Konya'da tehlike her geçen gün büyüyor!
Konya’da meydana gelen obruklar ve sayıları artan kuru göller tedirgin ediyor. Obrukların kuraklık, küresel ısınma ve yer altı sularının bilinçsizce kullanımının ardından ortaya çıktığını belirten Başkan Şükrü Arslan, “Konya’da tehlike her geçen gün büyüyor.” dedi.
Son zamanlarda meydana gelen obrukların yanı sıra birçok göl de kurudu. Bu olayların sebebinin başında kuraklık ardından ise küresel ısınma ve yer altı sularının bilinçsizce kullanılmasından kaynaklandığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, tehlikenin gün geçtikçe büyüdüğünü vurguladı.
‘KURAKLIĞIN BİR SONUCU’
Kuraklık ve küresel ısınmanın sonucunda obrukların meydana geldiğini belirten Arslan, “Oluşan obruklar ve kuruyan göller kuraklığın, küresel ısınmanın sonucunda ortaya çıkıyor. Özellikle ağustos ayından itibaren oluşan obruklarda sayının artması, kurak geçen bir yaz döneminden sonra tarımla uğraşan çiftçi kardeşlerimizin aşırı sulamalarından dolayı meydana geldi. Suların statik seviyesindeki düşümden kaynaklı obruk oluşumlarını gözlemliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
‘TEHLİKE BÜYÜYOR’
Konya’da obruk tehlikesinin her geçen gün arttığını vurgulayan Arslan, "Konya'da tehlike her geçen gün büyüyor. Yaklaşık 20-30 yıl önce yüzeye yakın olan yer altı suyumuz bu günlerde daha da derinlere ilerlemektedir. Yer altı suyunun çekilmesiyle birlikte zemin altında boşluklar meydana geliyor. Bu boşluklar zaman içerisinde çökmelere ve obruk oluşumuna neden oluyor. Bizim görmüş olduğumuz obruklar artık yüzeyde örtü tabakasını taşıyamayıp çökmüş olanlardır. Bu durumda olan birçok boşluk var. Zaman içerisinde çökerek obruk olarak karşımıza çıkacak.” şeklinde konuştu.
‘SULARIMIZ TÜKENMEK ÜZERE’
Yer altı sularının tükenmek üzere olduğunun altını çizen Arslan, “Yer altı sularımız artık tükenmek üzere. Çok ciddi düşümler söz konusu. Yer altı sularının hem aşağı hem de yukarı yönlü hareketi bu tarz obruk oluşumları için büyük tehdit. Belirli bir standartta tutulması gerekiyor. Konya Kapalı Havzası için bunu sağlayamadık. Çok aşırı bir çekim var. Artık bunun önüne geçmemiz gerekiyor.” diye aktardı.
‘ÖNLEM ALMALIYIZ’
Su konusunda önlem alınması gerektiğini söyleyen Arslan, “Devlet Su İşleri’nin belirlediği rezerv dışı kullanımlarda ciddi yaptırımlar ve önlemler almamız gerekiyor. Çiftçilerimizin elbette kaygılarını anlayabiliyoruz. Alın teriyle, emekleriyle kazanç sağlıyorlar. Ama bu havza onların. Sadece bugünü değil geleceklerini de düşünerek hareket etmeleri gerekiyor. Suyun kıymetini çok iyi bilmeliyiz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.