki birçok vatandaşın işleri aksıyor. Konya gibi ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda sürekli büyüyen bir şehirde bu tür sorunların olmaması gerekiyor. İçinde bulunduğumuz bu hafta 7-17 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Şeb-i Arus törenleri için Konya Havalimanı’ndaki yoğunlukla birlikte sefer yetersizliği ciddi sorunlara yol açtığı görülüyor.” şeklinde konuştu.

‘SEFERLER İKİ KATINA ÇIKMALI’

Konya’daki uçak seferlerinin iki katına çıkarılması gerektiğini ifade eden Başkan Kağnıcı, “Başta Türk Hava Yolları olmak üzere hava yolu şirketlerinden istenen, sefer sayılarının en az iki katına çıkarılmasıdır. Konya’dan günlük en az 8 civarında uçuşun hayata geçirilmesi gerekiyor. 2000’li yılların başında Konya’da sadece 2 tane Organize Sanayi varken şimdi 12 Organize Sanayi, 40 civarında özel sanayi sitesi bulunuyor. Çok ciddi işler yapılıyor. İhracat rakamları 4 milyar dolara doğru gidiyor. Fakat iş adamları Konya’ya ulaşım noktasında büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bu da ekonomik kayıplara yol açıyor.” diye aktardı.

musiad-konya-baskani-hilmi-kagnici-2.jpg

‘İSTANBUL SEFER SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ’

Konya-İstanbul arası sefer saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kağnıcı, “İstanbul’a sabah erken saatlerde gidip, akşam da geç saatlerde dönmekle ilgili düzenlemeler yapılmalı. Sabah 06.00-08.00 arası, gece de 22.00-00.00 arası mutlaka Konya’dan ve İstanbul’dan seferler koyup, sabah gidenin rahat dönmesi, İstanbul’dan Konya’ya gelenin de yine rahat gitmesini sağlayacak seferler düşünülmeli. Şu andaki seferlerde Konya’ya gelen İstanbul’a hemen geri dönemiyor. Bazı iş insanları İstanbul’a gittiklerinde gece uçağı olmadığı için de gece şehrimize geri gelemiyor. Bunun çözülmesi adına saat 22.00-00.00 arasında her iki şehre de karşılıklı seferler konulmalı.” ifadelerini kullandı.

konya-havalimani-12.jpg

‘ALMANYA’YA DİREK UÇUŞ OLMALI’

Konya’dan Almanya’ya direk olarak uçuş seferlerinin yapılması gerektiğini de vurgulayan Başkan Kağnıcı, “Konya’nın ticarette en önemli partner ülkesi Avrupa’dan Almanya. Konya’mızın Almanya’ya 2014 yılında 85 milyon dolar olan ticaret hacmi, Kasım 2024 itibariyle 240 milyon doları geçti. 3-4 katlık bir artış var. Türkiye’nin pek çok şehrinden direk olarak Almanya’ya uçuş varken Konya’dan Almanya’ya direk bir uçuş yok. İş adamlarımız haftada en az 2 ya da 3 kez Konya’dan Almanya’ya direk uçuşun olmasını bekliyorlar. Bu uçuşlar ticari hacmi de arttıracak bir hamle. İstanbul aktarmalı seferlerle zaman kaybına uğruyorlar. Dolayısıyla bu da iş kaybına yol açıyor. Özellikle Konya-Köln, Konya- Ftrankfurt, Konya-Stuttgart gibi gidiş ve dönüş uçuş seferlerinin olması gerekiyor.” dedi.

‘KONYA’DAKİ UÇAKLARIN DOLULUK ORANI YÜKSEK’

Konya’daki uçak seferlerindeki doluluk oranlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Başkan Kağnıcı, “Konya’nın 2000’li yılların başında sadece bir üniversitesi varken şimdi bu sayı 5’e çıktı. 120 binin üstünde öğrenci bu üniversitelerde eğitim alıyor. Bu üniversitelerde ciddi bir bilim insanı görev yapıyor. Bir kısmı şehir dışından geliyorlar. Konferanslar, etkinlikler düzenleniyor. Bunun için de ulaşımın kolaylaştırılması gerekiyor. 2024 yılında uçak trafiğini sosyo-ekonomik olarak Konya ile yaklaşık benzerlik gösteren dört il ile (Gaziantep, Adana, Kayseri ve Denizli) kıyasladığımızda Konya’nın uçuş sayısının oldukça gerilerde olduğu görülmektedir.” dedi.

konya-havalimani.jpg

UÇUŞ SAYILARINDA KONYA BENZER ŞEHİRLERİN GERİSİNDE

Başkan Kağnıcı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı, “2024 Eylül ayı sonu itibariyle bu şehirlerin (yurt içi ve yurt dışı) toplam uçuş sayıları şöyledir; Adana: 30. 581, Gaziantep: 18. 728, Kayseri: 12.961, Denizli: 4719, Konya’mız bu sürede toplam uçuş sayısı ise sadece 5.243 adettir. Görüldüğü gibi Konya’mız uçuş sayısı yaklaşık; Gaziantep’in 4’te 1’i, Kayseri’nin 3’te 1’i, Adana’nın 6’da 1’i oranında gerçekleşiyor. Nüfusu Konya’nın yarısı kadar olan Denizli’de neredeyse uçak seferi ise aynı sayıda. Konya’daki uçak seferlerinde doluluk oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Dolayısıyla bilet fiyatları da daha yüksek. Bu konunun tekrar gündeme getirilmesi ve kamuoyunun destek vermesi oldukça önemli.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.”

Kaynak:HABER MERKEZİ